Месец след началото на войната, която Москва започна срещу Украйна

...
Месец след началото на войната, която Москва започна срещу Украйна
Коментари Харесай

Латвия разруши всички паметници-символи на съветската епоха

Месец след началото на войната, която Москва стартира против Украйна латвийския парламент вкара редица забрани, свързани с съветските знаци. Един от тях беше решението за разрушение на близо 70 паметника на руската войска в цяла Латвия. Най-големият от тях – в столицата Рига беше зрелищно съборен.

Взето беше политическо решение, че предходната година всички монументи, които свидетелстват за руската окупация, ще бъдат съборени и това беше направено. Това беше планувано и обвързване на общината, тъй че и най-големият монумент тук, в Рига, също беше съборен.

Още преди този момент да стане факт на жителите беше неразрешено да организират каквито и да било събития в границите на 200 метра от паметника или други свързани с съветската окупация на Латвия по време на Втората международна война.

През май Народното събрание на Латвия позволи да бъде отстранен Паметникът на освободителите на Рига от нацистка окупация. Мотивите – че се е трансформирал не в мемориал за падналите във Втората международна война, а в място " за възхвала на руската окупация и поддръжка политиката на Русия по разширение на територията ѝ благодарение на противозаконна военна мощ ".

" Трудно ли беше взето решението да бъде бутнат паметника на Съветската войска? - Мисля, че не. След началото на съветската инвазия в Украйна, нямаше какво повече да чакаме. Имаше единствено едно решение. Не беше мъчно. Затова Парламентът на страната реши към 70 паметника да бъдат отстранени до края на ноември 2022 година. Ако някой отдава респект на тези неща, ние не можем да го толерираме, тъй като това към този момент е недопустимо. Ние почитаме целостта на Украйна и украинският народ от самото начало и за нас това е напълно естествено решение ", съобщи Янис Ланге, изпълнителен шеф на град Рига, представен от Euronews Bulgaria€

Така на 25 август 2022 година Паметникът на успеха, повдигнат през 1985 година в латвийската столица Рига и отдаден на руските воини в парка " Узуварас ", беше съборен. Демонтажните работи не престават 3 дни, а последният детайл от него - 79-метровата колона, завършваща на върха с петолъчки, пада във водите на изкуственото езеро към скулптурния комплекс, за който преди време са събирани дарения от популацията. Като облекчение разказва края на паметниците известната латвийска журналистка от публичната малкия екран, която е и боен сътрудник на медията в Украйна.

" Това беше огромен ден за нас. Латвийската социална телевизия излъчваше онлайн по какъв начин паметникът беше опустошен. Хората приветстваха рухването на монумента, тъй като той беше много тъжно увещание за нашата доста сложната история със руската окупация на Латвия. Когато той рухна доста хора почувстваха облекчение и бяха щастливи поради това ", разяснява журналистката Ина Страсдиня.

Фактите – взривени са 3 600 тона бетон, макар 3 сантиметровата бронзова обвивка на 79 метровата колона.

Преди съветската експанзия в Украйна от 2014 година, когато беше окупиран Крим, в поддръжка на паметника се изказваха 80% от жителите на Рига. А в този момент бяха събрани над 200 000 евро за премахването му поради втората експанзия на съветския президент Владимир Путин.

Местните политици обясниха събарянето с това, че паметникът възхвалява освен Червената войска, която два пъти е окупирала Латвия, само че и военните закононарушения на Русия. Кметът на Рига Мартиньш Стакис беше безапелационен, че събарянето на монумента е освен локален, само че и народен въпрос.

" Имаше ли разделяне в обществото? - Разбира се, преди този момент имаше разнообразни отзиви, тъй като имаме много огромно рускоговорящо малцинство, което живее в Латвия. Имаше хора против решението монументът да бъде опустошен. Той беше доста мъчителна част за латвийското общество, тъй като самият монумент ни подсещаше за кървавата история, обвързвана със Съветския съюз. Паметникът беше опустошен много спокойно. Нямаше огромни демонстрации или дейности против него. Всъщност нямаше въобще. Нямаше огромни полемики, както чакахме. Имаше хора, които бяха против това, главно в обществените медии, само че нямаше някаква голяма интензивност преди или по-късно ", споделя още Страсдиня.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР