Михаил МОШКИН, Съединените щати ще продължат да налагат все повече

...
Михаил МОШКИН, Съединените щати ще продължат да налагат все повече
Коментари Харесай

Как Русия ще отговори на финансовата агресия на Запада?

Михаил МОШКИН,

Съединените щати ще продължат да постановат от ден на ден наказания против Русия, защото Москва оказва напън върху Киев, сподели посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд по NBC в неделя. В същия ден прессекретарят на Белия дом Джен Псаки осведоми, че ще бъдат наложени цялостни блокиращи наказания на Руския фонд за директни вложения (RFIF) - като " държавна финансова институция, която действа като върховен фонд, който дава отговор за привличането на капитал към браншове на съветските стопански системи с висок капацитет за напредък ".

Страните от Г-7 имат намерение да лимитират способността на руснаците да се " открият " благодарение на " златни паспорти " - вложения в подмяна на приемане на поданство. Чехия има намерение да предложи на други страни от Европейски Съюз да спрат издаването на шенгенски визи на руснаци. Преди това Европейски Съюз се ограничаваше единствено до заледяване на " опростяването " на визите за дипломати и предприемачи.

Като най-тежкото наказване за Москва за " специфична интервенция Z " би трябвало да се смята евентуалното изключване на главните съветски банки от световната SWIFT система. Припомняме, че това са интернационалните междубанкови канали за прекачване на информация и осъществяване на заплащания. Шест от седемте членки на Г-7 - Съединени американски щати, Англия, Канада, Германия, Италия, Франция - заявиха такова желание. Малко по-късно се причисли и седмият член на клуба, Япония. Решението беше подкрепено от Европейската комисия.

Европейският съюз ще дефинира точния лист на глобените банки, защото системата SWIFT е основана в Белгия, прецизира ТАСС. Органите на ръководство на SWIFT към този момент заявиха подготвеност да съблюдават законовите условия във връзка с съветските кредитни институции.

Какво може да заплаши " новото обикновено "

Обикновените руснаци също могат да усетят макроикономическото наказване, предвижда икономистът и бизнесмен Антон Любич. " Ще се усети от всички без изключение. Познатата ни финансова система, с която сме привикнали от 30 години, няма да бъде в Русия от понеделник. Както в този момент е съвременно да се споделя, ще има " ново обикновено ", сподели Любич пред в. " Взгляд ".

Припомняме, че членовете на Г-7 също имат намерение да наложат обособени наказания против Централната банка - ограничавания, които няма да й разрешат " да употребява интернационалните си запаси по подобен метод, че да понижи резултата " от глобите. Централната банка обаче към този момент увери, че разполага с нужните запаси и принадлежности за поддържане на финансовата непоклатимост на съветския финансов бранш, приемствеността и сигурността на паричните транзакции.

" Няма потребност от суматоха, само че в това време е належащо трезво да се преценяват следствията от налагането на наказания. Сега, преди всичко, ще забележим нарастване на цените, най-вече на вносни артикули. Може да следим и спад на курса на рублата ", сподели Иван Тимофеев, програмен шеф на Международния спорен клуб " Валдай ", доцент в катедрата по политическа доктрина в МГИМО.

Освен това може да има проблеми с заплащането на транзакции за импорт, допуска специалистът. " Дори за тези артикули, чийто експорт в Русия не е неразрешен, заради спиране на връзката на банките от SWIFT, заради нарушавания на финансовите връзки с Русия, несъмнено, може да има краткотрайни спирания в осъществяването на договорите, подписани преди предишния четвъртък ", сподели Тимофеев.

" Ако имате потребност от интернационалните заплащания, бих предложил да отворите сметка и карта в несанкционирана страна, която е другарска на Русия: в Армения или Казахстан, да вземем за пример ", сподели на собствен ред Любич.

Банки на опашка за затваряне

" По моя информация на първия стадий единствено някои банки, които към този момент са под наказания, ще бъдат изключени от SWIFT. Това се прави от Запада, с цел да сведе до най-малко контращетите за себе си. Но като се има поради скоростта, с която Европа създава пакети от наказания, никой няма да ви каже, че тази мярка няма да бъде затегната след няколко дни ", счита Любич.

Припомняме, че незабавно след началото на съветската специфична интервенция Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания против Сбербанк и ВТБ. Както се отбелязва в известието на Министерството на финансите на Съединени американски щати, тези две банки са най-големите кредитни институции в Русия, които дружно съставляват повече от половината от цялата банкова система на страната ни във връзка с цената на активите. Газпромбанк попадна под наказания, блокиращи ограничавания бяха въведени и против " Откритие ", Новикомбанк и Совкомбанк, дружно с техните дъщерни сдружения, съобщи РИА Новости.

По-късно от Министерството на финансите на Съединени американски щати обясниха, че американските наказания против Сбербанк и редица други съветски банки не блокират изцяло опцията за взаимоотношението им с американски компании и институции, за разлика от ограничаващите ограничения против ВТБ.

Самата ВТБ увери, че глобите няма да обиден сметките и депозитите на клиентите на банката, в това число тези, деноминирани в щатски долари и евро. От банката подчертаха, че всички сметки към момента са дейни, а средствата, подадени във ВТБ, са налични както в клонове, по този начин и в отдалечени канали, те към момента могат да се употребяват напълно и всички транзакции в Русия също са налични за тях.

" Основните услуги към този момент работят безпроблемно - жителите могат да теглят нужните пари от сметките си. В допълнение към четирите банки, които попаднаха под глобите, всички услуги в останалите банки, в това число тези, свързани с Apple Pay и Гугъл pay, работят ", сподели депутатът от Държавната дума Антон Горелкин в неделя. Но означаваме, че това е тъкмо по този начин преди оповестяването на решението за изключване на някои съветски банки от SWIFT.

У западния бизнес се насажда боязън от работа с Русия

" Параметрите за блокиране на работата на Централната банка към момента не са ясни, към момента не сме виждали съответните документи. Но във всеки случай няма нищо положително в това. Такова решение може да има изцяло влияние върху работата на задграничните контрагенти с всички наши банки, както и върху достъпа до някои от нашите валутни запаси. Това ще усили и паническите настроения на пазара, които към този момент са на много високо равнище ", отбелязва Тимофеев.

Проблемът е, че глобите започнаха да надвишават формалните решения, взети от непознати страни - след санкционните решения на управляващите, инициативните протести идват от непознати банки, компании и така нататък, уточни събеседникът. " Тези компании и банки се опасяват да работят с съветски контрагенти, доста покупко-продажби с Русия стартират да замръзват ", сподели Тимофеев. " Очевидно това е всеобща процедура. "

" Финансовите транзакции в Русия значително към този момент не са лимитирани до SWIFT ", уточни Тимофеев. " Имаме лична инфраструктура за транспорт на банкови данни, национална платежна система. Но в случай че приказваме за външни транзакции, тогава условието за изключване на съветските банки от SWIFT сигурно ще сътвори спънки. Все още не знаем кои западни кредитни институции ще се съобразят с това условие и кои не. Но е безусловно несъмнено, че непознатите банки в този момент са уплашени от сходна вероятност и ще заемат изчаквателна позиция. Много международни банки се опасяват от административно и наказателно гонене от страна на американските управляващи по обвинявания в нарушение на режима на наказания против Русия. "

Кой ще завоюва от глобите

Тимофеев не изключва, че западните компании - в частност концерните на военно-промишления комплекс - ще се опитат да употребяват антируските наказания в своя изгода.

" Сега политическата логичност е на напред във времето - да се блокира Русия и да се нанесат оптимални вреди на нейната стопанска система. Но, несъмнено, някой ще желае да се възползва от сегашната обстановка и да изхвърли Русия освен от оръжейния пазар, само че и от други пазари, като нефт или газ. Сега вероятността за експорт на американски полутечен природен газ за Европа става все по-реална ", счита анализаторът.

" Като цяло, в случай че Русия бъде изтласкана от енергийния пазар, от стоковите пазари - и това неизбежно ще се случи - тогава ресурсната база на стопанската система ще бъде понижена, с всички произлизащи от това последствия за приходите на популацията и за качеството на живот на жителите ", не изключва Тимофеев.

Не всичко е толкоз неприятно

Икономистът Василий Колташов заема малко по-различна позиция. " Дори и банковата ни система да е лимитирана извън, тя отново ще действа обикновено ", счита той. " Проблемът, несъмнено, са заканите за удар по активите на Централната банка, за възбрана на продажбата на дългови скъпи бумаги, притежавани от Централната банка и така нататък В този случай Централната банка ще си вземе отмора, нищо неприятно няма да ни се случи. " Основният проблем в този момент е курсът на рублата, само че Централната банка сега прибягва до валутни интервенции, означи Колташов. " Засега обстановката е постоянна ", счита икономистът.

" Можем с убеденост да кажем, че Руската банка се е подготвила за въвеждането на ограничавания върху банковия бранш на страната ни. Централната банка непрестанно ще дава на банките парична и безкасова ликвидност в рубли, което ще подсигурява непрекъснатата работа на банкоматите и банковите клонове ", сподели за ТАСС Андрей Макаров, началник на комисията по бюджет и налози на Думата.

От своя страна законодателите към този момент са почнали да работят с държавното управление. " В най-кратки периоди ще представим съответни ограничения за поддръжка на нашите промишлености, нашите компании, които са изключително наранени от наложените наказания. Ще разработим и оферти по какъв начин да подкрепим жителите в сегашните условия ", акцентира Макаров.

Колташов предвижда, че налагането на " пъклен " наказания против финансовата система на Русия единствено ще форсира фрагментацията на международната финансова и банкова система. " Вече няма да се приказва за SWIFT, системата за продан на банкова информация и транзакции ще излезе отвън контрола на Съединените щати. Нека ви припомня, че с помощта на SWIFT цялата банкова система на света остава транспарантна за американците. Тя няма да бъде такава. "

Що се отнася до заканите за нашите банкови активи в чужбина, този въпрос ще бъде решен по един или различен метод, сигурен е Колташов. " В последна сметка Русия може да отвърне на удара - да вземем за пример да откаже да признае правата на интелектуална благосъстоятелност върху западните технологии. Това може да нанесе голям удар върху Съединени американски щати и Запада като цяло. Възможно е с към 10 трилиона $ ", сподели източникът.

Как да отговорим на икономическия агресор

" Да вземем поради, че в този момент залогът на спора се покачва ", сподели Колташов. " Русия към момента не се стреми към корав отговор в икономическата област, само че може да отговори по-късно. Това може да бъде пагубно за Запада. В края на краищата западните страни излязоха от рецесията от 2008-2020 година с големи задължения, с колосални бюджетни дефицити, с разтърсен и нервозен борсов пазар. За тях нашите отговори могат да станат извънредно мъчителни. "

По-специално, Русия може да откаже да закупи високотехнологични артикули в Европа и да стартира да ги купува да вземем за пример в Китай, уточни специалистът. " Можете, да вземем за пример, да откажете да употребявате лицензиран западен програмен продукт, като преминете към собствен личен или свободно популяризиран програмен продукт ", предложи Колташов.

От друга страна, за европейците ще бъде мъчно да откажат покупките на съветски газ, означи събеседникът. Държавите от Стария свят ще би трябвало да купуват гориво от други продавачи на повишени цени и би трябвало да се има поради, че стопанските системи на страните от Европейски Съюз не са в най-хубаво положение и вследствие на това те могат да бъдат изправени пред остра социално-политическа рецесия.

" Важно конкретизиране - не е наложително това, което споделих, да се случи. Но едно е несъмнено - Русия ще се пази от икономическа и финансова експанзия, а ответните удари могат да бъдат много мощни ", заключи Колташов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР