Милован Дрецун, председател на сръбската парламентарна комисия за Косово и

...
Милован Дрецун, председател на сръбската парламентарна комисия за Косово и
Коментари Харесай

Кризата между Сърбия и Косово е спряна, но проблемът не е решен

Милован Дрецун, ръководител на сръбската парламентарна комисия за Косово и Метохия, счита за доста значимо, че с постигнатото в сряда в Брюксел съглашение във връзка с регистрационните номера ескалацията на рецесията в Косово е спряна, само че също по този начин акцентира, че казусът не е решен, заяви Танюг.

Дрецун съобщи, че е значимо, че тази рецесия бе спряна от по-нататъшна ескалация, тъй като към този момент има струпани косовски полицейски сили в северната част на Косово, съобщи Българска телеграфна агенция.
" Нашата страна би трябвало да упорства за изтеглянето на всички специфични параполицейски сили от северната част на Косово. Без утвърждението на командващия силите KейФОР и ръководителите на четирите общини на север /населени най-вече със сърби/, те няма какво да търсят там. Всичко това основава рискова среда за сръбския народ ", сподели Дрецун пред сръбската национална телевизия РТС.

Дрецун подсети, че сръбските номера с регистрация КМ ще останат в приложимост и регистрацията ще бъде удължена, само че няма да се издават нови

Говорим за краткотрайно решение, тъй като казусът не е решен както за номерата на колите, по този начин и за Съюза на сръбските общини, без който сърбите няма да се върнат в косовските институции, сподели той.

Коментирайки ролята на Съединени американски щати за реализиране на съглашението за регистрационните номера, Дрецун съобщи, че въздействието на Съединени американски щати постоянно е било решаващо, когато става въпрос за Косово.

Председателят на парламентарната комисия за Косово и Метохия счита, че немската позиция е най-големият проблем.

" Съединени американски щати имат по-гъвкава позиция и са по-рационални политически, само че това не значи, че ще се откажат от независимостта на Косово. Нашето предложение бе изпратено в Брюксел, в него ясно се споделя, че няма да признаем подправената страна Косово и няма да позволим да бъде призната в Организация на обединените нации и други интернационалните организации ", сподели Дрецун и добави, че би трябвало да се види какви стъпки ще предприеме Борел, който разгласи нови срещи с делегациите на Белград и Прищина.

Ако /премиерът на Косово Албин/ Курти продължи да упорства за договаряния за признание, това ще докара до спомагателна ескалация и напрежение, сподели Дрецун.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР