Микророботите тежат милиграми и могат да се движат със скорост

...
Микророботите тежат милиграми и могат да се движат със скорост
Коментари Харесай

Изследователи твърдят, че са създали най-малките, най-леките и най-бързите микророботи

Микророботите тежат мг и могат да се движат със скорост от към 6 милиметра в секунда...

Емил Василев преди 13 секунди 0 Сподели

Най-четени

КосмосЕмил Василев - 15:35 | 20.01.2024

На ръба на нашата вселена е открит тайнствен обект, чиято природа е отвън познанието на човечеството

АвтомобилиДаниел Десподов - 15:29 | 18.01.2024

Норвежката статистика демонстрира, че електрическите коли имат доста по-малко проблеми със запалването през зимата

АвтомобилиДаниел Десподов - 17:27 | 17.01.2024

Ниските температури в Чикаго трансфораха зарядните станции на Tesla в гробища за електрически автомобили (видео)

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Изследователи от Вашингтонския държавен университет (WSU) настояват, че са съумели да основат микророботи. Те са освен най-малките и най-леките, само че са и най-бързите измежду изцяло функционалните микророботи, разработвани в миналото.

Единият от типовете микророботи тежи 8 мг, а другият – 55 мг. И двата могат да се движат със скорост от към 6 милиметра в секунда. За съпоставяне, една междинна мравка тежи към 5 мг и може да реализира скорост на придвижване от съвсем 1 метър в секунда.

Изследователите плануват разнообразни евентуални приложения за своите дребни роботи. Тези приложения обгръщат разнообразни области, в това число изкуствено опрашване, интервенции по търсене и избавяне, наблюдаване на околната среда и роботизирана хирургия.

Подробности за проучването на екипа са оповестени в списание IEEE Xplore.

Микророботите дължат своята подвижност на дребни задвижващи механизми. Изследователите са употребявали новаторски способ за произвеждане, с цел да понижат размера и тежестта на задвижващия механизъм до по-малко от един милиграм. Това е нов връх за минимален задвижващ механизъм, създаван в миналото.

„ Задвижващите механизми са най-малките и най-бързите, разработвани в миналото за микророботиката. “

казва в изказване Нестор О. Перес-Арансибия, доцент по инженерство във Факултета по машиностроене и материалознание на WSU, който управлява плана

Задвижващият механизъм включва материал, прочут като сплав с памет на формата (SMA). Той може да трансформира формата си, когато е подложен на топлинно влияние. Тази сплав се назовава по този начин заради способността си да запомня и да се връща към първичната си форма.

Този новаторски задвижващ механизъм може да се похвали с работна периодичност до 40 Hz и може да повдигне внушителните 155 пъти тежестта си.

Енергийна успеваемост

Традиционните SMA, употребявани за широкомащабно роботизирано придвижване са лимитирани заради релативно бавната си реакция. В случая с роботите на WSU, задвижващите механизми се състоят от две дребни жички от сплав с памет на формата, всяка с диаметър 1/1000 от инча.

Тези жички могат елементарно да се нагряват и охлаждат с малко количество ток. Това от своя страна разрешава на роботите бързо да размахват перки или да движат краката си със забележителната скорост до 40 пъти в секунда.

Сега откривателите имат за цел тези роботи да реализират цялостна автономност. Това може да се получи евентуално посредством потребление на дребни акумулатори или каталитично изгаряне, което ще ги освободи от зависимостта от външни източници на сила.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР