Meta ще плати 90 млн. долара за уреждане на съдебен

...
Meta ще плати 90 млн. долара за уреждане на съдебен
Коментари Харесай

Facebook ще плати 90 млн. щ. долара, защото следи потребителите

Meta ще заплати 90 млн. $ за споразумяване на правосъден иск. В него се твърди, че Фейсбук е траял да следи интернет интензивността на потребителите, откакто те са излезли от платформата.

Предложеното съглашение беше подадено късно в понеделник и към момента изисква утвърждение от съда. Ако бъде утвърдено, то ще бъде едно от 10-те най-големи съглашения по групови искове за отбрана на персоналните данни в историята.

В желае от 2012 година се твърди, че сред април 2010 година и септември 2011 година Фейсбук е нарушил законите за отбрана на персоналните данни и за подслушване, като е употребявал приставки за запазване на " бисквитки ", проследяващи визитите на потребителите в уеб страници на трети страни, които съдържат бутони " одобрявам ". Сайтът на обществената мрежа е имал разрешението на потребителите да ги наблюдава, до момента в който са влезнали в системата, само че е заречен да спре, когато излязат от нея.

Освен сумата от 90 млн. щ. $, която ще бъде разпределена сред засегнатите консуматори, съглашението ще изисква от Фейсбук да изтрие данните, непозволено събрани за потребителите посредством потреблението на тази процедура.

От Meta декларират: " Постигането на съглашение по този случай, който е с повече от десетгодишна отминалост, е в най-хубавия интерес на нашата общественост и нашите акционери и ние се радваме, че ще преминем през този проблем. " Като част от съглашението Мета отхвърля да е направила каквото и да било нарушаване.

Искът беше отритнат през 2017 година, когато федерален арбитър съобщи, че ищците не са съумели да потвърдят, че са имали рационално очакване за цялост на персоналния живот или че са претърпели стопански вреди. През 2020 година федерален апелативен съд възобнови делото, като съобщи, че в такава обстановка има икономическа щета. Фейсбук се опита да накара Върховния съд да се заеме с делото, само че той отхвърли, оставяйки в действие решението на федералния апелативен съд.

Миналата година Facebook се съгласи да заплати 650 млн. $ за споразумяване на настрана дело за отбрана на персоналните данни, като в това дело се твърдеше, че функционалността за маркиране на компанията нарушава закон на щата Илинойс, забраняващ събирането на биометрични данни без авансово известяван и документално единодушие. В понеделник основният прокурор на Тексас Кен Пакстън разгласи, че щатът ще съди Мета поради към този момент несъществуващата стратегия на Фейсбук за различаване на лица.

А тук ще намерите още!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР