Славещият се из цяла България с ягодите си град Кричим

...
Славещият се из цяла България с ягодите си град Кричим
Коментари Харесай

Българската ягода е най-вкусна: Фестивал край Кричим показва продукцията тази година

Славещият се из цяла България с ягодите си град Кричим кани на обичайния към този момент фестивал на вкусния червен плод. Той се организира за втора поредна година. Истинска  „ Алея на ягодите “ са основали уредници в центъра на града. 

Най-големите полета с български ягоди у нас се намират край Кричим. 

„ Заради дъждовете към 50-60% са загубите от реколтата през тази година, сподели пред NOVA Златан Караиванов, ягодопроизводител.

Първата годишна продукция, която излязла, била на цена от 5 лв. за кг. Но поради вноса от Гърция и насищането на пазара с ранни ягоди изкупните цени тръгнали надолу.

„ В момента ягодата  се взима от място към 2.40 до 2.60, 2.70 лв., според от качеството, е нейната цена ”, сподели Караиванов.

Според земеделския производител  цената на ягодите тази година няма да спадне фрапантно.  Прогнозира, че понижението няма да е повече от  20 до 50 стотинки за кг, защото разноските за произвеждане са скочили в пъти. Най-много заплащат на берачите по 50 лв. дневно на човек.

„ Виждал съм търговци, които трансферират гръцката ягода в български щайги и я продават за българска ”, разяснява земеделският производител Ангел Гегов.

От полето до магазините ценовият марж пораства и на щанда цената скача още веднъж. Проверката на екипа ни по пазарите в Пловдив откри, че килограмът на ягодите сега е сред 5  и 6.50 лв..

В Кричим ягодите са главно прехранване за над 200 фамилии, изяснява кметът на града.

„ Кричим като цяло е позициониран като портата към Родопите. Така че в полите на планината се образува като котловина на ягодата. Общо към 1100 декара са  тук ягодовите насаждения, което по никакъв начин не е малко. Мислим да го създадем като една традиция. ”, сподели кметът на Кричим Атанас Калчев.

Тази година фестивалът на ягодата ще продължи два дни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР