Мидите са вкусна морска храна, която се отличава с особения

...
Мидите са вкусна морска храна, която се отличава с особения
Коментари Харесай

Как да сготвим миди

Мидите са вкусна морска храна, която се отличава с особения си солено-сладък усет. Тези морски блага са извънредно апетитни и не е изненада, че от дълго време участват и в българския рецептурник.

Мидите са потребни, тъй като съдържат доста протеини, минерални соли, желязо, фосфор и витамини. Освен това мидите са нискокалорични – 100 грама съдържат единствено 75 калории.

След като сготвите мидите, те би трябвало да се употребяват същия ден, защото сготвените миди не могат да се съхраняват дълго. Ако сте купили пресни миди с черупки, добре ги измийте под течаща вода и с изострен нож махнете мръсотията и отрежете водораслите, които стърчат от мидата.

 Миди

Пресните миди са компактно затворени. Тези, които са с отворени черупки, би трябвало да се изхвърлят, както и тези, които не се отварят, откакто се сготвят.

За приготвянето на миди не е належащо огромно количество вода, защото самите те отделят доста влага. Мидите се готвят бързо, до момента в който се отворят и усетите чудесния им мирис. Ястията от миди не могат да се съхраняват в ледник и да се притоплят, най-добре е да се изядат незабавно.

 Ризото с миди

Ефектно наподобяват мидите, приготвени в черупките. Това е италианска рецепта.

Необходими артикули: 45 миди с черупките, 3 супени лъжици зехтин, 2 скилидки чесън, 3 супени лъжици бяло изсъхнало вино, 500 грама смлени домати, 1 глава лук, 1 щипка морска сол, 2 чаени лъжички оцет, 1 чаена лъжичка червен пипер.

Начин на подготвяне: В тенджера с дебели стени се запържва чесънът в зехтина, прибавят се измитите миди. Добавя се виното и се задушават три минути на муден огън. Мидите би трябвало да се отворят.

Тези, които след повече от осем минути не се отворят, би трябвало да се изхвърлят. Отворените миди се изваждат и се подреждат в подобаващ съд. След като изстинат, се изваждат от черупките, само че половината черупки се резервират.

 Ястия с миди

В тенджерата се поставят настърганият лук, доматите, аленият пипер, солта и оцетът и се варят до втвърдяване, като се разбъркват. Мидите се сервират, като се подреждат в черупките и във всяка черупка се налива доматен сос.

Ризото с миди се подготвя бързо.

Необходими артикули: 200 грама ориз, 500 грама миди, 3 супени лъжици бяло вино, 1 глава лук, 2 моркова, 200 грама грах от консерва, 3 супени лъжици зехтин, подправки и сол по усет.

Начин на подготвяне: Морковите и лукът се нарязват на кубчета и се запържват в зехтина. Добавят се почистените от черупките миди и се задушават към пет минути. Добавя се бялото вино и се задушава още две минути.

Оризът се измива и се прибавя към мидиите, поръсва се със сол и подправки. Задушава се на междинен огън, прибавя се грахът, задушава се още пет минути, по-късно котлонът се изключва и ястието се оставя да престои още пет минути.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР