Местната инициативна група Тервел-Крушари“ стартира пети прием на проектни предложения

...
Местната инициативна група Тервел-Крушари“ стартира пети прием на проектни предложения
Коментари Харесай

Подкрепа за развитие на неземеделски дейности в общините Тервел и Крушари

Местната инициативна група „ Тервел-Крушари “ започва пети банкет на планови оферти по подмярка 6.4. „ Инвестиции в поддръжка на неземеделски действия “ към Стратегията си за Водено от общностите локално развиване. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 30 000 лева, обезпечени от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година

Целта е да се насърчи основаването на нови, и да се поддържа развиването на съществуващи неземеделски действия на територията на общините Тервел и Крушари. Ще се поддържат планове свързани с вложения в неземеделски действия, основаване на претовареност и възстановяване достъпа до услуги за популацията от селския регион.

Могат да аплайват аграрни стопани или микро предприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон или Закона за кооперациите, както и физическите лица, регистрирани по Закона за занаятите. За да са възможни, земеделските стопани би трябвало размерът на стопанството им да е с най-малък общоприет индустриален размер не по-малко от 8000 евро. Задължително условие е претендентите да имат непрекъснат адрес или седалище и адрес на ръководство на територията на общините Тервел и Крушари, и да реализират дейностите по плана на същата територия.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ е от 1 400 лева до 30000 лева, като подпомагането е до 70% от общия размер на допустимите разноски. За планове, включващи действия за развиване на туризъм (изграждане и възобновяване на туристически обекти и развиване на туристически услуги) финансовата помощ е до 5% от общите възможни разноски.

Ще се поддържат планове ориентирани към вложения в произвеждане и/или продажба на неземеделски артикули, развиване на услуги във всички браншове (образователни, счетоводни, одиторски и здравни услуги; грижи за възрастни хора или хора с увреждания и др.), възобновяване на туристически обекти (с до 20 пространства за настаняване), и развиване, разпространение и рекламиране на туристически услуги.

Допустими са разноски за материални и нематериални вложения, свързани с създаване или усъвършенствания на недвижимо имущество; закупуване (включително посредством лизинг) на нови машини и оборудване; придобиване и основаване на компютърен програмен продукт и придобиване на патенти, лицензи, авторски права и марки и други. Допустими са и разноски, зародили не по-рано от 01.01.2014 година, за предпроектни изследвания, такси, възнаграждения за архитекти, инженери и консултантски услуги, съвещания за екологична и икономическа резистентност на планове, изследвания за техническа изпълнимост на плана.

Крайният период за кандидатстване 15 януари 2024 година, 17:30 часа. Документите се подават по електронен път посредством попълване и подаване на уеб основан формуляр, с дипломиран електронен автограф (КЕП), посредством модула.

Условията за кандидатстване и осъществяване са налични в системата, на електронната страница на, както и в офиса на локалната инициативна група, с адрес гр. Тервел, ул. „ Цар Калоян “11.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР