Миналото трябва да се разказва спокойно, без емоция и освен

...
Миналото трябва да се разказва спокойно, без емоция и освен
Коментари Харесай

Проф. Вили Лилков за "Стопанските абсурди на българския комунизъм"

Миналото би трябвало да се споделя умерено, без страст и с изключение на като познание, то би трябвало да послужи и като аршин за положително и неприятно, сподели в студиото на Радио София  проф. Вили Лилков , във връзка книгата му  " Стопанските парадокси на българския комунизъм " .
" Икономическата матрица на комунизма беше една и съща, с дребни разлики. В някои страни от социалистическия лагер се резервира частната благосъстоятелност върху земята, в други – не. В България тя беше ликвидирана. В някои страни се резервираха някои занаяти и се остави известна независимост на занаятчийството, дребното предприемачество и дребната търговия. В България всичко беше поставено под контрола на страната. Ако някъде е имало в по-чист тип комунизъм, като хрумвания стопански, то това бяха България и Съюз на съветските социалистически републики, само че не е загадка, че  България копираше едно към едно, това което се случваше в Съюз на съветските социалистически републики ", сподели проф. Вили Лилков.



В  " Стопанските парадокси на българския комунизъм ", проф. Лилков представя секретни донесения на Държавна сигурност, отчети на Комитета за държавен и национален надзор и на локални партийни секретари. В книгата са употребявани и мемоари на лица от  висшата номенклатура .

По думите му е правилно, че в тези години България е произвеждала доста и се е индустриализирала. Били са развити доста браншове, което се е отразявало позитивно и на износа.

" И е безусловно правилно, че милиони хора са ходели на работа съзнателно, спазвали са работно време, произвеждали са, предавали са си продукцията, само че в последна сметка има един огромен въпрос, който всеки един, който се занимава с някакво произвеждане си задава и той е следният: " Колко коства всичко това? " Оказва се най-после, че  голяма част от предприятията са работили с планувана загуба . Това е един парадокс ", добави проф. Лилков.



По думите му, повишаването на брака като % през седмата петилетка, от 1976 до 1980 година , е по-високо от повишаването на размера на индустриалните фондове, т.е. вложенията, които страната прави в промишлеността и в стопанството като темпове са по-ниски от темповете на повишаването на брака и като цяло бракът в българската промишленост надвишава два пъти пределно допустимия брак, сподели проф. Вили Лилков.

В книгата си той написа и за задълженията, които България изплаща след ръководството на Тодор Живков .

" Те бяха изплащани до 2015 година Последният транш на този дълг от към 11 милиарда, който става малко след 1989 година, е изплатен през февруари 2015 година България е живяла като е взела заем за сметка на едно или две генерации след себе си ", сподели създателят.

Вили Лилков е професор по физика, лекар на науките. Той е женен с трима сина. Дълги години управлява катедра „ Физика “ в МГУ „ Св. Иван Рилски “. Автор е на книгата „ Доблест и наказване “ и е съавтор с Христо Христов на книгите „ Бивши хора “ и „ Погубената България “.

Подробности можете да чуете в звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР