Миналата година на днешния ден ракета “Протон-М успешно изведе “ЕкзоМарс-“Трейс

...
Миналата година на днешния ден ракета “Протон-М успешно изведе “ЕкзоМарс-“Трейс
Коментари Харесай

Днес празнуваме една година от успешното изстрелване на първата мисия от програма ЕкзоМарс!

Миналата година на днешния ден ракета “Протон-М ” сполучливо изведе “ЕкзоМарс ”- “Трейс Газ Орбитър ” на път към Червената планета. Credit: ESA/S Corvaja

Днес означаваме една година от сполучливото изстрелване на съветската галактическа ракета “Протон-М ” с интернационална галактическа експедиция за проучването на Марс “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ”. За страните от Европейската галактическа организация (ЕКА) това е едвам втората задача до Червената планета. Русия най-сетне счупи оковите си на марсианското проклинание и към този момент има сполучлива (поне до този момент) задача. За България това е превъзходен късмет да имаме своето присъединяване в грандиозното начинание да покорим Марс – наш инструмент лети прикачен към научния комплекс ФРЕНД. А за международната просвета “ЕкзоМарс ” е дълго чакана задача, тъй като е първата след дългогодишно спиране, която директно търси отговори на най-наболелия теоретичен въпрос в планетарните проучвания – дали има живот на Марс. Последната задача, която имаше за цел да отговори на въпроса, беше “Вайкинг ” през 70-те години на предишния век, от този момент насам всички останали задачи се занимават на първо място с проучването на марсианската геология.


Стереокамерата CaSSIS на “ЕкзоМарс ”- “Трейс Газ Орбитър ” може да снима фотоси на един и същи район под друг ъгъл, с цел да се получат стереоизображения. Това е районът Noctis Labyrinthus, сниман на 22 ноември предходната година от CaSSIS. Credit: ESA/Roscosmos/CaSSIS

 

“ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ” дойде сполучливо към Червената планета на 19 октомври 2016. Автоматичната станция ще употребява четири пакета от принадлежности, с цел да я учи – два европейски и два съветски. Европейските са камерата CaSSIS и спектрометричният комплект NOMAD. Руските са АЦС и ФРЕНД. Основната задача на задачата е да търси редки газове в атмосферата на Марс като метан, които биха могли да са индикатор за биологична или геологична интензивност.

Не всичко около задачата протече по проект. За страдание на 19 октомври демонстраторът по нахлуване, втурване и кацане “Скиапарели ” не съумя да извърши меко кацане на Марс в региона на равнината Меридиани. Въпреки това загубата му не е безрезултатна – по време на спускането “Скиапарели ” изпрати огромно количество инженерни данни за държанието на галактически транспортен съд в марсианската атмосфера, както и фундаментални научни данни за нейната конструкция.

Същевременно “ЕкзоМарс ”- “Трейс Газ Орбитър ” се готви за сериозен стадий – от на следващия ден, на 15-ти март, автоматизираната станция ще стартира от време на време да се гмурка в горните пластове на марсианската атмосфера, с цел да поправя орбитата си. Процедурата, наречена “еърбрейкинг ”, ще отнеме към година.

Ако всичко е наред главната научна задача на “ЕкзоМарс ” ще стартира чак напролет следващата година. Така че стискаме палци еърбрейкингът да мине сполучливо!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР