Мина Милева и Весела Казакова - или както понякога ги

...
Мина Милева и Весела Казакова - или както понякога ги
Коментари Харесай

"Демоничното дуо" продуцира испанския филм "Васил"

Мина Милева и Весела Казакова - или както от време на време ги назовават, " демоничното дуо " - влизат в амплоато на продуценти на филм, който не е написан и режисиран от тях. Испанско-българската копродукция " Васил " на каталунската режисьорка Авелина Прат ще направи своята премиера на фестивала във Варшава на 16 октомври. На същия форум от най-високата категория А предходната година бе показан и " Жените в действителност плачат " на Милева и Казакова. Испанската премиера на кино лентата пък ще бъде на фестивала SEMINCI във Валядолид седмица по-късно. Зад лентата застава Мириам Порте (Дистинто филмс). Когато среща Мина Милева и Весела Казакова на форума Конекта фикшън в Сантиаго де Компостела, тя взема решение, че тъкмо те с компанията си " Активист38 " ще бъдат българския сътрудник за кино лентата. 

Авелина Прат избира Иван Бърнев за основната роля в дебютния си пълнометражен филм, в който той играе с плеяда испански артисти. Историята е въодушевена от действителни житейски събития: един ден режисьорката научава, че ексцентричният й татко е приютил български бежанец без документи в дома си. Това внася ужас в фамилията, защото никой не е чувал за България до този миг. Създадената с деликатност кинотворба се концентрира върху фините житейски полезности, другарството, топлотата и необичайния метод, по който намираме път един към различен. Прат не желае да показа българите като крадци, наркомани и престъпни и се стреми филмът й да излезе от клишето за имигрантска история. А Васил смайва както самотния Алфредо, по този начин и членове на локалния шах клуб с гения си да играе бридж и шах и провокира смяна в живота и полезностите им.

Иван Бърнев ( " Бащата ", " Стъпки в пясъка " ) получава аплодисменти от испанския екип за своята фина сензитивност и нюх към персонажа. Италианската звезда Карра Елехалде ( " Испанска спекулация " ), който неведнъж е номиниран за най-значимата кино премия в Испания – " Гоя ", влиза в ролята на Алфредо, пенсионер със занимателен и изострен темперамент, който обожава да играе шах. Александра Хименес, в ролята на дъщерята на Алфредо, е телевизионна звезда от сериали като ситкома " Лос Серано ". Сузи Санчес, в ролята на Кармен, пък играе във във филмите на Педро Алмодовар " Кожата, в която пребивавам ", " Болка и великолепие "  и " Жулиета ". Операторът Сантяга Раках също има номинация за " Гоя ". 

Филмът ще премине по кината в огромните американски градове незабавно след двете фестивални изяви, а в България той ще излезе през 2023 г. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР