Microsoft тества технологията hot patching“ в Windows 11. Тя позволява

...
Microsoft тества технологията hot patching“ в Windows 11. Тя позволява
Коментари Харесай

Нещо ново: Microsoft тества инсталирането на актуализациите на Windows 11 без необходимост от рестартиране

Microsoft тества технологията „ hot patching “ в Windows 11. Тя разрешава инсталирането на сериозните актуализации без рестартиране. Технологията, която към този момент се употребява в Оценка за съвместимост Windows Server и Xbox, се чака да бъде въведена в ъпдейта 24H2 по-късно тази година.

Малцина харесват актуализациите на Windows, тъй като те прекъсват работния развой или гейминг сесията с прозорец, който ви подканва да рестартирате компютъра си, с цел да инсталирате идната месечна кумулативна актуализация. Това се случва най-малко един път месечно, защото тези актуализации излизат всеки втори вторник.

Но това скоро може да се промени. Microsoft тества нов способ за инсталиране на обновяванията за Windows 11. Това е по този начин нареченият способ – „ hot patching„. Той към този момент се употребява в някои версии на операционната система Windows Server, в конзолите Xbox и наподобява, че скоро може да се появи и в Windows 11.

Понастоящем Microsoft тества този способ с участниците в програмата Windows Insider. Текущата компилация на Windows 11 за канала Dev (Build 26058) получи първата си „ hotpatch “ актуализация. След нейното инсталиране няма да е належащо рестартиране на компютъра. Но единствено в случай че в системата ви е задействана функционалността Virtualisation Based Security (VBS). След като актуализацията бъде конфигурирана, информацията за компилацията се трансформира на ge_release_svc_hotpatch_prod1.240211-0859.

В формалната документи на Microsoft се показва, че методът „ hot patching “ поправя кода на работещите процеси в оперативната памет, без да се постанова те да бъдат рестартирани.

Според изданието Windows Central разработчиците имат намерение да употребяват този способ за разпространяване на месечните актуализации по сигурността. Това обаче не значи, че в никакъв случай повече няма да ви се постанова да рестартирате компютъра си. На всеки няколко месеца компанията ще пуска огромните кумулативни или базови обновявания. При тях към момента ще е належащо рестартиране, с цел да се конфигурират.

Казано по-просто, в идеалния случай единствено четири кумулативни актуализации годишно ще изискват рестартиране на компютъра. Те ще излязат през януари, април, юни и октомври. През останалите месеци систематичните кръпки ще се ползват „ горещо “, без да изискват рестартиране. Всички останали огромни актуализации, ремонти на бъгове и функционални актуализации могат да излизат когато и да е. Те ще изискват рестартиране, без значение от месеца.

Microsoft се надява да стартира да популяризира hot patching обновяванията към края на 2024 година Заедно с излизането на Windows 11 версия 24H2. Само че само за платформата x86-64. Поддръжката за ARM64 е планувана за 2025 година

Засега не е известно дали hot patching актуализациите ще бъдат налични за всички консуматори или ще бъдат предопределени единствено за версиите Enterprise, Education и Windows 365.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР