Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха

...
Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха
Коментари Харесай

Борисов и президентът на Азербайджан обсъдиха енергийното сътрудничество

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев разискаха опциите за задълбочаване на енергийното съдействие сред двете страни. Разговорът се състоя в границите на Седмия световен бакински конгрес в Баку.

По време на срещата министър председателят Борисов акцентира, че чака тази година азерската петролната компания СОКАР да стартира вложения в газоразпределителната система на България в обитаемоте места - с две цели - непорочност на въздуха и конкурентоспособност .

По думите му България преглежда Азербайджан като значим източник за диверсификация на доставките на природен газ , за повишение на енергийната сигурност на страната ни и в района на Югоизточна и Централна Европа.

Премиерът Борисов регистрира стратегическото енергийно партньорство сред двете страни и уточни Азербайджан като един от главните източници на газ за районния газов разпределителен център " Балкан ".

" Миналата година започва предпроектно изследване на плана за създаване на газоразпределителен център " Балкан ", съфинансирано от Европейския съюз ", означи Борисов.

В рамките на срещата беше разисквана опцията за обезпечаване на спомагателни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб " Балкан ".

В диалога министър-председателят Бойко Борисов срещна Илхам Алиев с активността на плановата компания ICGB , а точно - приключването на тръжните процедури за доставката на тръбите и за строителството на газовата връзка България - Гърция IGB.

" Планираме строителството на IGB да стартира доникъде на тази година и да завърши през 2020г. в синергия с пуска на газопровода TAP , за обезпечаване от 2020г. на контрактувания 1 милиарда куб м./год. по дълготрайния контракт с Консорциума Шах Дениз ", посочи българският министър председател пред президента на Азербайджан.

Премиерът изясни, че през 2020 година азербайджанският природен газ от Шах Дениз 2 ще задоволява към 25%-30% от потреблението на природен газ в България. Това по думите му ще увеличи доста енергийната сигурност на страната ни.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев акцентира, че миналогодишната аудиенция на българския министър председател в Баку е дала добър подтик на двустранните връзки.

Държавният глава на Азербайджан акцентира и, че България постоянно е подкрепяла връзките на Азербайджан с Европейския съюз.

Преди това министър председателят Борисов се срещна с президента на Молдова Игор Додон.

Българският министър председател уточни, че икономическите връзки с Молдова демонстрират позитивна наклонност . Според него това е заслуга на бизнесмените, компаниите, както и на министерствата на стопанската система на двете страни.

Той акцентира, че асортиментът от артикули, изнасяни на българския пазар е доста разнороден и прикани молдовските бизнесмени да бъдат още по-активни. " Нашият пазар може да одобри даже по-широк набор от артикули, изключително в хранително-вкусовата индустрия ", уточни Борисов.

По време на диалога беше разисквана и опцията са се спомогне за по-ниска себестойност и по-ниски транспортни разноски за реализация на продукцията.

Борисов и Додон подчертаха и значимостта на съдействието сред България и Молдова в областта на туризма. Те означиха молдовския интерес към България.

През 2015 година той повишен с към 29,3% по отношение на 2014 година През 2016 година нарастването е с нови 10%, по отношение на 2015 година През 2017 година нараства с още 16,8% и доближава 209 000 туристи.

Днес Молдова заема 10-11 място по брой задгранични туристи, посетили България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР