- Министър Кузманов, има ли достатъчно пари в бюджета за

...
- Министър Кузманов, има ли достатъчно пари в бюджета за
Коментари Харесай

Министър Андрей Кузманов: Парите от Европа отидоха за селск...

- Министър Кузманов, има ли задоволително пари в бюджета за български спорт?

- Когато нещата са обосновани, когато се знае защо се харчат тези пари ​- ще се намерят, когато има бистрота. След вас тук идват всички дирекции да обсъдим устав за финансиране на федерациите. Те ще получават това, което са изработили. Без индивидуален фактор. Ще има критерии - статистика, която потвърждава дали даденият спорт се развива, дали има резултати. Изготвени са 9 коефициента, които ще са решаващи за финансирането. А не дали сте ми другар и - хоп - вашата федерация получава милиони, а не прави нищо. Примери доста има. Трудно някой ще ми опонира, тъй като имам доста обстоятелства.

- В какво положение е българският спорт, господин министър, в случай че го съпоставим със междинното европейско равнище?

- Европейският и международният спорт взеха най-хубавите неща от българския и ги продължиха, а ние тръгнахме в противоположна посока. Затова спортът ни не е на равнище. Първо брояхме златните медали, след това започнахме да броим медалите, в този момент броим квоти. През 1988 година в Сеул вървяхме 4-5-и в света по медали. За страдание, спортът ни е жертва на тези над 30 години преход, който още го бутаме. Нещата могат да тръгнат, само че трябват промени. Да се създадат закони, тъй като живеем в пазарни времена и колкото и хубави хрумвания да имаме, без пари не става. Само приказваме, само че не се дадоха облекчения за хората, които спонсорират спорта. Но както споделих, ние отрекохме работеща скица. Загубихме инерцията.

- Треньорите ли липсват, база ли, децата ли липсват, даже по чисто демографски аргументи?

- Не единствено демографски са проблемите при децата. Виждате по улицата: вместо да бяга и скача, то гледа в телефона. За треньорите направихме " Програма за кадрово застраховане на спортните клубове " за стимулирането им. В последните години се следи абдикация от специалността. И отсъствието на треньори води до това - децата ги няма на спортните площадки. С екип в министерството създадохме стратегия, направихме среща с всички заинтригувани страни. От новата година треньор, в случай че дава отговор на критериите ни, ще получи по една минимална заплата от 650 лева посредством клубовете. В България има 3600 регистрирани клуба, какъв брой от тях са „ кухи “ - единствено за гласоподаване по събрания и конгреси, е обособена тематика. Тези треньори, които дават отговор, ще са по-малко. 1000 да останат, приемете го като една обществена помощ. Треньорската специалност е хвърлена на кучетата сега. Как да има спорт!

- На фона на положението на спорта ни, признавам, България завоюва ненадейно за мен доста медали в Токио. Как го обяснявате?

- Много труд на спортисти и треньори. Не на този, който седи на този стол (сочи министерския). Министърът какво? Държи лапичките на боксьора или хвърля бухалките на девойките? Или им засича в басейна? Пълни нелепости. Защото имаше доста значим миг - отложиха Олимпиадата с година. Спортисти и треньори бяха изпълнили 4-годишен цикъл. Но трябваше да стискат още една година зъби, да унищожават здраве, нерви и какво ли не. Огромно благодаря! Но без политически окраски.

- Чува ли се дали остават битката и боксът в олимпийската стратегия?Каратето на Ивет Горанова към този момент отпадна, а без горните два спорта напълно оставаме без медали.

- Каратето беше вкарано в програмата малко и като жест към Япония, неговата татковина. Върви подписка, ще забележим. Получавам някаква информация, въпреки всичко съм член на управлението на Международната федерация по съвременен петобой. Там патрон е принц Алберт, който е заместител на Томас Бах в МОК. Чуват се всякакви неща от извора. Но дано изчакаме 11 декември. Ще има сесия на МОК, може би тогава ще получим изясненост.

- След няколко дни отново има избори, отново около тях постоянно се загатва за нов народен стадион, има ли потребност от подобен и на каква цена?

- Няма да споделям приказката за чифтето пищови, само че действително за ситуацията на българския футбол по-подходящо е да се реновира „ Васил Левски “. Извинявайте, само че този стадион, с тази връзка и местонахождение в София, Борисовата градина откъм гърба, паркинги - прелестно оборудване. Вече въпросът е по какъв начин да се приближи до модерните образци. Нима Англия изостави „ Уембли “ или Германия - Олимпийския стадион в Мюнхен?

- Ще може ли страната да помогне на Пловдив да има басейн, тъй като Йосиф Миладинов тренираше в напряко смешно на фона на международните стандарти оборудване?

- Съгласен съм, че не отива на подобен състезател. Стигаме тук до предвидливост на локалните управляващи при ръководство на европейските стратегии. Колко пари минаха през тях - за развиване на селските игрища се построиха куп футболни стадиони. Защо не се направиха басейн, писта за лека атлетика, зала за бадминтон да вземем за пример? Не може да има стадион в село с 200 души, на който умерено може да играе и националният ни тим. Но в това време пасат крави. Ами да бяха създали в първото село до Пловдив басейн по тези стратегии. Хубави пари минаха, много пари. Сега евентуално това село към този момент щеше да е квартал на Пловдив.

- Значи страната не се ангажира с басейна, който е общинска благосъстоятелност?

- Нали знаете, че те са локална власт. Досега няма нито едно питане от Пловдив за басейн. Не че незабавно ще се направи. Съберете се, аргументирайте се, напишете писмо до министерството. Ето, образецът с Йосиф е добър. Но има доста други плувци, излезли от Пловдив. Там постоянно е имало страхотна школа. Това е първият ми спорт, въпреки всичко съм от Пазарджик. Наясно съм.

Всеки ден получаваме писма от кметове, треньори, клубове, федерации, елементарни запалянковци. Кандидатстват, имаме си цялостен отдел, който се занимава с това. И когато има пари, дават се.

- Като приказваме за плуване, какво става с тази голяма рана „ Червено знаме "?

- В най-скоро време ще може да ме питате, повече нищо не желая да споделям. Или страната би трябвало да поеме всичко от първия камък до покрива, или външен вложител да вложи много пари. В най-скоро време, да се надяваме, всички ще бъдем прелестно сюрпризирани.

- Ще проработи ли най-сетне стадион „ Академик “, който беше освен състезателен, само че и музикален център?

- И той беше безстопанствен през годините. Там трябват 5, даже 10 милиона лв.. Има абстрактен план, който включва и рисковата козирка. Всичките тези уреди би трябвало освен да се възстановят, само че и да се ръководят добре. По целия свят тези зали и игрища печелят. Иначе те единствено с включването на климатици и чилъри стартират да губят - парите изтичат през комина.

- Друга болна тематика е базата на ЦСКА-София.

- Просто е - дължат суми по наеми, като се изплатят, продължаваме процедурата. Спортът е бизнес. И когато едно влизане в групите на европейските шампионати по футбол носи милиони, не мога да приема, че няма пари за контрактувания наем. Знаете ли, че от отговорностите към сдружението „ Сердика Спортни парцели “, което стопанисва няколко обекта, 98 % се падат на ЦСКА?

- Възможно ли е монополист в хазарта като държавното тото да бъде на загуба? Или греша?

- Въобще не бъркате. В целия свят хазартните монополи са на облага. Защо е допускано! Много пъти съм казвал на ваши сътрудници. Ще дам финален образец, който би трябвало да приказва доста на седящия преди мен на този стол, а и на неговия шеф. В момента, в който Бойко Борисов водеше борба като министър председател против Васил Божков, седящият на този стол е работел с програмата на Божков в тотото. Добре че излезе законът „ Магнитски “, с цел да спрем теча. Гледали сте по какъв начин господинът тропаше по масата тук: „ Моето министерство “. Явно е било негово персонално.

- Колко е този теч?

- Нека кажем - много милиони. Едно държавно дружество в случай че има 0,3 % загуба, то влиза в разпродажба. Това е законът. Тук са милиони загуба! Национална агенция за приходите ревизира тотото по наш сигнал. Каквото неправилно сме видели в стратегии, федерации, като министерство сме го предали на съответните органи.

- Модерен петобой не е известен спорт у нас, по какъв начин се запалихте?

- Започнах с плуване в Пазарджик. Брат ми беше петобоец, много прочут. Покрай него в 8-9 клас започнах да се занимавам. Завърших в София „ Олимпийски очаквания ". После станах малко „ зложелател на родината “, тъй като брат ми беше останал 1 месец в Западна Германия тогава. Не можех да минавам оттатък Кюстендил.

- Като се каже състезателен " Пловдив ", с какво го асоциирате?

- Плуване, Цвети Пиронкова, гребане. Агитките на Локо и Ботев, които са на нож. Стефка Костадинова, несъмнено. Царицата на леката атлетика.



Андрей Кузманов получава междинното си обучение в ЦСУ „ Олимпийски очаквания “, а по-късно приключва НСА през 1991 година Дипломиран преподавател е по физическо образование и треньор. Магистър е по „ Физическо образование “.

Бронзов медалист от Европейското състезание по съвременен петобой през 1985 година, нееднократен републикански първенец по плуване и съвременен петобой. Бил е треньор по съвременен петобой в разнообразни спортни клубове.

Има опит в частния бранш на управителни позиции в региона на търговията, производството, услугите, маркетинга и рекламата.

Президент е на Европейската конфедерация по съвременен петобой, ръководител на Българската и Балканската федерация. Служебен министър на младежта и спорта от 12 май 2021 година

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР