Миналата година лятото в Европа беше горещо. В продължение на

...
Миналата година лятото в Европа беше горещо. В продължение на
Коментари Харесай

Светът остава без шоколад, кафе и коняк

Миналата година лятото в Европа беше горещо. В продължение на месец и половина в множеството страни температурата не падна под 30 градуса. Несвикналите с горещините британци се радваха на непредвидената топлота и всеобщо се майтапиха в обществените мрежи, че световното стопляне най-сетне е направило страната им пригодена за живот, написа Би Би Си. Шегите обаче бързо секнаха. В началото на есента стана ясно, че извънредно горещият сезон е унищожил реколтата на съвсем всички растящи на острова зеленчуци. В резултат на това лукът нарастна 1,5 пъти, а морковите - съвсем двойно. Под опасност се оказа даже обичайното за Албиона ядене - фиш енд чипс - пържена риба с картофи.

Британският случай въобще не е изключение. Година по-рано да вземем за пример в Европа внезапно нарастнаха тиквичките, зелето, спанакът и салатата. Причината беше неприятното време в Италия и Испания.

Учените предизвестяват: климатичните промени заплашват с изгубване на множеството обичани артикули - от картофите и бананите до морските артикули и зехтина.

Ето няколко образеца без кои артикули можем да останем още в околните години:

1. Кафе (и чай)

Лоша вест за стотици милиони хора по целия свят, привикнали да стартират деня си с чаша кафе. То може да стане същински деликатес още в околните години.

Проблемът е в това, че развъждането на кафето изисква много характерни условия: тропически климат, планински релеф, постоянни температури и доста дъжд кръглогодишно. А на планетата ни такива места понижават с бързи темпове.

Заради световното стопляне към 2050 година територията, която е подобаваща за развъждане на кафе, ще намалее съвсем двойно. А към 2080-а това растение рискува да изчезне в природата изцяло.

През последните 50 години в Танзания, която е един от главните снабдители на кафеени зърна, реколтата е намаляла двойно. Всеки спомагателен градус на минималната температура в планините понижава кафеената годишна продукция с съвсем една трета.

И казусът не е единствено в стоплянето, само че и в други прояви на екстремалното време, което спомага за разпространението на заболявания и вредители. През 2012 година да вземем за пример кафеените плантации в Централна Америка бяха ударени от гъбична зараза, която унищожи 50-85% от реколтата.

Нещата с чая не наподобяват по-добре. Заради по-високите температури и количеството на преваляванията площта на плантациите с чай в някои райони ще намалее към 2050 година повече от двойно (например в Източна Африка).

Освен това индийските учени към този момент откриха, че климатът вреди и на качеството на чая. Мусони носят все по-обилни превалявания, която вършат усета и аромата на чая по-слаби, по-размити и воднисти.

2. Коняк и уиски (а и бира)

Вече най-малко 600 години в югозападната част на Франция отглеждат сорта грозде, прочут като уни-блан или требиано. От него се получава жълто, кисело и невкусно вино. Но пък след кипване и двойна филтрация го поставят в дъбови бъчви и се получава мощна и ароматна напитка, известна в целия свят като френски коняк.

Глобалното стопляне заплашва да постави завършек на тази антична промишленост. Заради по-високите температури летният сезон се удължава, гроздето става по-сладко и към този момент не е уместно за произвеждане на коняк. Разбира се, гроздовете могат се съберат и по-рано (всъщност локалните фермери вършат точно това през последните години), само че даже и някоя и друга седмица изключително горещо време може да направи цялата годишна продукция непригодна за филтрация.

" Това, с което сме се занимавали към този момент епохи наред, ще стане невероятно единствено след 50 години ", цитира Би Би Си Пиер Жонкур, един от шефовете на световноизвестната конячна къща " Мартел ".

Сега огромните производители се пробват да селектират други, родствени сортове грозде, които да зреят по-дълго време. Всяка година за тези опити се харчат стотици хиляди евро, само че никой не може да подсигурява триумф.

Проблеми има и при производителите на шотландско уиски. Там световното стопляне ги сложи пред решаването на друга задача: дефицит на прясна вода. Горещото лято м.г. и съвсем цялостната липса на превалявания доведоха до пагубно намаляване на равнището на реките и пресъхването на някои от тях. А синоптиците предизвестяват - уви, това не е изключение, а нова норма. Заради световното стопляне вероятността от горещо и изсъхнало лято на острова е повишена 30 пъти.

Недостигът на вода се трансформира в главоболие и за производителите на бира, освен това по целия свят - от Чехия до Калифорния.

3. Фиш енд чипс

Най-прочутото английско ядене - пържена риба с картофки - също е застрашено от климатичните промени. При това под опасност са и двата му съставния елемент - и рибата, и картофите.

Да стартираме с рибата. За приготвянето на фиш енд чипс нормално се употребяват тресчица или друга бяла риба. Заради стоплянето на Световния океан наличието на кислорода във водата понижава. В резултат цялата риба, изключително по-голямата, понижава размерите си. Според специалистите към 2050 година се чака рибите да станат по-къси почти с една четвърт.

Британските вестници тъжно се майтапят по този мотив, обещавайки на националното ядене ново име ": " хамсия с картофи " или " калмари с картофи ", откакто обичайна тресчица се замества от по-малки типове - скумрия и сардини.

Затоплянето на океана се отразява и на размерите на улова. Уловът на риба в целия свят към този момент е намалял приблизително с 5%, а в Северно море - с цяла една трета.

Но да се върнем към фиш енд чипс. Освен риба там има и картофи. А вероятностите на картофите също не са розови на фона на световното стопляне. Във Англия главно се употребяват локални зеленчуци, страната обезпечава потребностите си от картофи почти на 80 %. Според скорошен отчет на Климатичната коалиция обаче към 2050 година три четвърти от обработваемата земя на острова ще е несъответствуваща за земеделие поради сушите.

Например горещото лято м.г. е довело да намаляването на реколтата съвсем с една четвърт, а всеки картоф е понижил размерите си приблизително с 3 сантиметра.

" Мисълта, че елементарните картофи могат да се трансфорат в деликатес, ни наподобява безусловно невероятна - споделя пред Би Би Си представителят на Световния фонд на дивата природа (WWF) Гарет Редмънд-Кинг. - Тази невероятна мисъл обаче ще стане действителност, в случай че не се оправим с климатичните промени ".

4. Шоколад

За мнозина шоколадът е най-неочакваната жертва на световното стопляне, защото какаовите дървета обичат високите температури, само че и се нуждаят от значителни превалявания и висока мокрота. Това е точно този парещ и мокър климат, който през днешния ден завладява планетата ни.

Увеличаването на междинните температури обаче нарушава нормалната система на климата, правейки времето по-екстремно и непредвидимо. А шоколадовите дървета са прекомерно чувствителни към сходни климатични скокове и като цяло са доста взискателни към околната среда.

За естественото узряване на плодовете на какаовите дървета (а те порастват на не повече от 20 градуса от екватора) са нужни редица условия: непрекъсната висока температура, непрекъсната висока мокрота, мощни превалявания, висока осветеност през цялата година, доста плодородна почва и отбрана от мощни ветрове. Всяко нарушаване на тези нормални условия води до внезапен спад на реколтата.

Според някои отчети рисковите промени в климата ще бъдат съпроводени от дълги сухи интервали, които ще окажат отрицателно въздействие върху производството на какао. Експертите пресмятат, че производството на шоколадови произведения ще спадне с към 1 млн. тона на година.

Според последните проучвания, написа Би Би Си, поради световното стопляне още към 2030 година ще стане неизгодно да се отглеждат шоколадови дървета. За последните 40 години площта на териториите, употребявани за развъждане на шоколадови дървета, към този момент е намаляла с 40 %. След още 40 година междинните температури в Гана и Кот д`Ивоар (тези две страни обезпечават две трети от международния експорт на какао) ще се усилят с 2 градуса, което на процедура ще постави завършек на шоколадовата промишленост. И това в случай, че още през идната, 2020 година, търсенето на какао ще надвиши предлагането с 1 милион тона.

5. Фъстъци

Обичате фъстъци? Тогава се пробвайте да им се насладите като за последно: световното стопляне няма да ги пощади и тях.

Тревистото растение, което ни доставя с една от най-разпространените ядки в света, в действителност е много капризно. То се нуждае от 5 месеца непрестанно топло време, оптималната му температура за развиване е 22-28 градуса, а почвата, в която вирее, би трябвало да е задоволително влажна. Периодите на горещини и суша не са съвместими с метода му на живот.

Приблизително можем да си представим какво чака фъстъчената промишленост, като си спомним 2011 година. Тогава по едно и също време няколко щата в югоизточната част на Съединени американски щати бяха ударени от суша, която погуби реколтата от фъстъци, чиято цена скочи 1,5 пъти.

6. Плодове

Ябълките, черешите и прасковите са знаци на лятото, само че е допустимо един ден да им се любуваме все по-рядко. Според учени от Мелбърнския университет зимите могат да станат прекомерно топли за ябълките, а рисковите горещини през лятото да доведат до проблеми за всички овощни дръвчета. Заради това продукцията ще намалее и качеството на плодовете ще се утежни.

Повече от половината от фермите на Англия настояват, че са били наранени от тежко метеорологично събитие през последните 10 години.

7. Пшеница

Според едно изследване от Канзаския университет скоро можем да загубим една четвърт от реколтата на пшеница, а всеки градус, с който се повишава междинната температура, понижава продукцията й с към 6 %.

8. Мед

Покачването на въглеродните излъчвания понижава протеина в полена - главната храна на пчелите. Заради това производството на мед ще намалее, а е допустимо и броят на пчелите също да намалее. В някои райони в Китай опрашването към този момент става на ръка поради всеобщото измиране на пчели.

9. Кленов сироп

Според експертите през зимата няма да има задоволително сняг, който да покрие дънерите на кленовите дървета, което може да докара до изсъхване на корените и по-малък напредък на стъблото. Сезонът за събиране на кленов сироп към този момент се е трансформирал - изместил се е по-рано през годината и трае по-кратко. Освен това хабитатът на тези дървета доста ще намалее през идващите 80 години.

10. Авокадо

Освен че авокадото пораства постепенно и изисква доста вода, растението е доста податливо на климатичните условия. Капризите на времето към този момент доведоха до намаляването на добивите, което пък подвигна цените на този артикул. Уви, наподобява, ще би трябвало да се откажем от по този начин харесваното гуакамоле, което се прави от авокадо.

Без авокадо сигурно ще оцелеем, колкото и да ни е неприятно да се откажем от него, казусът обаче е, че климатичните промени обричат човечеството на съществени тествания. Учените предизвестяват, че всеки градус от горната страна значи понижаване на реколтите от зърнени култури с 10 %. Някои даже дефинират цифрата на 15 или 17 на 100. Това обаче значи, че в случай че планетата ни се нагрее с още 5 градуса към края на века, на Земята ще има на половина повече хора, които ще би трябвало да изхранваме с на половина по-малко зърно.

Сушата пък ще се трансформира в още по-голям проблем от жегата, а някои от най-плодородните земи в света бързо ще се трансфорат в пустиня.

Нашата страна също не е пощадена от капризите на природата. В България се следят повече и по-дълги интервали на засушаване, следвани от съществени стихии и тежки наводнения с опустошения и жертви. Климатът южно от Стара планина става все по-средиземноморски, а на север плодородните земи постепенно се трансформират в пустиня. Снежните месеци в планините понижават. Сняг стартира да вали след Коледа, а по този начин се трансформира количеството на вода, с което разполагаме през годината.

Положението се утежнява с всяка минала година. Най-песимистичните прогнози на учените се трансформират в действителност. Данните демонстрират, че 15-те най-топли години на Земята са били през последните 20 години.

При това дано не забравяме, че ние и без друго живеем в свят, в който има апетит. Според болшинството специалисти броят на хората, които гладуват през днешния ден, е повече от 800 милиона души. Миналата година точно сушата докара в Африка и Близкия изток апетит, четири пъти по-тежък от нормалното. Бедност обаче има освен в Африка. Дори в Съединените щати разликата сред небогати и богати е фрапантна - цели 47 милиона американци разчитат на помощи, с цел да оцелеят.

Ще продължи ли човечеството да пренебрегва сигналите за паника? Или въпреки всичко ще се погрижи за личното си оцеляване. Защото в случай че не предприемем дейности в този момент, милиарди хора по света ще страдат от жадност и апетит.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР