Министър посече Асен Василев. Взе му най-милото - Института за

...
Министър посече Асен Василев. Взе му най-милото - Института за
Коментари Харесай

Министър посече Асен Василев. Взе му най-милото

Министър посече Асен Василев. Взе му най-милото - Института за стратегически разбори и прогнози и за приемане на организационен устав, който Василев си направи на  изпроводяк.

Служебният кабинет анулира решение на предходното държавно управление за основаване на Института. Така структурата, която някогашният вицепремиер и финансов министър Асен Василев сътвори към МФ, ще бъде закрита преди да е проработила. Решението е на служебния министър на финансите Росица Велкова.

" С анулацията на постановлението ще се избегнат неподходящите последствия от плануваните в него структурни, кадрови и функционални промени както в Министерството на финансите, по този начин и в други административни структури във и отвън системата на МФ ", показва в претекстовете си Велкова.

Институтът бе основан от Асен Василев за да прави бюджетни разбори и прогнози. Това стана, откакто Василев се подигра със чиновниците в МФ, обвинявайки ги, че работели единствено с екселски таблици, без действително да употребяват цялата информация, с която разполагат.

Оказва се обаче, че Василев е трансформирал огромна част от устройствения устав на МФ с постановлението за основаване на инстута за разбори и прогнози. Контролът на финансовото министерство върху бюлетините и подготовката на изборите е бил отстранен.  " С днешната смяна ще се обезпечи и едно от изискванията, нужни за организацията и произвеждането на транспарантни, почтени и демократични избори за народни представители за 48-то Народно заседание, както и за ефикасна отбрана на фиска. Отпадането на физическия надзор при отпечатването на скъпите бумаги можеше съществено да затрудни осъществяването на уговорките на Министерството на финансите по отношение на контрола при отпечатването на бюлетини според член 209, алинея 1 от Изборния кодекс, както и контролните функционалности във връзка със отбраната на фиска ", се акцентира още в претекстовете на Велкова.

С анулацията на Постановление на Министерски съвет № 197 отпада и прекосяването към Министерството на правораздаването на дейностите, свързани със отбраната на българската страна по интернационалните арбитражни каузи и реализиране на процесуалното посланичество на страната пред непознати юрисдикции, в това число интернационалните арбитражни производства. Преминаването на арбитража към правосъдното ведомство провокира лавина от неодобрение в края на предходния кабинет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР