Минимален дефицит в размер на около 100 млн. лв. (или

...
Минимален дефицит в размер на около 100 млн. лв. (или
Коментари Харесай

Асен Василев с новина за бюджета

Минимален недостиг в размер на към 100 млн. лева (или 0.05% от прогнозния БВП) към края на август чака Министерството на финансите.

Окончателните данни за юли пък сочат остатък от 455.3 млн. лева
-->
Основна причина са по-високите разноски през месеца, в това число поради утвърдени със Закона за бюджета за 2023 година заплащания, които са дължими за към този момент минали интервали. Става дума за нараствания размер на паричните компенсации за развъждане на дете - 780 лева, по-високите здравноосигурителни заплащания, както и разноските за прехрана, се споделя в известието на ведомството на Асен Василев.

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална стратегия към август 2023 година са в размер на 42.4 милиарда лева (61.1% от годишния разчет) и нарастват с 3.1 милиарда лева (8 на сто) по отношение на регистрираните към края на август 2022 година

Данъчните приходи нарастват номинално по отношение на същия интервал на 2022 година с 3.0 милиарда лева (9.8 на сто), неданъчните - с 0.6 млрд лева (8.6 на сто), а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) са по-малко с 0.4 милиарда лева

Разходите са в размер на 42.5 милиарда лева (57.4% от годишния разчет) и са с 37.6 милиарда лева (13.1 на сто) повече, в сравнение с преди година.

Най-значително нарастват разноските за пенсии, за личен състав, както и финансовите разноски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР