Миналият септември астрономи откриха 2020 SO – малък близкоземен обект,

...
Миналият септември астрономи откриха 2020 SO – малък близкоземен обект,
Коментари Харесай

Днес поредният мини спътник на Земята ни напуска

Миналият септември астрономи откриха 2020 SO – дребен близкоземен обект, идващ нашата планета. През ноември той бе уловен краткотрайно от гравитацията на Земята и прекара известно време в близка орбита. Т.е. трансформира се в това, което астрономите назовават „ мини сателит “. Днес, уви, времето му с нас е към своя край – на 2 февруари това галактическо тяло ще се измъкне от гравитационното привличане на Земята и ще се върне в своята орбита към Слънцето.

Преди това обаче мини спътникът ще се приближи извънредно близо за финален път – на едвам 220 000 км от нас (или почти колкото половината от дистанцията сред Земята и Луната).

Временните спътници се срещат относително постоянно. Малки метеорити попадат в плен на Земята, след което не престават по своя път. Още откогато 2020 SO бе открит обаче, учените подозират, че това не е натурален, а неестествен обект.

В съпоставяне със Земята 2020 SO има ниско релативно ускоряване, а слънчевата светлина се отразява доста на орбитата му – това са две особености, с помощта на които откривателите вършат разлика сред естествени и изкуствени дребни галактически обекти, намиращи се наоколо до нас.

Светлината може да бъде интерпретирана както като вълна, по този начин и като парченце. Фотоните в частност са частици без маса, които могат да имат инерция, т.е. могат да избутват разнообразни неща. Именно по този метод работят слънчевите платна. В случая с 2020 SO съществуването на огромна повърхностна повърхност и релативно ниска маса разрешава на този обект да доближава ускоряване, което не би могло да бъде обяснено чрез гравитацията.

Това кара учените да допускат, че 2020 SO най-вероятно е с човешки генезис. Друго доказателство, подкрепящо тази теза, са детайлните проекции на неговите орбитални параметри в далечното минало. Обектът се е приближавал до нашата планета няколко пъти, само че през 1966-а е бил толкоз покрай Земята, че най-вероятно неговият генезис най-вероятно е земен. Всъщност този миг съответствува с изстрелването на лунната задача Surveyor 2 на NASA на 20 септември 1966-а. Наблюдения, направени през декември, удостоверяват, че е направен от неръждаема стомана и че е част от галактическия уред на NASA.

Днес 2020 SO ще ни напусне, само че през идните няколко десетилетия още веднъж ще ни навести, макар че тогава ще се намира на милиони километри от нас.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР