Мерки за подобряване на пътната безопасност на територията на Пловдивска

...
Мерки за подобряване на пътната безопасност на територията на Пловдивска
Коментари Харесай

Областният управител Ангел Стоев поиска от КАТ и ОПУ-Пловдив координирани мерки за подобряване на пътната безопасност

Мерки за възстановяване на пътната сигурност на територията на Пловдивска област разискаха през днешния ден на среща  регионалният управител  на Ангел Стоев, шефът на Областно пътно ръководство Петър Петров и началникът на групата за надзор на придвижването по основните пътища и автомагистрали в бранш „ Пътна полиция “ при ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив ст. контрольор Илиян Гвоздев.

В срещата участваха също заместител регионалния шеф Даниела Николова и основният секретар на администрацията Георги Янев.

„ Данните за пътно-транспортните катастрофи на територията на Пловдивска област са притеснителни. Статистиката от последната година демонстрират съществено повишаване броя на злополуките с тежко потърпевши и починали. За мен обаче е по-голям анализът и ограниченията, които могат да се подхващат за понижаване на пътния травматизъм и ограничение броя на злополуките “. Това съобщи при започване на срещата регионалният шеф и изиска да получи повече информация за аргументите, които водят до сходна печална статистка и отреждат на Пловдивска област първото място.

По данни на КАТ за първото шестмесечие на годината броят на починалите е – 24, а 418 са ранените, заяви гл. контрольор Илиян Гвоздев. Общият брой на тежките произшествия е 330. В съпоставяне с първото полугодие на предходната година, броят на починалите се е нараснал със 7, на ранените с 48.  От ранените 418 души, 82-ма са със междинни и тежки телесни повреди.

За 2021 година данните на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че най-вече тежки катастрофи в страната с потърпевши хора са се случили в Пловдивска област –  731, следвана от областите София-град, Варна и Бургас.

„ Необходим е доста сериозен разбор на тази статистка и най-много на аргументите за злополуките – шофьорска неточност, пътната конюнктура, неравностите по трасето или неналичието на пътна сигнализация “, разяснява регионалният шеф. Той изиска КАТ и ОПУ-Пловдив в съгласуваност да набележат пътните сектори с рискови дупки и да се подхващат незабавни поправки,  да се открият местата с нарушена пътна маркировка и лисващи знаци. КАТ да предложи и други ограничения, които могат да бъдат изпълнени от ОПУ и да доведат до понижаване броя на ПТП.

По време на диалозите бе коментирана и подготовката за зимното поддържане.

В началото на август АПИ разгласи тръжни процедури за избор на реализатори за настоящ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа за идващите три години.  „ За ОПУ-Пловдив прогнозната стойност е малко над 13,2 млн. лева за общо  933 км пътна мрежа “, изясни Петър Петров. Той добави, че оповестените поръчки са по ускорена процедура, с цел да се подсигури идния зимен сезон. Успоредно с това се готвят графиците и плановете за зимните месеци като до сключване на договорите с определените реализатори, ще ОПУ ще работят с компаниите, които сега имат контракт за поддръжка.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР