Милиони хора по света не могат да си представят живота

...
Милиони хора по света не могат да си представят живота
Коментари Харесай

Как изменението на климата застрашава отглеждането и пазара на кафе - индустрия за $19 милиарда

Милиони хора по света не могат да си показват живота си без кафе. Близо 10 милиона тона кафе се употребяват всяка година по света, т.е. почти 2,25 милиарда чаши дневно.

Популярната напитка обаче е застрашена, заради изменението на климата: кафееното растение е доста капризно и зависи от температурите. В гонене на най-хубавия усет, фермерите местят плантациите все по-високо в планините, изсичайки гори. При тези темпове, доникъде на века големи аграрни площи могат да станат неизползваеми.

Ако не се вземат ограничения, световното стопляне може да остави света без кафе и милиони хора - без прехранване. Какво може да е развиването на обстановката, обобщава " Лента.ру ", на основата на данни и мненията на специалисти.

Кафето е значима част от актуалния метод на живот и една от най-изнасяните растителни култури в разрастващите се страни. В промишлеността работят над 125 милиона души, а международният пазар на кафе възлиза годишно на над 19 милиарда $. Териториите, където се отглеждат кафеени дървета, се назовават " ​​пояс на зърната " и включва повече от 50 страни. Най-големите производители на кафе са Бразилия, Виетнам, Колумбия, Етиопия и Индонезия.

По-голямата част (60%) от международното предложение на кафе идва от дребни фермери. Основната част от създаваното в света кафе е вид " арабика " (до 70%), останалото е по-евтината " робуста " и диви сортове, които не се отглеждат в промишлен мащаб. Кафените дървета са доста капризни, а първокласните сортове порастват извънредно на височина от 900 до 2000 метра над морското ниво. Влажността и температурата въздействат на добива и качеството: даже смяна от половин градус се отразява на усета и аромата на продукта.

Изследователи от университета в щата Монтана (САЩ) са стигнали до заключението, че усетът на кафето стартира да се трансформира: в този момент насажденията са ситуирани на по-голяма надморска височина от преди, дърветата получават прекалено много светлина и това утежнява свойствата на напитката. " Условията на развъждане въздействат на усета на кафето, той на собствен ред въздейства на интереса на потребителите към него, което в последна сметка се отразява финансово на фермерите, които го отглеждат. "

До 2050 година специалистите чакат търсенето на кафе да се удвои, до момента в който изменението на климата оказва все по-голямо влияние върху пазара. Учените считат, че доникъде на века площите, подобаващи за развъждане на кафеени дървета, ще намалеят на половина. Друг проблем е, че кафето остарява прекомерно бързо при високи температури и има по-лош усет, в сравнение с би следвало.

За да получат по-качествени зърна кафе, фермерите би трябвало да реалокират насажденията на по-високо място, а с цел да обработват нови площи, те би трябвало да унищожат гори. От своя страна, всеобщото обезлесяване форсира стоплянето на климата, тъй че процесът върви на цикли и към момента няма излаз от този циничен кръг.

Масов стрес на пазарите на кафе

Климатичните условия се отразиха и на международния пазар на кафе. В края на 2021 година цената на кафето на борсата се повиши до съвсем 10-годишен връх (2,46 $ за паунд), като единствено цената на " арабика " се увеличи с 80%. Имаше няколко аргументи за внезапния скок: производството в Бразилия падна заради сушата, а сланите заплашиха реколтата през идващия сезон.

Пазарната неустановеност е обвързвана и с някои страни експортьорки. Например Етиопия, родното място на " арабика ", в този момент е на ръба на революция заради политическа рецесия. Във Виетнам производството може да бъде наранено от огнище на ковид и по този начин няма да има кой да прибере реколтата.

На собствен ред колумбийските фермери (Колумбия е втората страна по експорт на кафе на международния пазар) взеха решение да отсрочат продажбата на своите артикули, в очакване на по-високи цени. През 2021 година не са доставили към милион чували зърно, което е 10% от цялата годишна продукция.

Глобалната рецесия в логистиката също се наслагва върху компликациите на международния пазар на кафе: на фона на скок в търсенето, търговски дисбаланс и дефицит на транспортни контейнери, цените на превоза скочиха доста. Поради неустойчивостта, доставчиците започнаха да купуват кафе с марж, което оказва напън върху цените. Нов скок на цените на кафето се чака през първото тримесечие на 2022 година - с 15-25%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР