Милитаризацията на Черно море започна много видимо още 2014 г.

...
Милитаризацията на Черно море започна много видимо още 2014 г.
Коментари Харесай

Доц. Шаламанов за изстрелите по кораба Сукра Окан: Липсва ми ясната позиция за този инцидент

Милитаризацията на Черно море стартира доста очевидно още 2014 година с окупацията на Крим и превръщането на полуострова в една голяма военна база на Русия, от която тя извърши по-късно експанзията против Украйна, както и проектира мощ към Средиземноморието, в Близкия изток. Това сподели за аудиокаста " Това е България " на " Фокус "   доцент Велизар Шаламанов, някогашен министър на защитата. 

" Виждаме, че в този момент в последните дни, след излизане от зърнената договорка, инициирана от Организация на обединените нации и Турция, в действителност употребява военноморските сили за практическа обсада и то комерсиална обсада на корабоплаването в Черно море. Всичко това, в действителност не може да бъде толерирано, само че в това време, всички ограничения, които се взимат от наша страна, съгласно мен са ориентирани да се избегне директен боен конфликт с Русия, сред Русия и страни от НАТО, каквито сме ние с Румъния и Турция, каквито са възможни сили на НАТО и като кораби и като средства за разузнаване. Трябва да продължи да се избегне ескалация, само че съветския флот е законна цел за украинците и с повишаване на техния потенциал за влияние на по-големи дистанции с по-висока акуратност, можем да следим един нов стадий от развиване на военните дейности, в който Русия ще има съществени проблеми ", добави той.

На въпрос: " Очервата ли се боен конфликт Русия - Съединени американски щати или Русия - НАТО в Черно море? И трансформира ли се България във фронтова страна, каквито опасения се чуват? " , доцент Шаламанов отговори по този начин: 

" Да, това е най-сериозният въпрос. Всъщност вие споменахте закона, който изисква администрацията на Съединените щати да създаде тактика за сигурност в Черно море, както и изисква тази тактика да бъде синхронизирана с НАТО и Европейския съюз, само че задачата на такава тактика е не да се търси борба и боен конфликт с Русия, а тъкмо противоположното, да бъде даден явен сигнал към Русия, че нейните нападателни дейности няма да бъдат толерирани, че ние ще създадем всичко допустимо, както се споделя, да се отбрани всеки квадратен сантиметър от нашата територия, от нашите териториални води, да се защитят нашите стопански ползи и разполагаме с необятен набор от средства, това не са единствено военни средства. Именно по тази причина, съгласно мен, от наша страна, от страна на Запада ще се употребяват интензивно всички налични политически, стопански, когнитивни, както се споделя средства, т.е. свързани с противопоставяне на дезинформацията на пропагандата, стратегическата връзка, за да бъде избегната военна борба, която обаче, не трябва да се изключва. Защото точно изключването на експанзията на Русия против Украйна докара до това, че войната там продължава към този момент втора година и се дават доста жертви ", акцентира някогашният боен министър.

Относно мястото на България в проектите на черноморските тактики на Съединени американски щати и НАТО експертът разяснява, че то се дефинира първо от нашата тактика да подсигуряваме своята сигурност в границите на НАТО и в границите на Европейския съюз. С оптимално потребление на нашите лимитирани запаси и привличане на качества от нашите съдружници.

" Виждаме, че Румъния доста дейно работи в тази посока, Турция разполага със собствен огромен капацитет, има друга линия на държание. Според мен, България доста по-близко до Румъния може да избере своята тактика за деяние, съгласно мен е доста значимо тази тактика да бъде дефинирана през днешния ден, да бъде дефинирана в този момент, с цел да не останем с усещането, че тя надали не се форматира, се дефинира от тактиката на Съединените щати и решения, които се взимат в НАТО главно по самодейност на други страни като Румъния, Полша, Съединени американски щати, Англия, Италия. Но ролята на България е съобразена с нашите качества и с нашите ползи и те би трябвало да бъдат доста ясно дефинирани. Първо, и най-важно нещо, което би трябвало да се направи е постигането на тази оптималната ситуационна информираност, бих споделил цялостна ситуационна информираност. Тъй като и в тази ситуация с случая, който цитирахте, към момента няма еднопосочна информация, която идва от българска или от турска страна, от страна на НАТО и Европейския съюз. Ние цитираме известие от страна на съветското министерство на защитата, което не може да бъде меродавен източник, както и тълкувание от страна на офиса на президента Зеленски, което също е позиция на директно въвлечена в спора страна. На мен в действителност ми липсва ясната позиция, и то външно-политическа, от страна на външно министерство, юридическа позиция за този случай и за това, какви ограничения асиметрични ще вземем, подобен вид произшествия да не доближават българската територия ", заключи доцент Шаламанов.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР