Метрото във Варна тръгва с 240 000 лева за проучвания

...
Метрото във Варна тръгва с 240 000 лева за проучвания
Коментари Харесай

Метрото във Варна тръгва с 240 000 лв.

Метрото във Варна потегля с 240 000 лв. за изследвания и планове за построяването му. Средствата ще са от бюджета на общината и отиват за подготовката морския град да стане втория след София, в който ще има подземна железница. Отпускането на сумата беше утвърдено от бюджетната комисия към Общинския съвет и следва да се гласоподава на идната сесия.

С парите ще се създадат предпроектни изследвания, ще се дефинира терен за хранилище и създаване на бул. „ Цар Освободител “, както и ще се изготви техническо задание за избор на реализатор за правене на капиталов план (фаза механически проект). Ако планът се реализира, така наречен „ леко метро “ ще обгръща трасето от индустриалната зона на града до курортния комплекс „ Златни пясъци “.

Предложението за създаване на скоростен електрически превоз във Варна пристигна след посещаване на премиера Бойко Борисов, който подкани кметът на Варна Иван Портних да предложи план.

Предложението е част от инфраструктурния обект „ Проектиране на реорганизация на бул. „ Цар Освободител " в сектора от бул. „ Васил Левски " до пътен възел Летище и районите„ Младост “ и „ Владислав Варненчик “.

Мотивите за създаване на „ леко метро “ са нараствания брой на коли в града и понижената пропускателна дарба на огромна част от образуваната улична мрежа. Не на последно място аргументи са влошената екологична конюнктура, огромните тапи и сложното предвижване с градския превоз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР