Microsoft предостави свободен достъп до сорс кода на MS-DOS 1.25

...
Microsoft предостави свободен достъп до сорс кода на MS-DOS 1.25
Коментари Харесай

Microsoft отвори сорс кода на MS-DOS

Microsoft даде свободен достъп до сорс кода на MS-DOS 1.25 и 2.0. Всички искащи могат да изтеглят кода от GitHub и да го употребяват съгласно условията на MIT X11. Сорс кодовете на дисковата операционна система са оповестени за запознаване с историята на развиването на IT бранша.

MS-DOS е дисковата операционна система, основана при започване на 1980-те години за IBM PC компютрите, употребяващи x86 процесори. MS-DOS се базира на 86-DOS, закупена от IBM от компанията Seattle Computer Products. В тази Оценка за съвместимост всичко работи от командния ред. С течение на времето MS-DOS бе изместена от операционните системи Windows с графичен потребителски интерфейс.

Разработчиците и програмистите предлагат да се обърне внимание на следните особености на сорс кода в хранилището:
Всички сорс кодове за версиите на MS-DOS 1.25 и 2.0 са написани на асемблер за процесора 8086Датата на сорс кода на 86-DOS е 29 декември 1980 годинаMS-DOS 1.25 съдържа единствено 7 файла и е с дата месец май 1983 годинаОперационната система MS-DOS версия 2.0 е от месец август същата година, към този момент има 100 файла
Освен сорс кодовете, в хранилището са качени и текстовите файлове, съдържащи мненията на разработчиците

Лицензът MIT X11 е създаден в Масачузетския софтуерен институт за X Window System. Той разрешава потреблението на кода без ограничаване, в това число права за потребление, правенето на промени, разпространението и публикуването на копия. Задължително е във всяко копие да се включва информацията за авторството.

През 2014 година Microsoft разгласява кода на MS-DOS в Музея за компютърна техника в Маунтин Вю, само че под лиценз с огромни ограничавания.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР