Метеорити, откъснали се от марсианската почва преди 11 милиона години,

...
Метеорити, откъснали се от марсианската почва преди 11 милиона години,
Коментари Харесай

Метеорити разкриват как сблъсък с астероид е създал вода в течно състояние под повърхността на Марс

Метеорити, откъснали се от марсианската почва преди 11 милиона години, когато метеорит се блъснал в Червената планета, разкриват, че преди време под повърхността ѝ е текла вода, оповестява в. "Мирър ".

Група от тези астероиди паднала на Земята през 1911 година Те са наречени нахлити, на Ел Нахла в Египет, където паднал първият от тях.

Сега учени от университета в Глазгоу употребявали нови технологии, с цел да ги проучват. Специалистите настояват, че нахлитите хвърлят светлина върху появяването на вода в течно положение на Марс.

"Има доста информация навътре в дребните части от Червената планета, които са паднали на Земята под формата на астероиди ", съобщи Люк Дейли от екипа.

Анализът на учените посочил, че в марсианските скали в действителност са се блъснали два метеорита - първият преди 633 милиона години, а вторият преди към 11 милиона години.

Първият метеорит образувал огромен кратер във вулканична канара на марсианската повърхнина. "Сблъсъкът бил задоволително мощен, с цел да стопи леда под марсианската повърхнина и образувалата се вода да потече през цептнатини в скалите, създавайки краткотрайна хидротермална система под почвата - разясни ученият. - Тази система повлияла върху състава на минералите в скалите, които се намират покрай цепнатините. Това навежда на мисълта, че конфликтът с метеорита е обвързван със загадъчния механизъм за генериране на вода в течно положение в нахлитите, откакто загаснал вулканът, който ги е формирал на Марс. Вторият конфликт с метеорит се отличавал с вярната композиция от ъгъл на рухване и мощ, с цел да откъсне скали от марсианската повърхнина, които да стартират дългото си пътешестване към Земята. "

Учените считат, че резултатите от проучването им хвърлят нова светлина върху образуването на марсианския пейзаж и могат да допринесат да се опознае точният генезис на нахлитите. "Сега знаем, че търсим комплицирана вулканична конструкция на 1,3-1,4 милиарда години, като единият кратер е на 633 милиона години, а другият - на към 11 милиона години ", означи Дейли.

Проби от двата нахлита били изследвани от учени от университетите в Глазгоу, Лийдс, Упсала, Пиза, университета на Нов Южен Уелс и университета Къртин в Пърт. Единият нахлит е открит в Антарктида през 2003 година, а другият - в сбирката от скални проби на университета Пърдю през 1931 година

Резултатите от проучването са оповестени в Science Advances.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР