Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви на пресконференция в събота, че войната

...
Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви на пресконференция в събота, че войната
Коментари Харесай

Израел и Катар се срещат, за да дадат шансовете за заложниците на...

Министър-председателят Бенямин Нетаняху съобщи на конференция в събота, че войната в Газа е екзистенциална и би трябвало да се води до победа. Той съобщи, че Газа ще бъде демилитаризирана и ще бъде под контрола на израелските сили за сигурност, съобщи " Ройтерс ".

Израелската атака в Газа оказа помощ за сключването на съглашение за отчасти освобождение на заложници през ноември, сподели Нетаняху и даде обещание да резервира интензивния боен напън върху Хамас. Той се зарече да унищожи войнстващата палестинска формация, която ръководи гъсто обитаемата линия.

" Инструкциите, които давам на преговорния екип, се основават на този напън, без който нямаме нищо ", сподели той.

Бойци на Хамас убиха 1200 души и плениха 240 заложници при изненадващо нахлуване в Израел на 7 октомври. 

Ръководителят на израелската шпионска организация " Мосад " Давид Барнеа се е срещнал с министър-председателя на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани късно в петък, съгласно източник, осведомен с въпроса, до момента в който вниманието е било ориентирано към вероятно помирение в Газа и договорка за пандизчии и заложници.

Срещата в Европа беше първата сред висши чиновници от Израел и Катар, който работи като медиатор, след края на седемдневното помирение в края на ноември.

Нетаняху заобиколи въпроса за срещата, само че удостовери, че е дал инструкции на преговорния екип.

" Имаме съществени рецензии към Катар ", сподели той, намеквайки за връзките на богатата на газ страна от Персийския залив с Хамас и върлия зложелател на Израел - Иран. " Но тъкмо в този момент се опитваме да приключим възобновяване на нашите заложници ".

В изказване Хамас съобщи, че " удостоверява позицията си да не стартира никакви договаряния за замяна на пандизчии, в случай че експанзията против нашия народ не бъде спряна един път вечно ", като добави: " Движението заяви тази позиция на всички медиатори ".

 

Случайното ликвидиране на трима заложници от израелските сили ускори натиска върху Нетаняху да откри метод да обезпечи освобождението на арестуваните.

 

Докато Нетаняху говореше, няколкостотин души проведоха митинг в Тел Авив, като някои от тях държаха плакати, в това число и подобен с надпис " Изведете ги от пъкъла ". Един от ораторите извика: " Върнете ги вкъщи в този момент! ".

 

Привечер в събота жителите оповестиха за засилени сражения в центъра на Хан Юнис в южната част на Газа, като израелски самолети и танкове бомбардираха и обстрелваха града, а също по този начин се чуваха звуци от ракетни гранати, явно изстреляни от бойци на Хамас.

 

В знак на по-широки последствия от спора подкрепяните от Иран йеменски хути обявиха, че са атакували израелския курорт Ейлат на Червено море с рой дронове - един от няколкото случая с дронове, за които бе обявено в района в събота.

Две огромни компании за товарни транспорти обявиха, че ще заобикалят Суецкия канал, защото хутите ускориха нападенията против търговски кораби в Червено море.

 

Централното командване на Съединени американски щати заяви, че разрушителят " Карни " е свалил 14 хутски дрона в Червено море. Англия заяви, че един от военните ѝ кораби е свалил хипотетичен дрон, ориентиран против комерсиалното мореплаване.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР