Миграционният натиск към България се увеличава. 100 души дневно се

...
Миграционният натиск към България се увеличава. 100 души дневно се
Коментари Харесай

Миграционният натиск към България се увеличава

Миграционният напън към България се усилва. 100 души на ден се пробват да влязат в България нелегално от Гърция, само че са арестувани още на гръцка територия. Това разгласи зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов. Близо 80 000 са и противозаконните влизания на територията на Европейски Съюз от началото на годината.

С 9% е повишен броят на арестуваните противозаконни мигранти в България до септември 2019 година Най-много се пробват да влязат у нас през Гърция поради влошената конюнктура по гръцките острови Лесбос, Кос, Хиос и Родос.
Стефан Балабанов, зам.-министър на вътрешните работи: Когато нашите термокамери и другите средства за локация ги прихванат на километър от нашата граница, ние взаимодействаме с гърците и по този метод те си ги прибират.
Турция отхвърли да извършва съглашението за мигрантите с Европейски Съюз от 2016 година поради европейските наказания против страната в отговор на сондажите за газ край Кипър. Оттогава внезапно се усили миграционната вълна по морския път към Гърция.

Михаел Шпинделегер, Международен център за развиване на миграционната политика: Молбите за леговище, подадени в Европейски Съюз за първите шест месеца на годината, са 307 000, което е нарастване с към 7% спрямо предходната година и чакаме до края на годината да се усилят още.
За да избави Шенгенското пространство за свободно придвижване и да облекчи страните на първа линия на миграционната вълна - Испания, Италия, Гърция и България, Европейски Съюз би трябвало незабавно да предложи нова система за леговище, съгласно специалисти и депутати.
Джема Грозданова, ръководител на Комисията по външна политика, Народно събрание: Искаме да забележим накъде ще тръгне политиката по миграция след образуването на новата Европейска комисия след първи ноември.
Преговорите за промяна на Дъблинския правилник се провалиха. Унгария и Полша към момента отхвърлят да одобряват чужденци. Очаква се от Финландското председателство да откри компромиса.
Рита Копонен, Министерство на вътрешните работи на Финландия: Европейска комисия предложи компромис: бърз достъп до леговище за мигранти и разглеждане на документите от единствено една страна-членка. Неравномерното систематизиране на мигранти в този момент води до вторични придвижване на чужденци сред страните-членки.
Създаването на спомагателен корпус от 10 000 чиновници към Европейска организация за защита на външните граници се бави, само че, съгласно специалисти, тези ограничения не са задоволителни.

Даниел Стефанов, Европейски съвет за външна политика: Шансът непрекъснато да се стопират миграционни талази в бъдеще става все по-малък.
Затова би трябвало ясно решение - какви хора Европа би приела, както и повече пари за африканските страни, откъдето идват множеството мигранти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР