Мерки от рода на блокиране на градове и населени места

...
Мерки от рода на блокиране на градове и населени места
Коментари Харесай

Кунчев: Ръстът за две седмици е 95%, ще има само локално затваряне

Мерки от рода на блокиране на градове и обитаеми места поради растежа на заболяваемостта от COVID-19 няма да има. Оттук-нататък ограниченията би трябвало да са местни и таргетирани. Това заяви пред доцент Ангел Кунчев от Националния действен щаб.

" Днес приготвям едно напътствие, не към шефовете на РЗИ, а към регионалните шефове, в качеството им на ръководители на локалните щабове. Оттук нататък ограниченията би трябвало да бъдат първо местни и второ таргетирани - намесваме се там, където има проблем, тъй като и сега заболяваемостта сред обособените райони е голяма, тя е с пъти.

Най-засегнати са Благоевград, Смолян, минимум - Ловеч, Враца, Велико Търново и Хасково, и разликите сред тях са големи. Там където се постанова, зародил е гърмеж, да кажем в обществен дом или в дружество, или някакво фамилно, огромно, фамилно огнище - там се намесваме, в случай че би трябвало там един квартал го слагаме под карантина, само че това се взема решение локално от локалните щабове, несъмнено, в случай че мат потребност от помощ, ние ще го дадем там, където се постанова ", изясни в детайли здравният държавен контрольор.

За него, най-трудните обекти са старческите домове.

Явно, че ще живеем с тази пандемия, евентуално може би още година , до момента в който пристигна ваксина, потвърди се, че тя е ефикасна, огромна част от хората се ваксинират и спре разпространяването, добави доцент Кунчев.

Има една доста хубава таблица, на Европейския център за надзор на заболяванията и дава трендовете - съпоставя изтеклата седмица с предходната седмица и нещата в Европа вървят зле, повишаването е навсякъде. Има два центъра сега на най-тежко, най-високо повишаване - това са от една страна на Запад - Испания, Франция, Белгия, ненапълно Англия и Ирландия и на Изток - Украйна, Чехия - с доста висока заболяваемост в последните няколко дни, с пъти по-голяма от нашата, Словакия и Полша, сподели още Кунчев.

" Останалите страни сме някъде по средата, като в България растежът е много внезапен, разликата сред двете седмици е 95% плюс. От цяла Европа единствено две страни имат лек спад - Дания и Естония, и то с минимални 2-3% ", посочи доцент Кунчев.

По думите му, очевидно сме при започване на предстоящата есенно-зимната вълна на повишаване на заболяваемостта: " Продължаваме задачата ни да бъде да държим под надзор инфекцията, тъй че да не претрупа здравната система. Та си е претрупана, задачата е да не остане човек, който да не получи нужната здравна помощ ". В България има задоволително от всичко, само че огромният проблем на българската медицина са фрагментите - и лекари, и сестри са в дефицит на доста места ", добави основният държавен здравен контрольор.

В огромните академични лечебни заведения тази липса най-слабо се усеща, само че даже и там има проблеми. Въпреки това с тази скица, която направихме, тристепенна, на последователно включване на нови лечебни заведения, нови отделения, ние имаме разполагаем 8000 кревати, от които са заети 1200, само че са заети тъкмо тези, които работят най-интензивно, с най-вече опит, инфекциозните, профилираните белодробни.

Оттук-нататък можем да прибавяме кревати, само че те ще бъдат от различен вид отделения, които ще би трябвало да подкрепяме с фрагменти, което и вършим. На този стадий, даже при два-три пъти по-голяма заболеваемост, системата ще се оправи и ще поеме болните. Ако това обаче продължи прекомерно дълго и цифрите са да кажем като в Черна гора, където заболяваемостта е 11 пъти по-висока от нашата, не %, тогава към този момент нещата ще станат комплицирани ", сподели още той.

Във връзка с разпространяването на COVID-19 в учебните заведения, доцент Кунчев, съобщи, че протоколът, който е основан от специалисти на МОН и Министерство на здравеопазването е доста цялостен и доста прецизен. " Той е 30 страници и разказва съответно в коя всяка обстановка по какъв начин се работи. С него разполагат всички шефове, всички учебни заведения, въз основата на който те си вършат лични проекти. Но животът е доста пъстър, ние не сме в положение да опишем безусловно всяка обстановка.

За грипа имаме съвършен математически модел, употребяваме го 30 години, в който всяка седмица за всяка област знаем - като се доближи 260 примерно на 10 000 заболяемост - разгласяваме предепидемична конюнктура, при 300 - разгласяваме зараза. С този вирус работим от 8 месеца. Нито имаме стойности, на които да се облегнем, нито ще бъде вярно. Автоматизъм не може да има, има преценка на обстановката сега и предприемане на съответните ограничения ", изясни доцент Кунчев.

Главният държавен здравен контрольор сподели, че контактните лица се слагат под наблюдаване и не е наложително всички да бъдат сложени под карантина, нито всички да бъдат изследвани.

" Изследване за PCR на идващия ден след контакт съвсем никаква информация няма да носи. Вирусът би трябвало най-малко 4-5 дни да се развие, да се намножи, да е в носоглътката, с цел да може ние да го хванем и да го потвърдим. Затова и тези забавяния от време на време нервират хората и споделят - Никой нищо не споделя, никой не реагира. Ние реагираме, единствено че оставете хората на място да работят, по този начин, както е по разпоредбите, с цел да могат да са оптимално ефикасни. Ако човек желае да е сигурен, най-добре да си направи теста след 4-ия - 5-ия ден.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР