Никой алкохол не е толкова сантиментален, колкото уискито, особено по

...
Никой алкохол не е толкова сантиментален, колкото уискито, особено по
Коментари Харесай

Как да отключим вкуса на уискито

Никой алкохол не е толкоз прочувствен, колкото уискито, изключително по това време на годината. Затова, когато пиете уиски, постоянно има малко гала: избор на вярната чаша, разискването какъв тип уиски е най-подходящ за момента и безконечният въпрос - със или без лед.
Чърчил е прав
Един от най-известните ценители на уискито, Уинстън Чърчил, е увековечил връзката сред уискито и водата със следните думи: „ Когато бях млад офицер в Южноафриканската война, водата не ставаше за пиянство. За да я създадем вкусна, трябваше да прибавяме уиски. ”

Сър Чърчил, несъмнено, е прекомерно прав. Истинските ценители на уискито знаят, че прибавянето на няколко капки вода е ключът към отключването на комплицираните аромати и усети на спиртната напитка. Въпреки че може да наподобява контраинтуитивно, изследванията са потвърдили, че лекото разреждане на течността в действителност усъвършенства нейния усет - само че остава един провесен въпрос: Какъв вид вода би трябвало да се употребява?

Има няколко разнообразни типа вода, които са подобаващи за разреждане на уиски. Ключът към определянето на най-подходящия се крие в неговото минерално наличие. Солта и йони като калций и калий, намиращи се в множеството чешмяна вода, могат значително да повлияят на усета на алкохола, тъй че е най-добре да изберете вода, която е била обработена.
Вода, филтрирана с варовик
Филтрираната с варовик вода се трансформира в известен избор за разреждане на чисто уиски. Докато тече върху варовикови скали, минерали като желязо се филтрират, повишавайки pH на водата. Когато се добави към алкохол, алкалната вода въздейства върху качества като чувство в устата и вискозитет.

Специалистите го изясняват с това, че вода с по-високо рН, като богатите на варовик видове, омекотява уискито на небцето и трансформира метода, по който се усеща. Това, дружно със усилването на избрани аромати и усети, може да обезпечи великолепно преживяване при пиянство.

 Снимка - Unsplash

Дестилирана вода

По-често употребена и по-лесно налична от варовиково филтрираните варианти е комерсиалната дестилирана вода. За разлика от чешмяната вода, дестилираната е мощно филтрирана и изцяло неутрална. Без минерали или добавки, тя е идеална за прибавяне към уиски, тъй като усъвършенства напитката, без да вкарва нови усети. Когато се употребява за разреждане на уиски, дестилираната вода просто разрешава на ароматните съединения да се отделят от етанола, без да изкривяват усета му.
Дейонизирана вода
Често бъркана с дестилирана вода, дейонизираната вода се третира, с цел да се отстранят както йони, по този начин и минерални соли. Това значи, че тя има изцяло неутрално pH и не е нито твърда, нито мека. Но полученият усет е сходен на този на дестилирана вода. Дейонизираната вода не е толкоз налична, което я прави не толкоз известен избор.
Камъни вместо лед
Андрю Хелман открива остарял набор от камъни в кожена торбичка, когато почиства лятната къща на своя шведски дядо след гибелта му. Запазва ги просто тъй като са красиви и малко странни. Едва години по-късно схваща, че те нормално са били окачвани пред кухненската врата в шведските домове при започване на 1900 година и са употребявани като метод за изстудяване на горещи течности, излизащи от плота на печката – ястия като чорба и други сходни. По това време той е в Лондон, само че познава добре уискито с помощта на честите си командировки до Единбург.

Самият той споделя, че „ едно от първите неща, които научавате от шотландците, е, че в никакъв случай не би трябвало да разреждате фамозния им „ дух “ с лед “. По тази причина Хелман просто се чуди дали може да има различен метод за изстудяване на уиски без лед и споделя: „ спомних си охлаждащите камъни на дядо ми и просто събрах две и две “ - резултатът, несъмнено, беше Whisky Stones (камъни за уиски). Така той взема решение казуса на мнозина, които считат, че уискито се сервира охладено и в съвсем всички случаи това се прави с ледените кубчета, само че разтопяването им разрежда напитката и я прави водниста, което трансформира усета ѝ.

Твърди се, че камъните за уиски са лишени от тези дефекти. Изработени са от безвреден материал, който, като се изключи че не повлиява на усета на напитката, не драска и стъклото на чашата. Преди използването им те се слагат във фризер и един път сложени в чаша с уиски, то остава студено за 20-25 минути. От естетическа позиция камъните за уиски пред елементарните кубчета лед наподобяват в действителност добре в чашата и са нещо много по-различно от това, с което сме привикнали.
Джентълментско пиво
Отличителни герои като Джеймс Бонд, Егси от Kingsman и лейтенант Арчи Хикокс от „ Гадни копилета “ избират златната напитка, когато следва нещо огромно, било то тържество или престрелка. Като оставим настрани клишетата за героите, които пийват, до момента в който се излежават в задимена билярдна зала, алкохолът си завоюва репутацията на джентълменско пиво.

Величието на уискито обаче става ненужно без красива чаша, която повърхностно да се върти, до момента в който отпивате. Добрата чаша за уиски ще усъвършенства комплицираните усети и аромати на определеното от вас уиски. Когато избирате вярната чаша за уиски, е значимо да имате поради цялостната структура и чувството на дизайна. Структурата на положителната чаша за уиски се дефинира от нейния борд, тяло и стебло. Всеки аспект въздейства върху освобождението на ароматите и усетите на уискито и оказва помощ за възстановяване на преживяването.

Днес вариациите на най-хубавите чаши за уиски - от обичайни до нетипични, са стотици. Основното, което би трябвало да знаем е, че чаша с необятна форма на ръба оказва помощ за аерирането на алкохола, подобрявайки ароматите му, като в същото време изтегля суровите алкохолни изпарения надалеч от носа. Ако предпочитате вашето уиски с лед, изберете чаша с ръкохватка. Този дизайн оказва помощ да държите топлите ръце надалеч от напитката, като подсигурява, че тя ви остава по-хладна за по-дълго.
Вкусът е твой
Сервирането на уиски, чисто или с лед, се трансформира в много противоречива тематика измежду експертите по уиски, само че в последна сметка това е въпрос на обстановка и персонални желания. Ако желаете да опитате ново уиски, първо го пробвайте чисто. Винаги можете да добавите лед по-късно. Добавянето на лед може доста да промени усета, защото разрежда уискито.

Камъните за уиски, да вземем за пример, също търпят рецензии, защото за някои разреждането на напитката с топенето на кубчета лед е нещо положително, когато става дума за уиски.

Експертите изясняват, че топящите се кубчета лед освен охлаждат бързо уискито, само че укротяват изгарянето на алкохола с висока резистентност, позволявайки да се появи по-нюансиран профил на усета. Затова някои експерти поучават - в случай че предпочитате вашето уиски да има по-закръглен, по-мек усет, най-добре го сервирайте върху същински лед. Ако обаче предпочитате по-топли усети, просто вземете напитката чиста - не са нужни камъни за уиски.

И въпреки всичко най-важното е да намерите верния баланс за себе си. Докато търсите какво работи за вас, вземете под внимание количеството и формата на леда, както и мярката уиски. И се наслаждавайте, само че отговорно!
Текстът е част от бр. 118 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР