Миналата година видяхме създаването на средно 70 много богати инвеститори

...
Миналата година видяхме създаването на средно 70 много богати инвеститори
Коментари Харесай

Къде инвестират парите си най-богатите хора в света?

Миналата година видяхме основаването на приблизително 70 доста богати вложители на ден и това е наклонност, която не демонстрира признаци на закъснение. Свръхзаможното население в света се е нараснало с 4.2% и се чака броят му да нарасне с 28% през петте години до 2028 година, съгласно консултантската компания за недвижими парцели Knight Frank, написа Euronews.

Техният финален отчет за благосъстоянието откри, че броят на хората със свръхвисока чиста стойност (UHNWI) – някои с чиста стойност от 30 милиона $ (27.6 милиона евро) или повече - по целия свят е повишен до 626 619, от 601 300 година по-рано. Това се дължи на увеличените вложения в акции с вярата за намаление на лихвените проценти, което от своя страна докара до повишаване на цената на пазарите на акции. Стабилното показване на стопанската система на Съединени американски щати също оказа помощ на богатите да станат по-богати.

Растежът е воден от Северна Америка, където броят на свръхбогатите е повишен със 7.2% за една година, следван от Близкия изток (6.2%). Европа изостава във връзка с генерирането на ново благосъстояние (броят на свръхбогатите е повишен с 1.8%), само че

континентът остава дом на най-богатите 1% “, написа в отчета Лиам Бейли, световен началник на проучванията на Knight Frank.

Само в Латинска Америка броят на богатите хора е намалял с 3.6%. Ръстът през 2023 година следва година, когато общото благосъстояние на най-богатите падна с изумителните 10 трилиона $ (9.18 трилиона евро), поради енергийните, икономическите и геополитическите разтърсвания.

„ Тази година удостоверяваме повишаването на броя на UHNWI в международен мащаб, водено от растежа в Съединени американски щати и Близкия изток и продължаващото търсене от тези вложители на недвижими парцели “, написа Бейли, добавяйки, че потребността от капитал в имотния бранш в никакъв случай не е бил по-висок.
В какво влагат най-богатите хора тази година?
Общо 483 милиарда $ (443.5 милиарда евро) чакат да бъдат вложени тази година на фона на забавяща се международна стопанска система, се показва в отчета, прогнозиращ, че световният Брутният вътрешен продукт ще бъде към 2.9% през 2024 година, което е спад от 3.1% година по-рано. На фона на продължаващата фрагментация на връзките сред Съединени американски щати и Китай се чака растеж на вложенията в стратегически браншове като технологии, енергетика и защита, предвижда отчетът. Освен това 2024 година може да бъде годината за възобновяване на пазара на парцели, откакто високите лихвени проценти оставиха своя отпечатък върху тях предходната година, като жилищният пазар е по-малко обиден от комерсиалните недвижими парцели (CRE).

Повече от една пета от лицата със свръхвисока чиста стойност възнамеряват да закупят жилищен парцел през 2024 година За най-богатите в света първокласните парцели (най-скъпите на обещано място, нормално избрани като първите 5% от всеки пазар по стойност) са във фокуса. В отчета се отбелязва, че макар високите световни лихвени проценти и размерите на продажбите през 2023 година, цената на тези първокласни парцели продължава да нараства с 3.1% в целия свят.

Също по този начин съвсем една пета от най-богатите обмислят инвестиция в бизнес парцели, макар че имаше пагубна година през 2023 година, когато размерът на вложенията спадна съвсем на половина заради високите по-високи разноски за дълг. Според Knight Frank се чака вложителите от Близкия изток и Азия да имат максимален вкус за закупуване на бизнес парцели.

По-ниските стойности, по-ниските лихвени проценти и някои насилствени продажби, ще разрешат дълго чаканото усъвършенстване на капиталовите размери “, се отбелязва в отчета.
AI и изменението на климата
Докладът чака почти 40% от корпоративните ИТ разноски до идната година да бъдат ориентирани към планове, свързани с изкуствения разсъдък, като някои типове търговски парцели евентуално ще се възползват от смяната.

Силно се чака забележителното нарастване на търсенето на центрове за данни, изключително наоколо до рентабилни енергийни източници. Специализирани офис пространства за научни проучвания също ще бъдат търсени, ситуирани наоколо до университети или одобрени софтуерни центрове. Освен това ръководството на здания посредством изкуствен интелект, в това число енергийна успеваемост, надзор на климата и сигурността, ще е главен акцент на пазара на офиси от най-високо равнище.

Според отчета устойчивостта от ден на ден е във фокуса на най-богатите в света, като съвсем две трети от UHNWI се пробват да понижат своя въглероден отпечатък и слагат устойчивостта като основно основание при своите вложения в CRE. Изменението на климата оказва все по-голямо въздействие върху пазара на парцели - изменени добиви в земеделските региони, промени в туристическите модели, развалени парцели и разстройства в инфраструктурата.

В кратковременен проект все по-голям брой парцели са изправени пред растящите застрахователни награди. Същевременно има осезателен растеж в търсенето както от страна на наематели, по този начин и от вложители за парцели, ситуирани в нискорискови региони, както и за енергийно ефикасни здания. Очаква се да има нараснало търсене на технологии, които оказват помощ на притежателите на парцели да се приготвят, приспособяват и възвръщат от обвързваните с климата рискове и следващи вреди.

Въпреки рекордните самостоятелни продажби през 2023 година, отчетът откри, че избрани активи падат на първокласния пазар, като колекционерско уиски (-9%), типичен коли (-6%), чанти (-4%) и мебели (-2%). Докато изкуството, бижутата и часовниците към момента се усилват, като съгласно отчета този пазар ще види забележителна неустойчивост.
А в идващите години?
Очакваме броят на богатите хора в международен мащаб да нарасне с 28.1% през петте години до 2028 година Това е под нарастването от 44%, следено през петте години до 2023 година “, се споделя в отчета.

Ръстът през идващите години ще бъде движен от Азия, преобладаващо от Индия и континенталната част на Китай. Повече от две трети от най-богатите (UHNWI) в международен мащаб чакат растеж на благосъстоянието си тази година, като по-младите хора демонстрират повече убеденост. Делът на дамите измежду най-богатите се повишава, съставлявайки през 2023 година към 11% от световните UHNWI. Процентът може да нарасне още повече, защото измежду поколението Z с чиста стойност от 1 милион $ (920 000 евро) или повече (хората с висока чиста стойност), забележителните 81% от дамите чакат напредък през идващите години, а половината от тях чакат “значителен растеж ”.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР