Месец май през тази година по данни на Националния институт

...
Месец май през тази година по данни на Националния институт
Коментари Харесай

НЦЗПБ: Пациентите с полиноза да бъдат внимателни в дните с гръмотевична дейност

Месец май през тази година по данни на Националния институт по хидрология и метеорология (НИХМ) е бил вторият най-студен за последните 20 години в композиция с рекордни превалявания и това е една от аргументите да се регистрира по-малко количество прашец във въздуха спрямо нормалните междинни стойности, оповестяват от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). Втората причина е, че немалка част от типовете цъфтящи през май имаха по-ранен поленов сезон през април, допълват от там. 

От центъра прецизират, че по предписание през май в цялата страна цъфтят доста типове, най-вече дървета, които отделят огромни количества алергизиращ полен, а във въздуха на София се е разпространявал полен от повече от 20 типа дървета и шубраци, като най-голямото количество регистриран полен - 70% е принадлежал към сем. Борови.

Значително по-слаб беше и цъфтежът на тревите от сем. Житни, както и на плевелните типове, означават още от НЦЗПБ.

Според прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология месец юни ще стартира с по-високи температури, само че и с чести следобедни валежи. Възможни са краткотрайни усилвания на алергичните недоволства при пациентите с полиноза в дните с гръмотевична активност. Причината е, че под въздействие на електричеството във въздуха поленовите зърна се разпукват и освобождават алергизиращи молекули, предизвестяват експертите.

След средата на месеца се чака стабилизиране на времето и повече сухи дни. В този интервал най-силни алергични реакции може да се чакат при хората с алергия към прашеца на тревите от сем. Житни. От тях ще цъфтят най-вече типове в цялата страна. Ще стартира разцвет и на тревите в по-високите планински елементи. Това ще докара до формиране на сериозен поленов декор. В групата на дървесните типове ще цъфтят следните типове – липа, айлант, черен бъз и разнообразни декоративни шубраци. Към края на юни последователно ще се усилва количеството полен от плевелни типове. Ще цъфтят:
Живовляк – цъфтежът стартира още през май и ще продължи до края на юниСем. лападови – множеството типове ще прецъфтят доникъде на юниСем. копривови – цъфтежът ще стартира през първата десетдневка и до края на месеца количеството полен от коприва и париетария ще нараства.
През юни количеството алергизиращ прашец ще бъде по-ниско на следните места:
По най-високите планински частиВ непосредственост до огромни водни площи – заради по-високата въздушна влажностСлед по-продължителен дъжд без гръмотевициВ жилища и коли със затворени прозорци.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР