Мерките за изолация стават все по-строги и нови държави преминават

...
Мерките за изолация стават все по-строги и нови държави преминават
Коментари Харесай

Вижте как се развива кризата с COVID-19 по света

Мерките за изолираност стават все по-строги и нови страни минават в режима на Италия, където смъртните набъбнаха с 368 за ден. В Европа съвсем няма отворени граници. Списък, направен от Министерство на външните работи с рестриктивните мерки за пътешестване по страни. Вижте каква е обстановката по света:
Над 162 000 са случаите на ковид в света, жертвите са над 6 000, разгласи институтът Джон Хопкинс (снимката е от уеб страницата на института, който следи динамичността на рецесията в действително време). Десетте най-засегнати страни, съгласно броя на заболелите са Китай, Италия, Иран, Южна Корея, Испания, Германия, Франция, Съединени американски щати, Швейцария, Англия.

Изданието „ Велт ам Зонтаг " оповестява, че американският президент Доналд Тръмп е изискал извънредни права върху ваксина за ковид, която се създава от основаната в Германия компания CureVac. Изданието твърди, като се базира на анонимни източници, че Тръмп е предложил огромни суми пари на немски учени, които създават ваксина.

Ето каква е обстановката първо в прилежащите ни страни:

Сърбия

Късно нощес сръбското държавно управление разшири листата на страните, от които не пропуща жители, идващи от тяхна територия. Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да минават на територията на страната, в това число пренос. Тези страни допълват досегашния лист, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от обособени градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. За директно преминаващи товарни коли от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България е очакван кулоар.

Хърватия

Режимът на работа на Граничен контролно-пропусквателен пункт е в тясна връзка с този на Сърбия – в случай че сръбските управляващи спрат да позволяват директно преминаващи пасажери от избрани страни, то и Хърватия автоматизирано стопира допускането им в страната.

Северна Македония

Взето е решение за затваряне на сухопътните Граничен контролно-пропусквателен пункт на Република Северна Македония като се изключи Табановце, Деве Баир, Кяфасан, Богородица и Блаце. Пунктовете се затварят за преминаващите жители (включително автобуси), само че не и за товарен трафик. Така се затварят два Граничен контролно-пропусквателен пункт с България - при Петрич - Граничен контролно-пропусквателен пункт Златарево - Ново село, и при Благоевград - Граничен контролно-пропусквателен пункт Логодаж (Станке Лисичково- Делчево). Отворени на границата с България остават гранично пропусквателни пунктове Гюешево/Деве хълм. Също по този начин краткотрайно се затваря летище „ Св. Апостол Павел “ в Охрид.

Албания

От 00:00 часа на 15.03.2020 година Албания затвори за вход всички сухопътни Граничен контролно-пропусквателен пункт. Мярката не визира превоза на артикули. По данни на посолството ни в Тирана за всички жители, искащи да изоставен Албания, се изисква да се свържат с локалните полицейски управляващи за приемане на позволение да може да пътуват до границата с частни транспортни средства, като се изключи рейсове.

Румъния

Считано от 14 март 2020 година, 16 часа, за един месец бяха затворени Граничен контролно-пропусквателен пункт с 5 страни – България, Сърбия, Унгария, Украйна,Молдова. По отношение на България става въпрос за Граничен контролно-пропусквателен пункт Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово.

Гърция

Държавата вкарва още по-строг надзор за допускането на клиентите в питателните магазини, където макар рестриктивните мерки има огромно скупчване на хората и това покачва рискът от разпространяването на COVID-19. Според нова държавна разпоредба съгласно квадратурата на супермаркетите ще се позволяват избран брой клиенти на безвредно разстояние един от различен. Контролът се прави от полиция и защитата в огромните вериги. Над 100 притежатели на заведения за публично хранене, които работят макар възбраната, са арестувани. Глобата е 5000 евро. От на следващия ден се приключват и част от фериботните връзки към гръцките острови, с цел да се лимитират пътуванията. Коронавирусът взе през днешния ден 4-та жертва в Гърция, където инфектираните към този момент са 228.

Властта в Атина затвори през днешния ден границите си със Северна Македония и Албания. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че единствените, които ще могат да минават, са тези, които транспортират артикули и имат гръцко поданство или живеят в Гърция. Границите се затварят по въздух, море и земя. От през днешния ден Гърция затвори плажовете, които при стоплянето от последните дни започнаха да се пълнят с хора, както и ски курортите си.

Италия

От 368 смъртните случаи единствено през днешния ден 252-ма души са умряли в област Ломбардия. Общият брой на умрелите в резултат на болест с COVID-19 на Апенините е над 1800.

Испания

Властите публично оповестиха изключително състояние, като вкараха ограничения, аналогични по суровост на тези в Италия. Отчита се внезапен скок на броя на инфектираните с ковид - 2000 нови случая са регистрирани в границите на 24 часа. В последното денонощие жертвите на COVID-19 са 97. Общият брой на заболелите в Испания към този момент е 7753, а умрелите са 288. На хората е разпоредено да не излизат в идващите две седмици от вкъщи си, в случай че нямат потребност от храна и медикаменти или не се постанова да отидат на работа или до болница. Испания е втората най-тежко наранена европейска страна след Италия.

Швейцария

Днешните данни са шокиращи - с 800 случая повече спрямо през вчерашния ден и общо 2200 позитивни теста. По обед локалното държавно управление разгласява на уеб страницата си актуализирана информация за броя на заболелите.

Франция

Въведени са строги рестрикции. Въпреки рестриктивните мерки през днешния ден се организира първият тур на локалните избори. Затворени са кафенета, заведения за хранене и множеството магазини. В страната са доказани 4469 случая на инфектирани с ковид, а жертвите са 91. От през днешния ден стартира ограничение на транспортните връзки сред градовете си. Товарните транспорти ще продължат както нормално, няма да се стопира и метрото. Част от самолетните терминали към Париж обаче ще бъдат затворени, а влаковете ще бъдат понижени на половина.

Унгария

Регистриран е първа смъртен случай вследствие COVID-19. В страната сега са регистрирани 32 случая на болест, като един от болните се е възстановил. Обявено е изключително състояние, неразрешени са огромни публични мероприятия и е въведена възбрана за влизане на туристи от Иран, Италия, Китай и Южна Корея, като се изключи маджарски жители, които идват от тези страни.

Германия

Затварят се отчасти границите си с Франция, Швейцария и Австрия от на следващия ден, като мярка за ограничение на разпространяването на ковид. Ще се позволява прекосяването единствено камиони и на трансгранични служащи.

Австрия

От през днешния ден - 15 март, се вкарва съвсем италиански вид карантина. Канцлерът Курц изясни, че напускането на дома се разрешава единствено в три случая - за набиране на хранителни артикули, поради неотложна професионална активност или с цел да се помогне на човек, изпаднал в усложнение. Разходките не са изцяло неразрешени, само че би трябвало да се вършат единствено в компанията на хората, с които се населява едно жилище. От на следващия ден полицията ще следи строго за ограниченията.

Чехия

Въпреки въведеното изключително състояние в страната броят на инфектираните с COVID-19 нараства бързо. В събота откритите случаи бяха 189, а сега към този момент са 231. Бабиш чака, че до вечерта ще има повече от 300. Най-голям брой инфектирани са регистрирани в Прага. Министерството на здравеопазването на Чехия за първи път осведоми за появяването на ковид в републиката на 1 март. Правителството обмисля да вкара общонационален режим на карантина. " Придвижваме се към приемането на идната мярка за епидемиологична сигурност, оптималната мярка - общонационална карантина ", съобщи министър председателят Андрей Бабиш пред телевизия " Прима ".

Словения

Заразените от ковид към този момент са 219, заяви локалното министерство на опазването на здравето. Повечето от тях са на възраст сред 30 и 50 години. Кризисният щаб, който се управлява от премиера Янез Янша, разпореди от на следващия ден всички учебни заведения, детски градини, паркове и заведения за хранене да бъдат затворени. Здравният министър Здравко Почивалшек заяви, че аптеките, магазините за хранителни артикули, пощите, банките и бензиностанциите ще работят както и до момента.

Англия

Жертвите във се удвоиха в последните 24 часа и към този момент са 21. Повече от 200 учени приканиха държавното управление да предприеме по-строги ограничения за ограничение на разпространяването на болестта. Правителството възнамерява да даде право на полицията да задържа хора с ковид, които не съблюдават карантина, заяви здравният министър Мат Хенкок. Извънредните пълномощия на управляващите ще бъдат конкретизирани през идната седмица. Правителството в Лондон е подложено на унищожителна рецензия за несъответстващите си дейности в рецесията.

Колумбия

Страната изгони двама френски и двама испански жители за нарушаване на карантината. Става дума за две двойки туристи, които са подхванали екскурзии в нарушаване на рестриктивните мерки за пътуващи от най-тежко засегнатите страни.

Чили

Властите сложиха под карантина 1300 души на борда на два круизни кораба, откакто възрастен англичанин на един от тях се оказа инфектиран с ковид. И двата кораба обикалят фиордите на Патагония.

Тайланд

Страната разгласи рекорден брой нови инфектирани през днешния ден - 32, с което общият брой на инфектираните с ковид се повиши до 114. Страната бе една от първите наранени след Китай, само че и една от първите, които оповестиха, че са овладели епидемията.

Израел

Властите считат да употребява антитерористични системи за следене на евентуални вирусоносители, разгласи министър председателят Бенямин Нетаняху. " Съвсем скоро ще стартираме да използваме против ковид цифровите технологии, с които се борим против тероризма ", изясни той, като посочи, че за задачата е належащо утвърждение от министерството на правораздаването, защото сходни ограничения нарушават правата на пациентите. Шин Бет, израелската работа за вътрешна сигурност, удостовери, че изследва софтуерни благоприятни условия за битка с ковид по искане на премиера и министерството на опазването на здравето. Според специалисти, представени от " Гардиън ", това може да включва следене в действително време на телефоните на инфектирани пациенти, с цел да се следи дали не нарушават карантината, както и да се ревизира каква е историята на тяхното заразяване.

Съединени американски щати

Белият дом огласи, че президентът Доналд Тръмп не е инфектиран с ковид. Дни наред Тръмп отхвърляше да се изследва, макар че имаше най-малко няколко срещи с хора, които след това се оказаха с позитивни проби. Вчера най-накрая американският президент разгласи, че се е подложил на тест, а нощес бяха оповестени и резултатите от него. Хаос царува по летищата в Съединени американски щати. В Чикаго, Далас и другаде се вият великански опашки, никой не съблюдава отдалеченост, няма никакви ограничения да ограничение на болестта, демонстрират фрагменти в обществените мрежи. Вчера влезе в действие възбраната за влизане в страната на поданици от 26 европейски страни. От среднощ в понеделник към тях се причисляват и Англия и Ирландия. Всички американски жители, които се завръщат в родината си, подлежат на наложителен обзор. Пътници описват, че чакат 6 часа за куфарите си, а на гишетата за паспортен надзор се чака още най-малко 2-3 часа.

Япония

Случаите се усилиха на 1484 към тази заран - по-сериозен растеж спрямо предходния ден. В общия брой на инфектираните са включени и 697 души на круизния транспортен съд " Даймънд Принсес ", както и 14 завърнали се с чартърни полети от Китай. Смъртните случаи са 29, като за последните 24 часа са се нараснали с един. Седем от жертвите са от круизния транспортен съд.

Китай

За втори ден " вносните " нови случаи (хора, пристигнали от чужбина) са повече от хората, които са се заразили в страната. В миналото денонощие страната записва 20 нови случая на ковид, само че 16 от тях са хора, пристигнали от чужбина. Другите 4 случая са в Ухан - началото на пандемията. Събота беше десетият следващ ден, в който в провинция Убей не беше регистриран нов случай отвън Ухан. От останалите 16 случая, пет са в Пекин и три в Шанхай. Единият случай в Шанхай е китайски жител, който живее в Милано и се е прибрал в родината си през Франкфурт на 12 март. Друг от новите случаи - в провинция Гансу, е дошъл посредством под наем полет от Иран, а други двама са пристигнали от Саудитска Арабия.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР