Микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър.

...
Микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър.
Коментари Харесай

Грийнпийс: Черно море е едно от най-замърсените в света с микропластмаса

Микропластмасовите детайли наброяват приблизително 429 000 частици на квадратен километър. Резултатите от проучване на учени от Българска академия на науките, извършено в границите на акцията „ Грийнпийс “ срещу пластмасови боклуци, демонстрира, че най-големият дял е точно на пластмасата. Опаковки, които сме употребили за 10 минути, един път попаднали в морето стават част от менюто освен на морските жители, само че и на хората.


Посещението на световноизвестния ветроходен транспортен съд „ Rainbow Warrior “, на екоорганизацията „ Грийнпийс ", през лятото на 2017г. в Бурагс и Варна бе посрещнато с голям интерес и се открои като едно от най-емблематичните събития през миналата година.

Освен като притежател на безчет послания, неговото посещение се свързва и с едно проучване на Черно море за съществуване на замърсяване с пластмаси, което той направи при плаването си сред двата ни морски града.

След няколко месеца задълбочени разбори на събраните проби, крайните резултати са подготвени и се приготвя обстоен теоретичен отчет, който скоро публично ще бъде оповестен.

Автори на проучването са учени от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките. Теренното изследване бе извършено от борда на кораба „ Rainbow Warrior ” благодарение на деятели и доброволци на „ Грийнпийс “.

Обобщените данни сочат, че замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие – едни от най-замърсените водни басейни в света. Това е един от главните заключения от проучване на замърсяването в региона, извършено през миналата година, като част от акцията на „ Грийнпийс България “ за понижаване на пластмасовото замърсяване „ Свободни от пластмаса “.

Изчисленията демонстрират, че в проучвания регион сред Бургас и нос Калиакра микропластмасовите детайли наброяват приблизително 429 000 частици на квадратен километър. Изследването демонстрира моментното положение за съответния интервал. Спoред събраните данни максимален дял от микропластмасите, открити при проучването, имат влакната - евентуално останки от въжета и мрежи. Замърсяването с микропластмаси е най-силно в региона на нос Калиакра и при устието на река Камчия.

Що се отнася до замърсяването с плаващи морски боклуци като цяло, резултатите демонстрират, че то е съпоставимо с това в Румънската акватория или по крайбрежията на Чили. Количествата са най-големи в региона на Варна и нос Емине.

Данните са получени, посредством събиране и категоризиране на проби и наблюдаване на водната повърхнина, изпълнени съгласно насоките в Рамковата инструкция за морска тактика на Европейски Съюз. Общото морско замърсяване е разграничено на 7 съществени категории: материали изкуствени полимери (пластмаси), гума, текстил, хартия или картон, обработено дърво и метал. Резултатите демонстрират, че най-голям дял имат пластмасите (90 – 100%). Сортирането на обособените проби е осъществено съгласно техните размери, тегло, вид на откритите предмети, промени в цвета или формата (които демонстрират престоя им във водата).

“Пластмасата за еднократна приложимост в никакъв случай изцяло не изчезва. Опаковки, торби и чаши, които сме употребили за 10 минути, един път попаднали в морето се разграждат на дребни частици, където се носят от теченията със стотици години. Те стават и храна на морските жители. Голяма част от замърсяването, което видяхме по време на проучването, идваше от брега - опаковки от солети, вафли - пластмаса, която е в всекидневието ни, “ разяснява Деница Петрова от „ Грийнпийс България “.

Необходимостта от сходни проучвания е огромна, заради вредите, които пластмасовите боклуци нанасят на околната среда и в частност – на водните басейни и техните жители, само че и на плавателните съдове и на водната инфраструктура. Данните за замърсяването на Черно море са малко, а съответното проучване ги добавя с настояща информация за положението на българското Черноморие. Авторите на проучването предлагат сходни изследвания да не престават да се вършат по цялата брегова линия и в разнообразни сезони, с цел да може, да се добие още по-добра визия за равнищата на замърсяване на Черно море.

„ Надяваме се проучването, за чието случване помогнахме, да се трансформира в основа за последващи по-задълбочени изследвания. Но най-силно се надяваме скоро да се промени стилът на живот и пластмасите за еднократна приложимост да не са част от света ни. Има задоволително решения, “ добавя Деница Петрова.

Пластмасовите опаковки, които изхвърляме в България единствено за едно лято, биха покрили повърхността на всичките ни морски плажове. Сега е моментът да кажем „ не “ на главните замърсители – еднократните пластмаси: сега тече онлайн публично допитване на Европейската комисия по тематиката със период 12 февруари. Всеки жител на Европейски Съюз или представител на организация може да предложи способи за справяне с пластмасовото замърсяване в морето.

Линк към публичното разискване (приемат се отговори на български и всички други езици от ЕС):

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Singleuseplastics.

Рамковата инструкция за морска тактика на Европейски Съюз може да бъде открита на следния адрес:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32008L0056

Резултати от други проучвания можете да видите на интерактивната карта на морското замърсяване в Европа, на уеб страницата на Европейската организация за околната среда. Данните на нея са част от проучвания, извършени по плана „ Marine LitterWatch “:

https://www.eea.europa.eu/themes/water/europes-seas-and-coasts/marine-litterwatch/data-and-results/marine-litterwatch-data-viewer-1

Виртуален дом на „ Свободни от пластмаса “:

http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/plastics/

Пластмасов Калкулатор:

Провери какъв брой огромен е пластмасовият ти отпечатък – наблюдава този линк!

https://act.greenpeace.org/page/9669/petition/1

Повече за визитата на „ Rainbow Warrior “ в България:



Визитата на „ Rainbow Warrior “ е обвързвана главно с акцията на екологичните организации „ ГрийнПийс “ и „ За Земята “ - „ Свободни от Пластмаса “, която цели понижаване на замърсяването с пластмаси във водните басейни. Начело с задачите на националната самодейност ще бъде осъществена научна и изследователска активност в Черно море, която ще бъде осъществена взаимно с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания и Института по океанология към Българска академия на науките. Високо софтуерното съоръжение на „ Rainbow Warrior “ ще разреши да се създадат проучвания за струпване на боклуци и съществуване на мрежи в предпазени зони, както и ще се изследва положението на екосистемите.

Главните виновници за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона боклуци дневно навлизат в него от българските крайбрежия, съгласно проучвания на учени.

„ Rainbow Warrior “ е трето потомство транспортен съд на „ Грийнпийс “, като неговият първи предходник, който е бил потънал от бомбен гърмеж през 1985 година е взел участие в редица акции, някои от които прекъсване на нуклеарни проби в Тихия океан, блокиране на въглищни пристанища и залавяне на бракониери извършващи разрушителен лов на риба.

Строителството на новия ветроход на „ Грийнпийс “, който ще гостува у нас, е почнало в корабостроителница в Полша, приключено е в Бремен – Германия и през 2011г. е пуснат по вода в пристанището в Хамбург. Създаден е от едни от най-хубавите корабни инженери в света, с цел да може да претендира за единствения кораб, който с изключение на екологично съгласуван е и особено приспособен за изследване на моретата и океаните по света, както и за битка с техните замърсявания. Със своята 55-метрова А-образна мачта „ Rainbow Warrior “ плава главно на вятър и може да устоя доста повече от обичайните мачти за същия вид кораби.

Еко-характеристиките на 340 тонния колос включват още форма на корпуса, проектирана особено за изключителна енергийна ефективност; Електрическа система за придвижване (7 възела единствено за 300 кВ); Изчерпателна екологична оценка на кораба; Най-високи екологични стандарти на всички мотори (IMO Клас-II); Нотация за „ зелен клас “ със „ Зелен паспорт “; Нотация за клас за доброволна отбрана на околната среда; Третиране на нездравословните газове, минимизиране на излъчванията на азотни окиси и прахови частици; Биологично отнасяне на отпадната и сива вода; Централна система за зареждане на горива и масла за попречване на разливи; Система за боядисване съобразена с околната среда.

Всеки искащ да стане дипломат на акцията в детски градини, на фестивали или да се включи към разчистване, може да написа на следния електронен адрес:

[email protected]



Повече за акцията „ Свободни от пластмаса ”:

http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/plastics/

Повече за Екологичната организация „ Грийнпийс ”:

„ Грийнпийс “ е самостоятелна международна кампанийна организация, която работи за смяна на настройките и държанието на хората, с цел да отбрани и опази околната среда и насърчи мира като: провокира енергийна гражданска война за превъзмогване на опасност номер едно пред планетата ни: климатичните промени; пази моретата и океаните ни от разточителния и унищожителен лов на риба, както и основава световна мрежа от морски резервати; отбрана на международните антични гори, както и животните, растенията и хората, зависещи от тях; работа по въпроса за разоръжаване и мир посредством превъзмогване на аргументите за спора и приканване за унищожаване на всички нуклеарни оръжия; основаване на бъдеще, свободно от отрови с по-безопасни други възможности на рисковите химикали в продуктите и производството; осъществяване на акции за стабилно развиване на селското стопанство, отхвърляйки генномодифицираните организми, отбрана на биоразнообразието и поощряване на обществено виновното земеделие.

http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/

Повече за Екологичното съдружие „ За Земята ”:

„ За Земята ” е самостоятелна неправителствена организация, сплотяваща напъните на хора, решени да работят за основаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва употребата на хората и природата. „ За Земята ” работи в съдействие с екологични организации на национално и интернационално ниво. Сдружението е член на интернационалната мрежа „ Приятели на Земята “ (Friends of the Earth), както и на CEE Bankwatch Network (Мрежа за наблюдаване на Международните финансови институции за Централна и Източна Европа), Zero Waste Europe (Европейска мрежа за Нулеви отпадъци), GAIA (Глобално обединяване против инсинераторите), както и на националните обединения „ За да остане природа в България “, Българска антиядрена коалиция, България без цианиди, Коалиция за стабилно прилагане на фондовете на Европейския съюз и Коалиция за климата - България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР