Месец и половина след „официалното” вдигане на лимита за пазаруване

...
Месец и половина след „официалното” вдигане на лимита за пазаруване
Коментари Харесай

Хаос с безконтактното пазаруване

Месец и половина след „ официалното” повдигане на лимита за извършване на покупки с безконтактна банкова карта без въвеждане на ПИН от 50 на 100 лв., хаосът е цялостен. Това сподели инспекция на в. „ БАНКЕРЪ” в разнообразни по величина търговски обекти.

Във верига магазини за храни и питиета с изненада открихме, че лимитът откакто е бил 100 лева, е върнат назад на остарялото си равнище от 50 лв.. Това е станало тъкмо по време на замяната на изключителното състояние с изключителна обстановка.

Обяснението на касиерката обаче беше, че управлението на комерсиалния обект е поискало това от банката, чиято благосъстоятелност е ПОС терминала. Според служителката имало абсурден случай, при който дете се възползвало от високия предел без авторизация и си „ напазарувало” значими за него неща с последните налични пари в картата на татко му и без негово познание. Родителят вдигнал голям скандал на магазинерите без те да имат виновност. Настоявал при всяко заплащане с безконтактна карта да се желае персоналната карта на клиента. Това принудило шефовете на магазина да изискат по-нисък предел.

Радостната вест Пазаруваме с карта на ПОС-терминал до 100 лв., без да вкарваме ПИН-код” излезе на 26 март. Това подсигурява по-висока степен на сигурност в изискванията на пандемия, тъй като клиентът освен няма да допира банкноти, само че и устройството за въвеждане на ПИН-код, обясниха банкери.

Дотогава лимитът за безконтактно заплащане беше 50 лв..

Промяната първа вкара ОББ

и тя стана годна за всички безконтактни дебитни и кредитни карти, издадени от финансовата институция.

Поради нужда от техническо време за възобновяване на софтуера на всички ПОС терминали на Обединена българска банка, както и на останалите банки в страната, е допустимо в избрани търговски обекти новите условия да не са използвани незабавно, предизвестиха при започване на април банкери. Всички банки обаче се подредиха в редицата на загрижените за здравето на хората и се похвалиха, че подвигат лимита.

Картодържателите на Мастеркард получиха златна опция да се възползват от по-безопасно заплащане на ПОС-терминал. От интернационалната компания се похвалиха, че усилват лимита за заплащане без ПИН в 29 страни, измежду които и България.

От VISA се засегнаха и споделиха, че в действителност те са достоверния "родител " на концепцията за по-високия предел, само че не търсели публичност.

Направени бяха и проучвания, които демонстрираха, че в огромните магазини от ден на ден хора избират да заплащат с карта, с цел да не пипат банкноти и монети, минали към този момент през хиляди ръце. Според ръководителя на Катедрата по хигиена в Медицинския университет в Плавдив проф. Емил Воденичаров коронавирусът се задържа върху банкноти 24 часа, а върху монети – 30 часа.

Вдигането на лимита стана

по време на нахлуване на новата Европейска инструкция PSD2, която Европейски Съюз наложи през септември 2019 година за всички безконтактни заплащания във физически търговски обекти. Тази мярка се чака да обезпечи на потребителите предпазени заплащания. Тя изисква въвеждане на ПИН при безконтактно картово заплащане, когато вършим 6-а поредна безконтактна трансакция или когато общата сума на безконтактните ни преводи, за които не сме въвели ПИН, доближава 300 лв. (кой от двата критерия ще се ползва на процедура зависи от банката издател на картата).

Банка ДСК да вземем за пример прецизно съблюдава условието за сигурност, споделиха от там.

За всяка шеста транзакция ,

без значение какъв брой време след първата е осъществена тя, се изисква ПИН.

От банката обаче обясниха, че лимитът от 100 лева не е наложителен за комерсиалните обекти – техни контрагенти, а въпрос на предпочитание и избор. Затова било допустимо даже и в границите на една комерсиална верига да има ПОС терминали, които работят с новия, а други – със остарелия предел. Иначе от трезора отхвърлиха да са свивали лимита, макар че и на техни терминали е засечен предел от 50 лв..

От УниКредит Булбанк обясниха, че ПОС терминалите се настройват ръчно. От трезора признаха, че има доста търговски обекти, които не са поискали смяната и по този начин и не се обадили на техниците на банката да поправят лимита на терминалите им.

Колкото до връщането на остарелия по-нисък предел тук-там потърсихме за коментар специалист от най-висока подготвеност.

" Няма политика на връщане на остарелия предел от 50 лв. ", сподели особено за „ БАНКЕРЪ” Мирослав Вичев, основен изпълнителен шеф на "БОРИКА- БАНКСЕРВИЗ “. Според него салдото е сред риска на заплащането (от позиция на това, че всеки, който откри карта може да заплати от името на притежателя й) и риска от заразяване с корона вирус от копчетата на комерсиалния терминал. Затова всеки търговски обект и всяка банка имали цялостна независимост да вземат решение.

Осъществяването на

заплащането до 100 лева без ПИН

обаче зависи както от „ настройката” на картата, по този начин и от ПОС терминала - даже в по-голяма степен. В схемата са забъркани три субекта – банката, оператора и комерсиалния обект и всеки от тях може да избира лимита. Самите четящи устройства - комерсиалните терминали, са друга благосъстоятелност. Обикновено дребните магазини ги наемат против месечна такса от БОРИКА или от банка, а огромните си ги купуват и стават тяхна благосъстоятелност.

Банкери разясниха, че има обекти, които лимитират заплащанията по безконтактен път даже за суми под 50 лв.. Така че клиентът може да бъде сюрпризиран в друга степен във всеки обект.

Къде сме ние?

Колкото и да сме гъвкави и динамични в безконтактните картови разплащания, въпреки всичко българският пазар на цифрови разплащания изостава по отношение на Западна Европа.

„ Статистиките за България нормално са много по-консервативни, само че аз считам, че нещата на процедура са по-добре, сподели Вучев. Разплащанията порастват с близо 20% на година. Преди години потребителите в Западна Европа вършиха близо 10 пъти повече транзакции на POS терминал. Сега нещата са по-различни. Новите услуги тук се одобряват относително бързо. Желанието на клиентите да заплащат електронно е огромно и това е основно за развиването на пазара “, изяснява Вучев.

От Mastercard регистрират, че 75% от всичките й преводи в Европа към този момент са безконтактни. Увеличението на безконтактните предели значи, че клиентите и търговците скоро ще могат да правят и получават повече от своите заплащания бързо и несъмнено, без да е належащо да вкарват ПИН код или да употребяват пари в брой.

В някои страни като Англия, Ирландия, Естония и Полша, смяната бе наложена за непрекъснато, а други ще я предложат краткотрайно, с цел да оказват помощ на потребителите да пазарят елементарно и с най-малък риск от допиране на разнообразни повърхности по време на международната пандемия. Увеличения в района има в Северна Македония и Албания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР