Миналия месец бившият служител на ФБР беше обвинен във федерални

...
Миналия месец бившият служител на ФБР беше обвинен във федерални
Коментари Харесай

Висш агент на ФБР замесен в политическо изнудване в Албания с участието на Рама

Миналия месец някогашният чиновник на ФБР беше упрекнат във федерални закононарушения. Според обвинителния акт на Министерството на правораздаването, откакто се пенсионира от ФБР през 2018 година след 22-годишна кариера най-вече в контраразузнаването, Чарлз Макгонигъл е нарушил глобите на Съединени американски щати против Русия, като е станал медиатор на Олег Дерипаска, върховен кремълски олигарх, човек, добре прочут на съветския президент Владимир Путин, както и на съветските служби за сигурност.

Като се имат поради следите на Дерипаска към президентската акция на Доналд Тръмп през 2016 година, карцерът на Макгонигъл накара либералите в Twitter да изпаднат в конвулсия. Ето най-накрая доказателството, което те търсеха от години, че ФБР скрито е пособие на акцията на Тръмп, до момента в който е топяло Хилъри Клинтън. Някои десни стигнаха до противоположни изводи: Това най-сетне беше доказателство, че ФБР през 2016 година е заговорничело против Тръмп, като го е натопило с " съветската мистификация ".

Неразумната връзка на Макгонигъл с Дерипаска се е случила, откакто той се е пенсионирал от ФБР. Поне по този начин ФБР споделя за този объркващ скандал.

Тук има доста въпроси, свързани с контраразузнаването, изключително тъй като Макгонигъл е бил считан за занаятчия във ФБР по такива въпроси и е приключил кариерата си като специфичен сътрудник, отговарящ за контраразузнаването в нюйоркското полево ръководство - една от най-високите длъжности в цялото ФБР. На тази позиция Макгонигъл има достъп до голям набор от шпионски секрети от цялата разследваща общественост. За тези, които имат податливост към конспирации, дали е просто съвпадане, че единствено месец откакто Макгонигъл поема шпионските интервенции на ФБР в Ню Йорк, върховен съветски разузнавач, назначен в посолството на Москва в Съединени американски щати, умира при извънредно мистериозни условия?

Но не щеш ли в този момент се появява и албанска връзка.

Макгонигъл е упрекнат от Министерството на правораздаването в това, че през лятото на 2017 година е взел и не е съобщил за заплащане в размер на 225 000 $ от някогашен албански шпионин на име Агрон Неза. По това време Макгонигъл към момента е бил на работа във ФБР. По аргументи, които остават неразбираеми, Макгонигъл, който се нуждае от пари, с цел да заплаща за двойнствения си живот - брачна половинка и деца в предградията на Вашингтон, плюс подозрителна държанка в Ню Йорк - става състезател в албанската политика.

Докато към момента работи като почитан чиновник на ФБР, Макгонигъл става медиатор на албанския министър-председател Еди Рама и неговата ръководеща Социалистическа партия. Албания е правилен съдружник на Съединени американски щати и член на НАТО, само че откогато Рама пое властта в Тирана преди десетилетие, тази дребна страна се трансформира в огнище на корупция и водеща наркодържава в Европа с дълбоки връзки с латиноамериканските наркокартели. Защо администрацията на Байдън си затваря очите за всичко това, остава обезпокоителен въпрос. Купуването на високопоставени американски чиновници като Макгонигъл е част от метода, по който Рама продължава да ръководи. Албанската съпротива е вдигната на крайник поради този скандал, в който почитан чиновник на американското разузнаване служи като медиатор на ръководещите социалисти.

Макгониъл прави няколко пътувания до Албания, с цел да помогне на Рама, в това число през септември 2017 година, когато обвиненият към момента е почитан чиновник на ФБР. Макар че това пътешестване е имало публична цел за ФБР, неофициалната му цел е била да помогне на Рама, като притисне съперниците му в Албания. Нова публикация на " Вашингтон пост " разкрива част от това скрито посещаване:

" Макгонигъл, който по това време към момента работи за ФБР, е дал на министър-председателя " атрибути на Бюрото " и го е предизвестил да не дава преференциални лицензи за сондиране на компании, които са подставени формирания за съветски ползи. Въпреки че Макгонигъл наподобява е работил в ролята си на контраразузнавач против съветското въздействие, прокурорите настояват, че в реалност Неза и различен албанец, работещ с Макгонигъл, разпознат от прокурорите като всекидневен консултант на Рама, са имали лични финансови ползи в петролните полета. "

Истината е по-лоша от това. Достатъчно неприятно е, че почитан чиновник на ФБР се е замесил скрито против пари, във вътрешната политика на американски съдружник. Високопоставени албански източници, които са били очевидци на ужасяващото държание на Макгонигъл по време на престоя му в тази страна, описват, че висшият чиновник на ФБР е направил интервенция по изнудване на богати албанци за персонална облага. Макгонигъл споделил на съумелите албанци, не всички от които се употребили с благоволението на държавното управление на Рама, че са изправени пред идни наказания от страна на Съединени американски щати, които ще унищожат бизнеса им, ще запорират банковите им сметки и ще прекратят пътуванията им в чужбина. Макгонигъл обаче може да реши този проблем против непретенциозно заплащане от няколко милиона $. Посланието е ясно: платете ми или ще унищожа живота ви. Разтревожените албанци приели тази опасност съществено, поради позицията на Макгонигъл във ФБР, и доста от тях платили. Някои платили " единствено " 3 милиона евро. Други платили доста повече.

Източници споделят, че Макгонигъл е отървал Шефкет Кастрати, най-големия петролен магнат в Албания, за 12 милиона евро, близо 15 милиона $, през 2017 година Очевидно Макгонигъл се е опитал да получи рушвет и от Самир Мане, водещ албански предприемач, по сходен метод. Балкански източници настояват, че облагата на Макгонигъл от това изнудване е била от порядъка на 30 млн. евро, въпреки че се допуска, че тя е била поделена с албанските му сътрудници.

Къде са отишли парите? Малко евентуално е това да е била интервенция в брой, поради чувствителността ѝ. Балкански разследващи източници споделят, че е била забъркана криптовалута, в това число биткойн. Тези източници настояват, че Макгонигъл се е опитал да организира сходни интервенции в прилежащите на Албания Македония и Черна гора, в които живеят обилни етнически албански малцинства.

Това е най-тежкият скандал в дългата история на ФБР. Той изисква неотложно следствие от страна на Конгреса. Това, за което Министерството на правораздаването упрекна Макгонигъл, наподобява като дребния връх на един удивително подкупен балкански айсберг. /БГНЕС

-----------------------------------------

Джон Р. Шиндлер - служил в Агенцията за национална сигурност като старши разследващ анализатор и офицер от контраразузнаването. Статия за „ Вашингтон Екзаминър “
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР