Миналия месец потребителската инфлация в България изкачи 6-годишен връх и

...
Миналия месец потребителската инфлация в България изкачи 6-годишен връх и
Коментари Харесай

Инфлацията с 6-годишен връх

Миналия месец потребителската инфлация в България изкачи 6-годишен връх и нейният размер доближи 3,8% на годишна база при 3 на 100 през ноември, демонстрират данни на Националния статистически институт. Увеличението на потребителските цени единствено през изтеклия декември е 0,7% по отношение на ноември, когато се увеличи с 0,5 на 100. Това е най-високата инфлация в нашата страна от края на 2013 година и е реалност единствено няколко месеца, откакто през септември тя се забави до 2,3% (най-ниско равнище от април 2018 година).

През декември стабилен растеж от 1,1% по отношение на предходния месец записват цените на облекло и обувки, както и тези на транспортните услуги, до момента в който цените на питателните артикули и на безалкохолните питиета се усилват с 0,8%, а на алкохолните питиета и на тютюневите произведения с едвам 0,1 на 100.

Цените на жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива се усилват с 0,1% по отношение на предходния месец, тези за опазване на здравето - също с 0,1%, до момента в който транспортните цени на известията се покачват с 0,2%, на развлечения и просвета - с цели 7,5%, а за заведения за хранене и хотели - покачване с 0,6 на 100. Хармонизираната инфлация се усилва през декември с 0,8% по отношение на ноември, когато набъбна с 0,3%, до момента в който растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо декември) се форсира до 3,1%, само че към момента остава надалеч под многогодишния връх от 3,6%, доближат към година по-рано (през октомври 2018-а). Декемврийските данни на Национален статистически институт са явен знак за усилване на инфлационния напън в края на миналата година след слабостта, която беше регистрирана през лятото и изключително при започване на есента, настояват от Национален статистически институт.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР