Миналата седмица SpaceX проведе първото си тестово изстрелване на ракета

...
Миналата седмица SpaceX проведе първото си тестово изстрелване на ракета
Коментари Харесай

Отломките от ракетата Starship на SpaceX са потенциален екологичен проблем

Миналата седмица SpaceX организира първото си тестово изстрелване на ракета Starship. Няколко минути след старта тя се взриви. Сега откривателите се пробват да оценят въздействието на изстрелването върху хората, живеещи наоколо до базата на SpaceX в Бока Чика, както и върху локалната флора и фауна. Опасенията са свързани с голямото количество песъчливи пепелни частици, както и с по-големи парчета, които са се популяризирали на доста по-голяма повърхност от плануваното.

След детонацията на ракетата Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати (FAA) прекрати програмата за изстрелване на Starship в очакване на резултатите от " следствие на произшествието ", което е общоприета процедура. Към края на предходната седмица регулаторният орган нямаше данни детонацията на ракетата да е довела до пострадвания на хора или материални вреди. Представители на SpaceX към момента не са коментирали въпроса.
-->
Преди изстрелването на " Старшип " основният изпълнителен шеф на SpaceX Илон Мъск призна, че гигантската ракета с 33 мотора е сравнима с " граната " и е малко евентуално да доближи орбита. Въпреки това той надали е могъл да планува, че изстрелването на SpaceX ще унищожи стартовата площадка, а твърдите частици ще се разпилян на разстояние до 10 км от стартовата площадка, достигайки Порт Изабел и остров Саут Падре.

По време на изстрелването площадката за изстрелване на SpaceX е мощно развалена. Еколозите настояват, че части бетон от площадката за изстрелване са достигнали океана и са могли да повредят околните резервоари за гориво. Това би могло да утежни обстановката доста повече. Джаред Марголис, старши правист в Центъра за биологично многообразие, съобщи, че SpaceX е споделила на ФАО, че при положение на " особеност " парчета ще паднат върху повърхност от към 283 хектара към стартовата площадка, с цел да получи позволение за изстрелването. Това би означавало поле от парчета с повърхност към една квадратна миля.

След тестовия полет и детонацията жителите на Порт Исабел оповестяват за счупени прозорци на някои предприятия, за разтърсени стъкла на прозорците на домовете си, както и за прахуляк и многочислени прахови частици, които са покрили домовете им, учебните заведения и земята. Изследователите към момента не са открили дали частици, сходни на пепелта и пясъка, са рискови, в случай че човек влезе в контакт с тях или в случай че попаднат в дихателните пътища. Не е известно и какво влияние могат да имат частиците върху почвата, растенията и дивите животни в региона.

Марголис съобщи пред кореспонденти, че Центърът за биологично многообразие е угрижен за въздействието, което шумът, провокиран от ракетата, както и отломките от носителя и по-малките парчета, ще окажат върху застрашените типове, които живеят в региона, в това число морските костенурки Кемп Ридли, оцелотите и други. Той акцентира, че земите на Националния резерват за диви животни, който се намира наоколо до стартовата площадка, също са местообитание на редки животни.

Що се отнася до негативното влияние върху човешкото здраве, то не може да бъде оценено, до момента в който не бъдат изследвани частиците, вдигнати по време на изстрелването, и тези, формирани след детонацията, които са били разпръснати на огромна повърхност. Като цяло обаче излъчванията на частици се контролират от федералния Закон за чистотата на въздуха и законодателството на щата Тексас.

Говорител на FAA съобщи, че SpaceX ще се нуждае от ново позволение за обновяване на полетите, което ще изисква да убеди регулатора, че " всяка система, развой или процедура, свързани с необикновената обстановка, няма да повлияят на публичната сигурност ". На този стадий обаче е прекомерно рано да се каже, защото специалистите към момента правят оценка последствията от първото изстрелване на " Старшип ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР