Миенето на прозорци не е от най-приятните занимания и всяка

...
Миенето на прозорци не е от най-приятните занимания и всяка
Коментари Харесай

С тази хитринка прозорците остават чисти през цялата година

Миенето на прозорци не е от най-приятните занимания и всяка стопанка ще се съгласи с това. Лично за себе си мога да кажа, че това е най-противното нещо на света.
И не тъй като съм мързелива или обичам да пребивавам в бедност. Просто не устоявам тази монотонна работа, боязън ме е да не падна от високо и не на последно място - не обичам да правя неща, които не дават резултат!
Само помислете какъв брой мощ, време и здраве изразходваме, до момента в който мием прозорците. Всички тези стъкла, парцали, вестници, кофи... Просто смут.
Заставаш от външната страна на прозореца и започваш да се молиш единствено за едно - да не паднеш. А най-гадното е, че остават чисти единствено за няколко дни. При първия дъжд целия искра и непорочност изчезват и наподобяват по този начин все едно кравата ги е облизала. Толкова доста труд и всичко отива напразно!

Ако би трябвало да бъда почтена, постоянно съм миела прозорците два пъти в годината - напролет и в края на есента. И от дълго време съм изгубила вяра, че мога да се веселя на чисти прозорци през цялата година, по тази причина просто се старая да подкрепям някаква непорочност.
Наскоро обаче приказвах с другарка и някак си диалогът стигна и до омразните прозорци. Реших да й се оплача, че скоро отново иска ми се наложи да ги мия. А тя изненадващо стартира да се смее.
" Аз имам една рецепта, която употребявам от дълго време. Благодарение на нея от дълго време не се мъча. Веднъж годишно ги затрупвам със предпазен разтвор и си свиркам. Прозорците постоянно блестят. Освен това не полепва никакъв прахуляк и нечистотия ", сподели ми тя.
" Такава прелестна рецепта ще ми бъде потребна ", помислих си аз, и бързо открих лист и писалка, с цел да я запиша.

Както сподели приятелката ми, съставките са извънредно елементарни. Най-важни са пропорциите и кристално чистите прозорци, върху които би трябвало да се нанесе разтворът.
За един прозорец е нужна капачка от най-простия омекотител за пране, само че както сподели практиката, тази съразмерност е задоволителна за два общоприети прозореца. Изсипвам омекотителя в дребен съд и прибавям половин чаша преварена топла вода и една супена лъжица глицерин.
Разбърквам добре и оставям за към 10-15 минути.
През това време се залавям с прозорците. За да не си вгорчавам живота с парцали и вестници, употребявам специфични магнитни четки, които измиват прозореца и от двете страни. Раз-два и прозорецът е подготвен. И най-важното - няма никакъв риск да полетя отвисоко.
Тъй като след четките прозорецът е изсъхнал, незабавно нанасям вълшебния разтвор върху стъклото. Капвам по няколко капки върху всяка четка и бързо минавам цялата повърхнина, с цел да няма време разтворът да изсъхне.

Честно казано, не разпореждах огромни очаквания, когато го направих първия път, само че както се споделя - практиката ще покаже. Измих прозорците към 23-24 май. Още на първия дъжд видях по какъв начин капките безусловно се търкалят по стъклото. Още тогава разбрах, че методът работи.
Може и да не ми повярвате, само че и в този момент прозорците ми не престават да блестят, като че ли са преди малко измити. Това е просто някакво знамение!

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР