Министър Атанас Славов и заместник-министър Емил Дечев участваха в заседанието

...
Министър Атанас Славов и заместник-министър Емил Дечев участваха в заседанието
Коментари Харесай

Венецианската комисия обсъди предложените промени в Конституцията и даде препоръки

Министър Атанас Славов и заместник-министър Емил Дечев участваха в съвещанието на Европейската комисия за народна власт посредством право (Венецианската комисия), на което бе разисквано и гласувано мнението по препоръчаните от 166-ма депутати промени в Конституцията. Това оповестиха от Министерството на правораздаването на страницата си във Facebook.

Мнението на комисията бе поискано от министър Атанас Славов, с молба за неотложност.

Славов е защитил пред Венецианската комисия главните цели на законопроекта за гарантиране на без значение правораздаване и виновна прокуратура, с акцент върху предлаганите промени в областта на правосъдната власт, се показва в известието.

Ключови измежду тях са разделянето на правосъдния съвет на два независими съвета – един за съдиите и различен за прокурорите и следователите, както и новото съответствие сред професионалните и парламентарните квоти, при които избраниците на съдиите ще имат превес във Висшия правосъден съвет, а тези на Народното събрание – в Прокурорския съвет. Венецианската комисия утвърждава и насърчава разделянето на единния сега съвет, което е нейна отдавнашна рекомендация. Положително е мнението и за смяната на квотите във Висшия правосъден съвет, кардинално се поддържа и препоръчаното решение за Прокурорския съвет.

По обособени оферти се показват рецензии и рекомендации. Ще пазя позицията мнението на Европейската комисия за народна власт посредством право да бъде съобразено при новите гласувания на конституционния план, съобщи министър Атанас Славов, представен в известието.

След 8 часа спор Народното събрание не одобри на първо четене измененията в Конституцията, защото не събра 3/4 от гласовете. Но изменението на главния закон е допустимо по тъй наречените мудна писта, тъй като " за " гласоподаваха повече от 2/3. За измененията гласоподаваха, както се очакваше, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР