Миналата седмица гостувахме“ на Орфейв светилището Татул. Днес се отправяме

...
Миналата седмица гостувахме“ на Орфейв светилището Татул. Днес се отправяме
Коментари Харесай

#Restart България: Перперикон – разходка в древността

Миналата седмица „ гостувахме “ на Орфейв светилището Татул. Днес се насочваме на път към не по-малко античен град с добре познато светилище. Всъщност най-популярното в България и най-голямото на Балканския полуостров. Името му няма потребност от многословни описания. Всички ние знаем за него от учебниците, книгите и легендите. Но с какво Перперикон е останал прикрит за нас

Можем да си отговорим единствено като отделим два или три дни за екскурзия, ако започваме пътуването си от отдалечен град. Що се отнася до географското състояние на именития едносъставен комплекс, ще открием, че той се простира на 15 километра североизточно от Кърджали, а също по този начин е и ляв приток на река Арда, която може да попадне в листата с дестинации. Светилището се намира на връх, по тази причина тук е добре да споменем за потребността от комфортни обувки даже в летните месеци. Организирането на пътуването изисква и къс прочит на историята на мястото. Тя е вълнуваща също колкото визитата. 

Още в древността съществуването на вода е улеснило живота на тогавашните жители. Те са оставили след себе си редица археологически находки, освен това от разнообразни столетия. Първите заселници по тези места са траките. За тях Перперек е бил заветен град. На това място се е правила паметна активност, сведенията за която датират от V в. прочие Хр. Според историци тук е бил уважаван и богътДионис, само че изказванието е оспорвано неведнъж. Дялането на скалите е станало допустимо през бронзовата ера. Тогава е основана и овалната зала, където са били осъществявани ритуали с вино и огън, с които най-често са почитали Дионис и на други места. 

В зората на новата епоха Перперикон се разраства. С това скалните детайли се трансформират в дворци и крепостни стени. По-късно римляните се заселват в античния град. Присъствието им придава присъщото за тях великолепие на комплекса. Начинът на живот в покрайнината е изменен напълно под тяхно въздействие. Блясъкът, оставен от римляните, обаче е премахнат, когато готите нахлуват и опожаряват града.

Следващият значим миг от живота на Перперикон е V век. Преминаването към новата религия – християнството, води до промени и в мястото. То към този момент се употребява като епископско средище. А в края на XIV век мястото изчезва от картата на страната ни. То пада под османска власт. Векове по-късно за запуснатото през владичеството място се загатва в писания на доктор Ами Буе и проф. Константин Иречек. 2000-та е годината, в която стартират археологическите разкопки на преоткрития паметник, като от този момент обектът става сцена на доста спекулации и тайни теории.

За да се убедите сами във величието на Перперикон, е нужна единствено обич към приключенията. Можете да осъществите своята дребна екскурзия в някой топъл юлски ден. Не е нужно да бъдете археолози, с цел да преоткриете мистиката и хубостта, съчетани в това кътче от Източните Родопи. Отдайте се на гледките и дайте воля на въображението си, представяйки си живота на античните жители. Всяка стъпка там ще бъде парченце от хилядолетната история на монумента. Кой знае, може би ще отнесете със себе си даже още по-вълнуващи истории. 

 
#RestartБългария: Златоград – близка среща с Дельо бунтовник

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР