Михаил Горбачов, който сложи край на Студената война, но не

...
Михаил Горбачов, който сложи край на Студената война, но не
Коментари Харесай

На 91- годишна възраст почина Михаил Горбачов – последният лидер на СССР

Михаил Горбачов, който постави завършек на Студената война, само че не съумя да предотврати разпадането на Съветския съюз, умря през вчерашния ден на 91-годишна възраст, съобщи Ройтерс, цитирайки съветски медии.

„ Тази вечер след тежко и дълготрайно боледуване умря Михаил Сергеевич Горбачов “, оповестиха късно нощес от Централната клинична болница в Москва. Той ще бъде заровен на Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия имот, до брачната половинка си Раиса Горбачова, съобщи ТАСС, цитирайки източник, осведомен с желанието на околните на Горбачов.

Последният руски президент подписа контракти за понижаване на въоръженията със Съединените щати и откри партньорски връзки със западните сили за унищожаване на Желязната завеса, която разделяше Европа от Втората международна война, и докара до обединяването на Германия, отбелязва Ройтерс.

Когато през 1989 година продемократичните митинги обгърнаха цяла комунистическа Източна Европа, той се въздържа от потребление на мощ за разлика от предходни водачи на Кремъл, които изпратиха танкове за потушаване на въстанията в Унгария през 1956 година и в Чехословакия през 1968.

Протестите обаче подхраниха устрема към автономност в 15-те републики на Съветския съюз, който безредно се разпадна през идващите две години.

Горбачов на вятъра се бори да предотврати този разпад, отбелязва Ройтерс. Когато през 1985 година едвам 54-годишен (много млад по тогавашните руски стандарти), той стана общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическата партия на руския съюз (КПСС), Горбачов си сложи за цел да вдъхне нов живот в комунистическата система посредством въвеждане на лимитирани политически и стопански свободи, само че промените излязоха отвън надзор.

Политиката му на „ публичност “ – независимост на словото, разреши на немислими до тогава рецензии към партията и страната, само че също по този начин окуражи националистите, които започнаха да упорстват за самостоятелност в балтийските републики Латвия, Литва, Естония и другаде.

Много руснаци в никакъв случай не простиха на Горбачов за разтърсванията, които промените му отключиха, смятайки, че последвалият внезапен спад на виталното им ниво е прекомерно висока цена за демокрацията, отбелязва Ройтерс.

След като на 30 юни посети Горбачов в болничното заведение, демократичният съветски икономист Руслан Гринберг съобщи пред медията на въоръжените сили „ Звезда “: „ Той ни даде независимост, само че ние не знаем какво да вършим с нея. “
Путин изрази дълбоки съболезнования във връзка със гибелта на Горбачов
Президентът на Русия Владимир Путин показва дълбоки съболезнования за гибелта на някогашния руски водач Михаил Горбачов. Това съобщи през днешния ден за ТАСС представителят на президента Дмитрий Песков. Утре сутринта Путин ще изпрати съболезнователна депеша на роднините и околните му, сподели Песков.

Като президент Путин нееднократно се е срещал с Горбачов. Последно е приел някогашния руски водач в резиденцията си в Ново Огарьово през март 2006 година, на идващия ден, откакто Горбачов навърши 75 години. Путин всяка година е изпращал поздравления на Горбачов по случай рождения му ден (на 2 март), отбелязва ТАСС.
Някои основни събития от съвсем седемте години, през които Михаил Горбачов беше на власт в Съветския съюз, подбрани от Ройтерс:
Март 1985 – Михаил Сергеевич Горбачов, на 54 година, най-младият член на Политбюро, става общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС) след гибелта на Константин Черненко. Започва политиката на перестройка (преустройство) и публичност, с цел да извади страната от политическата и икономическа застоялост.

Ноември 1985 – Горбачов и президентът на Съединени американски щати Роналд Рейгън организират първата си среща на върха в Женева; Горбачов декларира, че е оптимист, че може да бъде реализирано разведряване и понижаване на въоръженията.

Април 1986 – Експлозия в нуклеарния реактор в Чернобил популяризира радиоактивен облак в Европа. Съветските управляващи признават, че това се е случило чак три дни след повредата и това поражда подозрения в политиката на публичност.

Декември 1986 – Д-р Андрей Сахаров, бащата на дисидентското придвижване в Съюз на съветските социалистически републики, е освободен от заточение след телефонно позвъняване
от Горбачов. Сахаров е един от стотиците политически и религиозни дисиденти, освободени по време на ръководството на Горбачов.

Май 1987 – младият немец Матиас Руст преодолява руската Противовъздушна отбрана, като излиза с лек аероплан „ Чесна “ от Хелзинки и каца на Червения площад в Москва. Горбачов стартира чистка измежду висши ръководители в региона на защитата.

Октомври 1987 – Видният съветски модернизатор Борис Елцин влиза в конфликт с Горбачов по въпроса за темпото на перестройката и напуща ръководещото Политбюро на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз.

Декември 1987 – Горбачов и Рейгън подписват във Вашингтон първия контракт за редуциране на нуклеарните арсенали. Всички руски и американски ракети със междинен обхват би трябвало да бъдат премахнати.

Октомври 1988 – Горбачов укрепва властта си, като става ръководител на Президиума на Върховния съвет (парламента).

Февруари 1989 – Приключва деветгодишното руско военно наличие в Афганистан завършва. Набират скорост придвижванията за самостоятелност в Балтийските републики, Грузия и Украйна.

Март 1989 година – Съветският съюз организира избори за Конгреса на националните депутати на Съюз на съветските социалистически републики. представители, в които гласоподавателите за пръв път имат опция да избират сред няколко претенденти за едно място. Много видни комунисти от остарялата армия губят от самостоятелни претенденти, а сепаратистите печелят множеството места в балтийските републики Естония, Латвия и Литва.

Ноември 1989 година – Народни революции смъкват комунистическите държавните управления в Източна Германия и останалата част от Източна Европа. Съветският съюз не прави опит да се намеси при рухването на ръководещите в неговите спътници.

Декември 1989 година – Горбачов и президентът на Съединени американски щати Джордж Х.У. Буш на среща на върха в Малта афишират края на Студената война.

Февруари 1990 година – Комунистическата партия се отхвърля от обезпечения си монопол върху властта. Парламентът се съгласява да даде
изпълнителни пълномощия на Горбачов като негов ръководител. Демонстранти, подкрепящи промените, организират големи манифестации в целия Съветски съюз.

Октомври 1990 – Източна и Западна Германия се сплотяват след интензивни договаряния сред шестте огромни сили, в които Горбачов играе основна роля. Съветският парламент утвърждава проект за отвод от централизираната планова стопанска система в интерес на пазарната. Горбачов е почетен с Нобелова премия за мир.

Ноември 1990 – Парламентът упълномощава Горбачов да издаде укази в съвсем всички браншове на публичната активност. Първият план за Съюзен контракт, препоръчан от Горбачов, дава обилни пълномощия на 15-те републики, само че четири от тях – Латвия, Литва, Естония и Грузия – отхвърлят да го подпишат.

Януари 1991 – Войски потушават демонстрациите в поддръжка на независимостта в балтийските страни, като убиват 14 души в Литва и петима в Латвия.

Март 1991 – Референдум демонстрира, че голямото болшинство от участниците са за опазване на Съветския съюз като актуализирана „ федерация на равни суверенни републики “, само че шест републики бойкотират гласуването.

Април 1991 – Разпуска се Варшавският контракт.

Юни 1991 – Борис Елцин е определен за президент на Русия.

19 август 1991 – Твърдейки, че Горбачов е в неприятно здравословно положение, неговият заместител Генадий Янаев поема президентския пост отпред на твърдолинейна комунистическа хунта. В някои области е оповестено изключително състояние. Естонският парламент афишира самостоятелност.

21 август – Превратът се проваля, унищожавайки консервативната група в в центъра и дава голям подтик на сепаратистите в републиките. Латвийският парламент афишира самостоятелност.

24 август – Горбачов подава оставка като водач на комунистическата партия, подрежда страната да конфискува имуществото ѝ и предлага тя да се саморазпусне. Украинският парламент афишира самостоятелност. В рамките на няколко седмици всички съюзни републики като се изключи Казахстан и Русия, вършат същото.

6 септември – Върховният законодателен орган на Съюз на съветските социалистически републики признава независимостта на Литва, Латвия и Естония. Конгресът приключва контракта за основаването на Съветския съюз от 1922 година и предава властта на краткотрайния орган в очакване на подписването на контракт за непринуден съюз на суверенни страни.

16 ноември – Русия поема контрола над съвсем цялото руско злато и диамантите, както и върху износа на нефт.

8 декември – Русия, Украйна и Беларус афишират основаването на Общността на самостоятелните страни без централна роля за Горбачов или Москва. Първоначално той се опълчва на новия ред и отхвърля да подаде оставка. Постепенно приема неизбежното.

25 декември 1991 – Горбачов подава оставка като президент на Съюз на съветските социалистически републики, който на идващия ден публично е разхлабен.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!114ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 31.08.2022, 06:00
30.08.2022, 16:05
30.08.2022, 15:40
30.08.2022, 15:10
Последни публикации-31.08.2022, 07:04-31.08.2022, 06:00-30.08.2022, 17:32Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР