Местните хора се радват на покровителството и застъпничеството му, водата

...
Местните хора се радват на покровителството и застъпничеството му, водата
Коментари Харесай

Св. Атанасий основал манастир у нас

Местните хора се радват на покровителството и застъпничеството му, водата от аязмото лекува очите Светата обител до чирпанското село Златна Ливада е най-старата в Европа  
 

Най-старият манастир в Европа се намира в България. Изследователи потвърждават, че през 344 година  самият св. Атанасий Велики основава манастир до днешното село Златна морава, покрай Чирпан. Там и в този момент има манастир, настоящ е. От тези времена преди близо 17 века е останала единствено постницата в скалите. 

Светата православна Църква почита  св. Атанасий Велики, архиепископ  на Александрия, два пъти в годината - на 18 януари, когато той се завръща в родната Александрия след 15-годишно заточение и на 2 май, когато през 373 година се показва пред Господа. Св. Атанасий се е родил през 293 година в столицата на Египет Александрия. Родителите му са небогати християни, а негов нравствен отец е  Александрийският архиепископ св. Александър. По това време в Александрия се популяризират еретическите възгледи на локалния духовник Арий (280-336). Той учел, че Иисус Христос и като човек, и като Син Божи не е равнопоставен на Отца и е Негово създание - Синът е основано от Бога създание, което е по-нисше от Отца. Ереста се разпространявала и намирала добър банкет измежду християните. Това наложило да се свикат поместни епископски събори за нейното премахване - през 323 година в Александрия, през 323 година в  Антиохия  и през 325 г.  бил призован и Първият космополитен събор в Никея, на  който участвал и император св. Константин Велики. И на трите събора Арий бил уверено наказан и отстранен от Църквата. Но арианите дали отговор със свои събори и св. Атанасий понесъл доста жертви за православието.

На Никейския събор (325 г.) св. Атанасий придружавал св. Александър и оказал помощ за осъждането на Арий. След гибелта на св. Александър той бил определен за александрийски архиепископ на 8 юли 326 година, само че Арий и неговите последователи с интриги и клюки съумели да подлъжат император Константин Велики и неговия наследник Константин тт и поради това св. Атанасий  няколко пъти е осъждан и заточван. От всичките 47 години на своето епископско служение, 15 години той прекарва в заточение. Написал е доста книги, слова и писма. На него Църквата дължи развенчаването на рисковата арианска разкол. Той е измежду участниците в основаването на Никео-Цариградския Символ на вярата.

На Римския събор в 340 година папа Юлий т (337-352) оправдал св. Атанасий година, а в 343 година това решение било доказано от Сердикийския събор в днешната българска столица София.  

Спрял за отмора, само че останал да лекува и да проповядва

Преданието споделя, че св. Атанасий, считан за предявител на монашеството от Египет на Европейския континент, се връща по остарелия римски път от Сердика към Константинопол за Александрия. В ония времена на всеки изминати към 30 км конете се сменяли, а пасажерите почивали. Станало по този начин, че светията спрял да нощува в остаряла римска цитадела край Златна морава. Тогава схванал, че популацията от близките селища е застрашено от зараза и останал по-дълго време на това място. Лекувал хората и  проповядвал християнството, тъй като по това време в региона на Верея (днешна Стара Загора) непризнаващите Христос еретици-ариани подлагали на сериозен напън живеещите в региона готи и други племена.  За пост и молитва светията се уединявал в скална пещера на към 300 метра от крепостта. И наоколо до лековития извор, пръскащ живителни струи и през днешния ден. Тази пещера е наречена Постница и в този момент се посещава от доста поклоници. Свети Атанасий оповестил на локалното население, че с цел да ги избави Господ от епидемията, би трябвало да построят черква. Археолози потвърждават, че храмът е повдигнат против пещерата.  И епидемията отминала локалното население, а  това ускорява вярата в Бога, споделя преданието. Истинността на изказванието, че  самият св. Атанасий е създател на манастира, е потвърдена абсолютно от подробно изследване на неговите жития и на архиви, съхранени във Ватикана.  

Явил се в съня на партийния секретар на ТКЗС-то

За 17 века храмът е все на това място, без значение че десетки пъти е разрушаван. По време на турското иго е направен  от дърво. Сегашният храм е от 1961 година

През годините на комунизма, сходно на доста министри в България, светата обител е била превърната в овчарник на локалното Трудово-кооперативно земеделско стопанство.

Местните хора описват, че при взимане на значими решения нормално св. Атанасий ги спохожда на сън, бди над тях и манастира и молитвено се обръща към Бога за Неговото снизхождение. Една от тези истории споделя по какъв начин св. Атанасий се явил в съня на партийния секретар на ТКЗС-то и го заплашил, че в случай че не освободят манастира от овцете, ще му вземе детето.

Някогашната игумения на манастира Евдокия разказвала на децата, че тъкмо в среднощ св. Атанасий се появява на дъното на манастирски бунар и който мълчи и не подвига звук по пътя до там, може да го види. И по този начин, през нощите, уверени, че всички спят, децата се промъквали на пръсти до кладенеца, вдигали капака и включвали  джобното фенерче, носено особено за задачата - да освети лика на свети Атанасий.



Отдавна починалата баба Иванка от Чирпан обичала да споделя друга чудновата  история, случила се на храмовия празник на манастира през 1939 година. Пред очите на всички се сгънала постницата на Свети Атанасий и приклещила момчето, което откраднало парите, оставени на скалата. Пуснало момчето откраднатото и скалата се разгънала.

Легендите описват, че в светата обител заслон са намирали Апостола Васил Левски и други комити от освободителната битка. СКривалището им е в една от килиите на остарялото манастирско крило, строено през 1840 година Новото крило е правено през 1979 година по поръка на Людмила Живкова.

Манастирът се намира в  красива околност, оградена от хълмове. Стара река дели пещерата постница и обителта. От манастира се разкрива панорама към Тракийската низина на юг. Наоколо има вековни гори. Стотици поклонници идват, привлечени и от лековитата вода в манастирското аязмо, намиращо се  под пещерата. Още от остарели времена хората в този край знаят, че лекува кожни болести, усъвършенства зрението, работи разхлабително на вътрешните органи. Лекува даже и туморни болести. Твърди се, че лечебната мощ на водата е била позната още на траките.

Най-старият манастир в Европа има и своите реликви

През 2003 година светата обител край Златна морава е посетена от 115-тия Александрийски патриарх Петрос. Той  идва да се поклони на свети Атанасий по свое предпочитание и подарява икона на св. Атанасий, рисувана в Александрия.

Сред светините в храма са икона на настойника му, подарена от атонски монаси и дубликат от Реймското евангелие, над което  повече от 200 години във честност към Бога и народа са се клели френските крале. То е първото копие в България и е дело на екип на български художници. Оригиналът се пази в библиотеката на Реймс.

В църквата има и икона на света Петка като българска светица. Тя е исторически обвързвана с манастира - при едно от многочислените му възкресявания през турско е повдигнат и неин параклис - по-късно също опустошен.

Не е известно дали през 80-те години на предишния век при изследването по концепция на Людмила Живкова на това духовно средище е бил регистриран фактът, че на това място е имало манастир, учреден от св. Атанасий, само че е допустимо още тогава да са били открити скъпи реликви. И още тогава да е било известно,  че това е първият християнски манастир по българските земи и в този момент е най-старият в Европа, следван от " Кандида каса " в Шотландия от 360 година и два манастира във Франция, учредени от св. Мартин през 373 и 375 година Но  и да не е по този начин, какво ни пречи да го имаме вяра и да насочваме молебствия за застъпничеството на св. Атанасий.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР