Министър Борислав Сандов и Барна Танжош, министър на околната среда,

...
Министър Борислав Сандов и Барна Танжош, министър на околната среда,
Коментари Харесай

Борислав Сандов и Барна Танжош бистрят Черно море

Министър Борислав Сандов и Барна Танжош, министър на околната среда, водите и горите на Румъния, организираха публична двустранна среща по покана на българската страна, оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В хода на диалозите сред двамата министри бяха разисквани необятен кръг от въпроси, свързани със оправянето с последствията от изменението на климата и прехода към въглеродна индиферентност, трансграничното ръководство на взаимните акватории на река Дунав и Черно море, опазването на биоразнообразието, ръководството на предпазени територии и подобряването качеството на въздуха в пограничните региони.

Министър Сандов срещна румънския си сътрудник с ограниченията, които страната ни ще предприеме за понижаване на въглеродните излъчвания и постигане на въглеродна индиферентност до 2050 година, които включват и новаторски зелени технологии.

Той сподели още, че е значимо България и Румъния да работят дружно в създаването на взаимни ограничения за битка с процесите на опустиняване, които заплашват района на Добруджа през последните години, вследствие от изменението на климата и изсичането на горите.

Министър Танжош означи, че при постигането на новите по-амбициозни цели за понижаване на излъчванията, в това число и при договарянията по Пакета “Подготвени за цел 55% “ (Fit for 55), е от изключително значение да бъдат регистрирани националните специфики на обособените страни, с цел да се обезпечи обективен, резистентен и обществено допустим преход.

По тематиката за ръководството на водите двамата министри се сплотиха към нуждата в най-кратки периоди да бъде извършено съвещание на Работна група „ Черно море “, която е част от Смесената комисия за ръководство на водите, основана в осъществяване на Споразумението за съдействие в региона на ръководството на водите от 2005 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР