Мижав интерес към Великден в Шенген. Пътуванията със самолет след

...
Мижав интерес към Великден в Шенген. Пътуванията със самолет след
Коментари Харесай

Мижав интерес към Великден в Шенген


Мижав интерес към Великден в Шенген. Пътуванията със аероплан след 31 март на равнището от 2023 година, облекченията засягат главно екскурзии с прехвърляне.

Мижав е ползата към пътувания в страните в Шенген след 31 март 2024 година Няма растеж на
резервациите за великденските празници,
разясниха туроператори и специалисти пред „ Телеграф “. Записванията за този интервал са на равнището от предходната година. Припомняме, че решението на Съвета на Европейския съюз за приемането на България и Румъния
в Шенген по въздух и вода влиза в действие
от 31 март 2024 г.  На процедура резултатът по въздух ще се отрази на повече от 2/3 от пасажерите, които минават през летище София, обясниха от врата. До 15 минути ще пестят идващите, защото там се образуват опашки за инспекция на паспортите, а за заминаващите ще е приблизително 3-4 минути понижението на престоя.

Димитрина Горанова от Асоциацията на туроператорите и туристическите организации в България разяснява, че е доста рано да се каже дали ще има нарастване на идващите и заминаващите от и за България. На този стадий няма засилено търсене на почивки в резултат на отпадането на инспекциите по въздух за туристи, изясни Горанова.
Тя уточни, че има възможност да загубим част от туристите си, да вземем за пример от Румъния, защото ще се улесни прекосяването през въздушните граници. Мариана Пеловски, шеф на туроператор, разяснява също, че няма резултат за в този момент.

Единственото облекчение е, че туристите няма да минават паспортна инспекция по въздушните граници, което визира в огромна степен самостоятелните пътувания. Според Пеловски, в случай че нарасне ползата към полети за Европейски Съюз, това ще докара и до повишаване на самолетните билети.

Заради растежа на цените на полетите пакетите за турските курорти през този летен сезон са с 20% по-скъпи от предишното лято. По-скъпа ще е и ваканцията в Гърция поради въвеждане на такса климат, по този начин наречената градска такса, която преди година беше 1,50 евро на хотелска стая, в този момент се удвоява за местата за настаняване с 3 звезди, а в първокласните хотели към този момент е 10 евро.

Отпадането на паспортния надзор на въздушните граници няма да се отрази изобщо върху пътуванията на българи в Европейски Съюз, както и входящия туризъм, съобщи шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов.

Той уточни, че няма туроператор, нито български, нито непознат, който да е присъединил това в рекламата на страната. Причината е, че по този начин или другояче хората си чакат багажа на летището и дали ще стоят 10-15 минути повече не може да се назова причина за растеж на пътуванията.

Влизането ни в Шенген по въздух ще се отрази единствено и само позитивно, съобщи проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите организации. Очаква се това да даде опция на доста хора да пътуват в други страни, които са в региона на Шенген.

България ще е привлекателен център за тези, които влизат и по-късно ще могат да се движат свободно по въздух и по вода. Летище София предходната година посрещна 6 млн. пасажери и при всички положения отпадането на контрола ще докара до увеличение на трафика на нашето летище, и то освен в София, само че и в Пловдив, Варна, Бургас, изясни Рачев.

„ Това ще притегли освен туристи от шенгенските пространства, само че и от прилежащите страни “, добави той. Според него обаче казусът с пътните граници си остава. Освен това само България неглижира туризма, а той би трябвало да стане приоритет. Албания даже ни изпревари, добави още проф. Рачев.

Стъпка напред е приемането на България по въздух и вода в Шенген, съобщи Юлиян Бонев, туроператор и член на Варненската асоциация на туроператорите и туристическите сътрудници. Той уточни, че това би било облекчение за туристите и групите, които пътуват до по-далечни дестинации и няма пряк полет.

Случва се при по-дълги екскурзии, свързани с прекачвания, да се изпускат полети, защото времето за прекосяване през инспекциите не е задоволително сред двата самолета. Отпадането на част от контрола ще докара до свеждане до най-малко на сходни произшествия, съобщи Бонев.

Опашки на гръцката граница през май, сливат празниците 

Засилен интерес към почивки в Гърция има от страна на българи за великденските празници, съобщи Мариана Пеловски.

Причината е, че сред Деня на труда

и Великден тази година има единствено един работен ден, а почивен е също 6 май.

Така хората могат да слеят празниците и да си провеждат ранно море при започване на май. Това ще докара още веднъж до

опашки по граничните пунктове,

защото инспекциите остават на сухопътните ни граници. Според Румен Драганов при започване на май се чака 1,2 млн. пътувания на българи в страната и на открито. Около 10 на 100 от тях, или 120 000, ще честват отвън България.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР