Местни водоизточници край Варна не отговарят на санитарните изисквания по

...
Местни водоизточници край Варна не отговарят на санитарните изисквания по
Коментари Харесай

Водоизточници край Варна не отговарят на санитарните изисквания

Местни водоизточници край Варна не дават отговор на санитарните условия по химични индикатори и на Наредба №9 за качеството на водата, предопределена за питейно – битови цели, оповестиха от пресцентъра на РЗИ - Варна.

Две от взетите проби са с отклоняване по индикатор „ нитрати ” в кв. Аспарухово: локална чешма до казана, околност „ Вилите ” под „ Професионална гимназия по текстил и модел дизайн ” и чешма на ул. „ Студена ” до дом №50.

Взети са проби при консуматорите от минерални водоизточници по микробиологични индикатори. От тях два не дават отговор на Наредба №14.

При разбора на острата заразна заболеваемост не се откриват чревни болести, излъчени по воден път.

Две са подхванатите ограничения за административна насила. По отношение на откритите отклонения по индикатор „ нитрати ” са издадени 2 наставления за слагане на табела, че „ Водата съдържа нитрати повече от 50 мг/л. ”,

РЗИ-Варна предлага питейната вода да не се употребява за пиянство и подготвяне на храна от следните уязвими групи от популацията: бременни дами, кърмачки, кърмачета, хора със болести на храносмилателната система и панкреаса. Информирани са кметовете на общини, които следва да уведомят по подобаващ метод консуматорите и общопрактикуващите лекари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР