Метеорологичната обстановка у нас значително ще се усложни заради средиземноморски

...
Метеорологичната обстановка у нас значително ще се усложни заради средиземноморски
Коментари Харесай

Опасно време: Обявиха червен код за шест области в страната

Метеорологичната конюнктура у нас доста ще се усложни поради средиземноморски циклон, преминаващ южно от България, оповестява Национален институт по метеорология и хидрология.

Валежите ще продължат и на доста места ще са обилни по количество. След обяд със захлаждането в Западна и Централна България дъждът ще премине в сняг и ще стартира да се образува снежна завивка. По проходите ще има виелици и навявания. Ще духа мощен северозападен, в източната половина от страната - североизточен вятър и с него ще нахлува леден въздух.

Температурите ще се намаляват и към 14 часа ще са от 0 градуса в западните региони до 16-17 градуса тук-там в Югоизточна България, където преди обяд ще духа мощен югозападен вятър. По-късно денем там ще има и гръмотевична активност.  

През нощта против неделя преваляванията ще продължат, ще са обилни, в по-голямата част от Източна България дъждът също ще премине в сняг. В Североизточна България ще духа плевел северен вятър, ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания.

Национален институт по метеорология и хидрология разгласи червен код за шест области в Северна България поради предстоящи интензивни снеговалежи и виелици.

Кодът е в действие за Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. Там се чака да се образува снежна завивка над 30 см. За множеството области на страната е разгласен оранжев код, а в област Бургас - жълт.

В планините ще бъде облачно със обилни превалявания, които и в ниските елементи ще преминат в сняг. Ще духа плевел югозападен вятър, който на първо време в ниските елементи ще се ориентира от север-северозапад. Ще има снежни виелици, по проходите ще се образуват преспи и навявания. Поради изобилните снеговалежи видимостта ще бъде мощно понижена.

Температурите ще се намаляват и към 14 часа на височина 1200 метра ще бъде към 3 градуса, на 2000 метра към минус 1 градус.

По Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Очакват се обилни превалявания, а по южното крайбрежие и гръмотевична активност. Ще духа мощен, преди обяд - югозападен, след обяд - североизточен вятър. Максимални температури сред 10 и 17 градуса.

Температурата на морската вода е 9-11 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с наклонност на увеличаване. През нощта против неделя метеорологичната конюнктура доста ще се усложни.

Във връзка с предстоящата усложнена метеорологична конюнктура от Министерство на вътрешните работи насочат препоръки към жителите:          

- Отменете пътуването си, в случай че не е в действителност неотложно.      

- В случай че пътувате, заредете автомобила с задоволително гориво и го подгответе за зимни условия.

- Избирайте единствено основни пътища, даже маршрутът да е по-дълъг.

- Разполагайте с топли облекла и заредете мобилния телефон. Шофирайте деликатно

- При мощен вятър не оставайте навън.     

- Бъдете деликатни, когато минавате около здания, електропроводи и дървета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР