Местните избори се провеждат веднъж на 4 години. С избора

...
Местните избори се провеждат веднъж на 4 години. С избора
Коментари Харесай

Как гласуваме за кмет, общински съветници и кмет на район?

Местните избори се организират един път на 4 години. С избора ни за кмет, за общински съветници и областен кмет дефинираме посоката, в която ще се развива нашия град.  
Прочетете още
На тези избори гласоподавателите сами избират по какъв метод да гласоподават. Те могат да дадат вота си машинно или да гласоподават с бюлетина. Машинно гласоподаване не се създава в изборни секции в страната с по-малко от 300 гласоподаватели. 

С машина с бюлетини за кмет на община, кмет на регион и общински съветници ще се гласоподава единствено в София, Пловдив и Варна.  

Как гласуваме машинно:

Избирателят поставя картата, пресъздава се дисплеят, в който се демонстрират бюлетините, за които ще има право гласоподавателят в тази секционна изборна комисия да гласоподава. 



След това отбелязва на трите бюлетини своето предпочитание. В бюлетината за общински съветници той може да гласоподава преференциално, като с изключение на номера на групировката, която поддържа, той  може да означи и номера на желания от него претендент. През бутона " обзор " ще му се пресъздава на екрана какъв избор е направил - за кои избори да гласоподава, с връщане обратно може да се върне и да поправя своя избор.

Първо се пресъздава бюлетината за общински съветници. 



След това се минава към бюлетината за кмет на община.



Последен е изборът за кмет на регион (или на кметство в по-малките обитаеми места).



Накрая гласоподавателят натиска бутона " обзор ". Тук се демонстрира какъв избор е направил в изборите, за които е декларирал, че ще гласоподава. Ще се изписват имената на партиите, обединенията и претендентите, за които е решил да гласоподава. Той може още веднъж да промени избора си.

Можете да отворите симулатора на машинното гласуване .

Как гласуваме на хартия

Когато гласоподавателят реши да гласоподава с хартия, той декларира това на изборната комисия и получава три обособени бюлетини – за общински съвет, за кмет на община и за кмет на регион /кметство. Хартиената бюлетина е идентична с тази от машинното гласоподаване. 

Много е значимо, в случай че гласоподавателят гласоподава с преференция за даден претендент, да не не помни да означи и номера на групировката, за която гласоподава, тъй като в противоположен случай бюлетината ще бъде оповестена за невалидна.

В секциите, в които се гласоподава единствено на хартия, кутията ще е една и всички бюлетини ще се пускат в нея.

В секциите с машинно гласоподаване кутиите ще са две – едната за хартиената бюлетина, другата – за разпечатката от машината.

Ако обаче гласоподавател обърка кутиите, това няма да е проблем. И пред изборното помещение, и зад паравана ще бъдат сложени кандидатските листи.

Резултатът от  машинното гласоподаване ще бъде регистриран от секционната изборна комисия посредством броене на отпечатаните бюлетини.

 

Кой има право да гласоподава

Право да гласоподават имат български жители, които са навършили 18 години, не са сложени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода, според Изборния кодекс. Право на глас имат и български жители с адресна регистрация по непрекъснат и по сегашен адрес на територията на страната най-малко шест месеца преди изборния ден.

Условието е най-малко единият от адресите да е на територията на съответната община или кметство, където ще гласоподават. При гласоподаване по сегашен адрес е належащо гласоподавателят да е декларирал желанието си до 14 октомври пред съответната община или кметство.

Право да гласоподават в локалните избори имат и граждани на страна членка на Европейски Съюз, които не са български жители. Те би трябвало да имат навършени 18 години, да не са сложени под забраняване и да не изтърпяват наказване отнемане от независимост, да имат статут на дълготрайно или непрекъснато пребиваващи в България, заверен с годен документ, да не са лишени от правото да гласоподават в страната членка, на която са жители. Адресът им на престояване на територията на страната би трябвало да е годен минимум шест месеца преди датата на изборите. Освен това те би трябвало да са подали декларация в общинските администрация по адреса на пребиваване не по-късно от 18 септември или да са вписани в изборните описи по адрес на престояване. 

Българските жители с двойно гражданство, които нямат сегашен адрес отвън страната, могат да гласоподават в локалните избори, в случай че дават отговор на изискванията в Изборния кодекс. 

ГЛАСУВАЙТЕ, ЗАЩОТО НЯМА ПРЕДСРОЧНИ МЕСТНИ ИЗБОРИ!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР