Миналият месец беше най-топлият февруари в света, който е имало

...
Миналият месец беше най-топлият февруари в света, който е имало
Коментари Харесай

Много климатични рекорди са подобрени през най-топлия февруари в света

Миналият месец беше най-топлият февруари в света , който е имало в наши дни. Това съобщи службата за климата на Европейския съюз /ЕС/, удължавайки серията месечни върхове до девет следващи , предава „ BBC “.

Всеки месец от юни 2023 година насам се следят нови температурни върхове за времето от годината. Морската повърхнина на света е най-горещата в историята , до момента в който морският лед в Антарктика още веднъж доближи рискови ниски равнища . Температурите към момента се покачват от метеорологичното събитие Ел Ниньо в Тихия океан, само че породеното от индивида изменение на климата е главният мотор на топлината.

„ Задържащите топлината парникови газове недвусмислено са основният провинен за протичащото се “ , акцентира проф. Селесте Сауло , общоприет секретар на Световната метеорологична организация.

Концентрациите на въглероден диоксид са на най-високото си равнище от минимум 2 милиона години, съгласно климатичния орган на Организация на обединените нации, и още веднъж са се нараснали с съвсем рекордни равнища през последната година. Тези затоплящи газове помогнаха февруари 2024 година да стане с към 1,77 градуса по Целзий по-топъл от „ прединдустриалните “ времена – преди хората да стартират да изгарят огромни количества изкопаеми горива – съгласно службата на Европейски Съюз за изменението на климата „ Коперник “. Това чупи предходния връх от 2016 година с към 0,12 градуса. Тези температури доведоха до изключително тежки горещини в Западна Австралия, Югоизточна Азия, Южна Африка и Южна Америка.

12-месечната междинна температура в този момент е на 1,56 градуса над равнищата от прединдустриалната ера – откакто предишния месец беше доказано първото годишно спиране на стопляне с 1,5 градуса по Целзий.

Още през 2015 година в Париж близо 200 страни се съгласиха да се опитат да задържат увеличението на стоплянето под 1,5 градуса, с цел да оказват помощ за отбягване на някои от най-лошите въздействия върху климата . Този предел в Парижкото съглашение е общоприето да значи 20-годишна междинна стойност – тъй че към момента не е надхвърлен – само че безмилостната поредност от върхове илюстрира какъв брой близо е светът до това.

Океаните и морският лед напрегнат

Последните върхове не се лимитират единствено до температурите на въздуха. Безброй климатични индикатори са надалеч над равнищата, следени в съвремието. Един от най-забележителните индикатори са температурите на морската повърхнина. Според откритото от откривателите маржът на върховете през последните месеци е изключително впечатляващ. Учените желаят да подчертаят, че мащабът и степента на океанската топлота не е просто разследване от естественото метеорологично събитие, известно като Ел Ниньо, което беше оповестено през юни 2023 година

„ Температурите на повърхността на океана в екваториалната част на Тихия океан ясно отразяват Ел Ниньо. Но температурите на повърхността на морето в други елементи на земното кълбо са били непрекъснато и извънредно високи през последните 10 месеца “ , изяснява проф. Сауло. Той бе безапелационен:

„ Това е обезпокоително и не може да се изясни единствено с Ел Ниньо. “

Затоплянето на океана провокира опасения по отношение на всеобщото избелване на кораловите рифове . Той също по този начин покачва световното морско равнище и може да помогне за подхранването на урагани с по-висока активност . Необичайно топлите води може също да са били фактор за различен извънреден месец за антарктическия морски лед. Трите най-ниски минимални степени в сателитната епоха към този момент са настъпили през последните три години. Учените се борят да обяснят какво тъкмо се случва.

До 2017 година морският лед в Антарктика се противопоставяше на прогнозите, че ще се свие, за разлика от Арктика, където низходящата наклонност беше доста по-ясна.

Очевидното неотдавнашно изместване – протичащо се по същото време, когато други върхове се чупят по цялата планета – ускорява опасенията, че антарктическият морски лед може най-сетне да стартира да се топи заради изменението на климата .

„ Не мисля, че може да се каже, че това е инцидентно “ , съобщи пред „ BBC News “ проф. Мартин Сигерт, глациолог от университета в Ексетър. Той установи:

„ Това е безусловно плашещо. Рекордите са просто отвън допустимия мащаб.

Затопля ли се светът по-бързо от предстоящото?

Има признаци, че серията световни температурни върхове може най-сетне да завърши през идните месеци. Световната метеорологична организация разгласи във вторник, че Ел Ниньо за интервала 2023-2024 година е едно от петте най-силни сходни феномени, само че то последователно отслабва. Ел Ниньо ще продължи да оказва въздействие върху температурите и времето през идващите няколко месеца. Ето какво разяснява пред „ BBC News “ Колин Морис , старши академик в Метеорологичния център на Обединеното кралство Хадли:

„ Бихме очаквали Ел Ниньо да продължи да поддържа високи температури от 2024 година най-малко през първата половина на годината . “

Въпреки това прекосяването към неутрални условия в Тихия океан е евентуално сред април и юни, съгласно американската научна организация NOAA, а по-нататъшно прекосяване към хладната фаза , известна като Ла Ниня , може да се случи сред юни и август. Това евентуално ще сложи краткотрайно похлупак на световните температури на въздуха, с по-хладна морска повърхнина в източната част на Тихия океан, което ще разреши на по-малко топлота да излезе и да затопли въздуха .

Но до момента в който човешката активност продължава да освобождава големи количества парникови газове , температурите ще продължат да се покачват в дълготраен проект, което в последна сметка ще докара до повече върхове и рисково време.

„ Ние знаем какво да създадем – стопираме изгарянето на изкопаеми горива и ги замен яме с по-устойчиви, възобновими източници на сила “ , споделя доктор Фридерике Ото , старши учител по климатични науки в Imperial College London. Той е сигурен:

„ Докато не създадем това, рисковите метеорологични феномени, засилени от изменението на климата, ще продължат да унищожават животи и занаят. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР