Минералната вода в България: Къде, коя, какво лекува?Над 500 минерални

...
Минералната вода в България: Къде, коя, какво лекува?Над 500 минерални
Коментари Харесай

Минералната вода в България: Къде, коя, какво лекува?

Минералната вода в България: Къде, коя, какво лекува?
Над 500 минерални извора и повече от 5000 литра вода в секунда – благосъстоянията от дълбините на българските земи са познати още от хилядолетия.

От антични времена минералните извори се употребяват за лекуване на разнообразни болести. Всеки извор е с друг химически състав и се отразява по друг метод на организма. На дребната територия на България има многочислени минерални извори – общо 225. По-голямата част от тях се намират в Южна България – 148 извора, а в Северна България – 77. Повечето от тях са с гореща вода, само че има и няколко със студена. Ето най-популярните от тях.
Банкя
Курортното градче е единствено на 17 км от София и е обявено за екологичен резерват. От хидротермалното находище в Банкя извират няколко естествени и сондажни източника, от които температурата на водата е сред 36.5 и 37 градуса, а общият дебит е 24 л/сек. Водите от всички източници са с ниска минерализация, с ниска неотстъпчивост, без аромат и цвят и изцяло бистри. Имат прелестен усет. Подходящи за за лекуване на болести на сърдечно-съдовата система, нарушавания в обмяната на веществата и проблеми на нервната система.
Велинград
Обявен за “СПА столица на Балканите ”, Велинград се намира в Западните Родопи, на 750 м надморска височина.

Минералните извори са с температура от 28 до 86 градуса.

Сред тях най-известни са Каменица, Чепино, Драгиново, Лъджене, Варварски бани.

Общият брой на изворите в града е към 80, с дебит на водата от 170 л/сек.

Лекуват ставни и белодробни болести, гинекологични проблеми и стерилитет,

неврологични разстройства, както и болести на бъбреците, черния дроб и стомашно-чревния тракт.

Почти всички хотели във Велинград се зареждат с минерална вода.

Вършец Вършец е първият балнеолечебен курорт в България. Разположен е в подножието на Западна Стара планина, покрай Берковица. През 1910 година в града отваря порти първата минерална баня в България, построена по сходство на баните в Баден-Баден. Водите са топли и подобаващи за релакс и лекуване. Водата е мека и приятна за пиянство, не съдържа варовик. Полезна е за хора с проблеми в нервната, сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния уред.
Девин
Балнеолечебният курорт Дени е ситуиран в централната част на Родопите.

От няколко сондажни хидротермални източника бликат минерални води с подобен химичен състав,

само че с температура от 37 до 76 градуса и забележителен общ дебит към 83 л/сек, или повече от 7 благ. литра в денонощие.

Подходящи са за питейно водолечение при бъбречно-урологични и стомашно-чревни болести.

При външно използване на минералната вода може да се реализира понижаване на артериалното налягане, преодоляване на ставните болки и възстановяване на функционалното положение на ставите,
редица кожни болести, както и болести на нервната, отделителната, сърдечно-съдовата и половата система.

Павел баня
Разположен измежду живописната Розова котловина, на 18 км от Казанлък, курортът е прочут с лечебните си извори още от древността. В Павел баня бликат 7 източника с температура от 50 до 61 градуса. Водата им е бистра, безцветна, с прелестен усет и с лек аромат на сероводород. Лекува болести на нервната система, ортопедични болести, както и кариеси, гингивити и други Сандански В най-топлия град в България има над 80 извора с температура на водата от 42 до 81 градуса. Минерализацията е ниска и варира към 0,57-0,69 година Минералните води са бистри, без аромат и приятни за пиянство. Съчетанието вода – климат е уместно за лекуване на неспецифични, хронични болести на дихателната система (бронхит, астма, алергичен ринит, синузит, фарингит), положения след пневмония, бронхиентазит, емфизем на белия дроб в начален етап и мн.др.

 

 

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР