Министър-председателят Бойко Борисов и ръководената от него българска делегация пристигнаха

...
Министър-председателят Бойко Борисов и ръководената от него българска делегация пристигнаха
Коментари Харесай

Борисов пристигна в Букурещ за среща с балканските лидери


Министър-председателят Бойко Борисов и ръководената от него българска делегация дойдоха в Букурещ, където на следващия ден следва да се организира Четиристранната среща на високо ниво сред България, Гърция, Румъния и Сърбия. Лидерите на четирите балкански страни се събират в този формат по самодейност на министър-председателя Борисов, като това ще бъде седмата им среща, домакинствана по ред от Румъния.

Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич ще обсъдят напредъка по общите планове в района в сферите на превоза, инфраструктурата и енергетиката. Фокус на срещата ще бъде задълбочаването на районното съдействие и развиването на добросъседските връзки.

В рамките на утрешния ден ще се състои и взаимно съвещание на държавните управления на България и на Румъния. Разговорите сред двете делегации включват тематики от сферата на стопанската система, превоза и сигурността.

Развитието на комерсиално икономическото съдействие ще бъде акцент предвид на повишаването на стокообмена с Румъния с близо 7% през миналата година и на изразения от двете страни интерес за поощряване на взаимоотношението в региона на дребните и междинни предприятия. Ще се прегледат опциите за задълбочаване на връзките сред румънския и българския бизнес, по-специално в областта на нововъведенията и високите технологии.

Подобряването на изискванията за мореплаване в общия българо-румънски сектор на река Дунав, както и транспортната съгласуваност сред двете страни ще бъде различен акцент от двустранните диалози в Букурещ. Разширяването на транспортните връзки по р. Дунав е от значително значение за улеснението на трафика, активизирането на контактите сред бизнеса и хората от двете страни, както и на туристическия продан.

Акцент в диалозите ще бъде и съдействието в региона на предварителната защита, готовността и реагирането при изключителни обстановки, естествени и породени от индивида бедствия и пожари. България и Румъния ще обсъдят също по този начин енергийни тематики и въпроси от европейския дневен ред.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР