Мениджърът на баскетболната Шампионска лига Деян Лекич, който изгледа на

...
Мениджърът на баскетболната Шампионска лига Деян Лекич, който изгледа на
Коментари Харесай

Мениджърът на Шампионската лига даде висока оценка на Балкан за организацията


Мениджърът на баскетболната Шампионска лига Деян Лекич , който изгледа онлайн квалификационния шампионат в България, даде извънредно висока оценка на Балкан за организацията на конкуренцията в " Арена Ботевград ". Той съобщи, че клубът от Ботевград може в действителност да се гордее с организацията, която е направил на толкоз високо равнище за толкоз малко време и призна, че клубът има капацитет да провежда и отсега нататък шампионати от още по-високо равнище. В изявление за клубния уебсайт на българския първенец Деян Лекич разяснява още финалният шампионат в Атина, с който ще бъде комплициран завършек на миналия сезон 2019/20, задачите за развиване на Шампионска лига през идващите години и формулата на сполучливите клубове. Ето и цялото изявление:

- Г-н Лекич, Добре пристигнали в България! Само преди два дни приключи квалификационния шампионат на Шампионска лига в Ботевград. Каква е Вашата оценка за шампионата в Ботевград?

- Бих желал в действителност да поздравя Балкан за този шампионат. Много ми е прелестно, че за повторно съм в България и изключително прелестно, че за първи път пристигам в Ботевград във връзка със събитие от Шампионска лига. Сега, когато всичко свърши, мога да кажа и първите усещания - беше в действителност съвършено. В едно тежко време, за един доста къс интервал, в който всички имахме разполагаем, ние като уредници и Балкан като домакини, да организираме шампионат с 8 тима, в който вземат участие повече от 150 състезатели, които трябваше да дойдат от 7 разнообразни страни. Трябваше да предложим условия на най-високо равнище и Балкан като клуб може умерено да се усеща горделив за всичко, което направи за толкоз малко време. Успяхте да извършите едно събитие, което беше в действителност прелестно. Един шампионат, който стартира и приключи без никакъв проблем и който може да бъде за вас ексклузивен опит, с цел да организирате и други събития от такова равнище.  - Относно тимовете, които не престават напред, какво е Вашето мнение. Изненада ли ви някой от тях?

- Трябва да призная, че преди шампионатът имаше избрани любимци съгласно ранкингът, които не съумяха да се класират нататък Тук е значимо да отбележим, че тимовете, които се класират, го направиха в един малко необикновен формат, вместо два мача на разменено домакинство, се играеше в един мач и това направи всички мачове като финали. По този метод нямаше време за корекция и късмет. В тази връзка тимовете, които психически бяха най-готови, в действителност съумяха да се класират в постоянния сезон. За мен не е изненада, че Игокеа, който за първи път взе участие и се класира, продължава напред. Те са клуб, който в действителност пораства през годините, взе участие в мощния шампионат на Адриатическата лига, непрестанно е първенец на Босна и Херцеговина и разполага с международен състав и солидна организация. Може би дребна изненада за мен са Цмоки Минск. Техният тим вземат участие от 6 години в Европа. Също имат солидна организация, която поддържа логистично тима във всеки взор и постоянен бюджет. За нас най-важно това, че тимовете, които се класират в постоянния сезон, имат капацитет да провеждат конкуренциите на най-високо равнище съгласно стандартите на Шампионска лига.

- Успоредно с Ботевград, квалификационен шампионат се организира и в Кипър. Какво е усещането Ви и от тази конкуренция? Успяхте ли да наблюдавате тези мачове?

- Моято стратегия беше такава, че започнах шампионата в Кипър и го приключих в Ботевград. За там също мога да кажа, че беше добре. И двата клуба работиха в една извънредно тежка обстановка с оглед пандемията. Ботевград и Никозия съумяха да посрещнат тимове от общо 14 разнообразни страни, общо 16 с домакините. Посветихме всички доста внимание на предварителната защита от COVID-19 - да доведем без проблем тимовете в двете страни, да бъдат здрави и невредими по време на шампионата и да ги върнем без проблем в страните им. За жал може би резултатите останаха на втори проект, само че от чисто човешка позиция всичко мина добре. Нямахме нито един случай на инфектиран с ковид и в двата шампионата. Всички участници пристигнаха и си отпътуваха здрави. Мога да кажа единствено похвали за домакините от България и Кипър. Тук не би трябвало да забравяме, че имахме още един екип от хора - този на съдиите, който в допълнение, предвид на това от коя страна са, бяха неутрални. Това прави към 25 разнообразни националности, представители и на двата шампионата.  - Домакините от Керавнос и Бакен Беърс се класираха от шампионата в Кипър. Какво мислите за тези мачове?

- Огромна изненада за мен е класирането на домакина Керавнос. За първи път се класират. Отборът употребява шанса, който има. Това е голяма мощ за тях да вдигнат клуба и кипърския баскетбол на едно по-високо равнище в Европа.

- В сряда ви следва финалът на Шампионска лига за миналия сезон. Готови ли сте към този момент с организацията и на този шампионат?

- За жал обстановката с ковид ни принуди да спрем в един миг сезона. През цялото време работихме да създадем по този начин, че да приключим сезон, както ще е най-възможно. Основна цел беше всичко да бъде несъмнено, с цел да може участниците да бъдат сигурни и в случай че никой не може да даде гаранции каква ще е обстановка, да дадем опция всички да дойдат несъмнено и да създадем изискванията за естественото действие, с цел да може на-добрият да завоюва в същото време.

Паралелно с това започнахме организацията за новия сезон, който ще бъде извънредно тежка логистично. Променихме формата на 8 групи по 4 тима, с цел да понижим броя на пътуванията. За жал всички ние, освен нашата администрация, само че и всички клубове би трябвало да насочим през новия сезон цялото си внимание към предварителната защита от ковид и разнообразни медицински протоколи, които би трябвало да спазим, с цел да имаме опция най-после да играем баскетбол.

Организирахме напълно онлайн организацията на Файнъл 8 в Атина. Аз отпътувам за Атина отсам в неделя. Вече сме във крайна фаза, Първите тимове към този момент са там, започнаха и първите тренировки. Организирахме конкуренцията на несъмнено място, тъй като към този момент имахме Файнъл 4 преди 2 години там. Хотелът и залата, които ще употребяваме, са същите. Нямахме потребност от повече време, с цел да подготвим нещата. Ако за жал шампионатът бъде без аудитория, ние приготвяме едно шоу за фенове, които да могат в действителност да преживеят финалната осмица, да ги освободим от злободневните проблеми, от епидемията и бройките, за които слушаме непрекъснато, с цел да може най-малко няколко часа да гледат топ шампионат по баскетбол с 8 от най-хубавите тимове в Европа. Турнирът ще се организира от сряда (30 септември) до неделя (4 октомври). Осем тима ще се борят за премията от 1 млн.евро, колкото е купата на баскетболната Шампионска лига.

- Ще има ли аудитория?

- Ситуацията в Гърция е малко усложнена в смисъл, че всеки ден нещата се трансформират предвид на това каква е броя на новозаразени и тези, които имат потребност от здравна помощ. Не съм специалист и не желая да встъпвам в някакви прогнози, всичко е допустимо. Не имам вяра, че в никакъв може да имаме 100% опция за запълване потенциала на залата. Близко сме до финалното решение,че ще се играе без аудитория и единствено знамение може да се случи да се разреши 10, 20 или вероятно 30%, само че ние сме подготвени на всеки вид. Подготвени сме за голяма зала с потенциал от 18 000 души. Подготвяме я по този начин. Присъствието на аудитория не може да се размени, само че ние организираме шампионата, тъй че да може мачовете да се гледат и на екраните.  - За Балкан бе голямо предизвикателство да провежда Шампионска лига в Ботевград. Какъв екип от хора провежда финалната осмица в Гърция?

- За нас Файнъл 8 е основното събитие на сезона. Цялото внимание освен на нас в Шампионска лига, само че и на всички наши сътрудници, отдели от ФИБА, които са включени, даваме най-много ангажимент - финансов и времеви като внимание и човешки запаси. В момента в Атина има 150 души, които работят по организацията единствено от наша страна. Тук включваме фирмите, които работят за брандиране, ТВ сътрудници и механически екип, хора за обслужването на екипите и домакинът, който взе участие със своите хора. Това даже е малко за подобен ивент в голям град и зала, само че предвид на обстановката, в която се намираме, ще се опитаме още веднъж да организираме един театър. В тази връзка бих желал да се върна към България и това, че Балкан провежда доста сполучливо събитие от подобен вид с в действителност дребен брой хора в администрация. Всичко трябваше да се приготви, провежда и най-после да се извърши за доста малко време. Домакините от Ботевград демонстрираха, че имате потенциал и условия - механически и човешки потенциал, да провежда шампионат от най-голям сан. Имате град, Общината, места, на които да се опрете и да провеждат доста по-големи събития. Хората, които работят в Шампионска лига, към този момент са подготвени по всяко едно време да дойдат тук и дружно да организираме още шампионати в бъдеще. Нека да бъдем живи и здрави, времето пред нас ще покаже. Надявам се, че ще може отново следващата година да работим по този метод. За мен е голямо наслаждение всякога, когато дойда България и изключително в този момент за това събитие. За първи път работя с Балкан тук и мога да кажа всичко най-хубаво за тази организация, която направихте с оглед времето, което имахте и броя на вашите чиновници. Направихте едно събитие, с което в действителност може да се гордеете.

- Обикновено какво време е належащо за един тим да се класира в групите?

- Има всевъзможни образци. Например Донар Грьонинген, който е клуб с голяма организация, пораства непрестанно. Четири години взе участие в квалификациите и на последния мач не съумяха да се класират. Те имат клуб с феноменална организация с традиция и доминант в Холандия. Имат отлични стопански условия за действие на спорт, имат зала за 5000 фенове, чийто потенциал съумяват да рапродадат всеки мач. Екипът, който има стабилен бюджет, добър треньор не постоянно се класира. За това спортът е интерес. Не всякога най-богатият тим или този с най-хубава организация побеждава. Не може единствено да дойдеш да играеш и да се надяваш на нещо. Мисля, че би трябвало баланс сред тези две неща, в случай че има формула - разположението на един състезател сега, секунда може да направи доста. Видяхме на финала от група С в Ботевград, че Игокеа е доста по-добър от Спортинг, само че всеки очакваше, че те ще победят с 30,40 точки, а до последно не беше ясно кой ще победи. По насладата на играчите от Игокеа можеше да видите какъв брой бяха щастливи от това, че съумяха да победят тимът, който не е от баскетболна страна. Квалификациите демонстрират, че баскетболът е световен спорт, който се играе във всяка страна и в никакъв случай не би трябвало да се подценява нито един тим. Бакен Беърс от Дания участваше от първия сезон, 3 години се борят и на петия сезон съумяха да се класират. Няма предписание. Трябва единствено да си твърдоглав. В групите на шампионата се влиза тежко. Полезно е да се участваш всяка година.  - Доколко е значима организацията на клуба, с цел да може да взе участие в шампионата?

- Този въпрос има малко метафизичен и математически отговор. Независимо кой клуб какъв е, ние оказваме помощ на всеки в организацията и наша съществена цел е на всеки клуб да се помогне и да се даде цялостна поддръжка, с цел да се провежда един мач и да се осъзнае какви тъкмо хора и позиции му е нужно за ежедневното действие на клуба. Тук не става въпрос единствено за Шампионска лига, а за всеки шампионат от високо равнище и състезание, в което взе участие тимът. Ако администрацията на клуба разполага с положителни чиновници, могат и 10 души да се оправят оперативно. Тук, несъмнено, не се включат локални компании, с които работят, туристически организации, снабдители, а към този момент и медицински личен състав, с който клубът също би трябвало да работи в обстановката на падемия.

Философският отговор е, че правилото на спортния мениджмънт споделя, че колкото професионални играчи има един тим, най-малко толкоз чиновници би трябвало да има клубът. За всеки един състезател би трябвало да има по един чиновник, не да се грижи за него, а с цел да отговори на потребностите, които имат тимът. Това е модел, който доста клубове подценяват и се фокурат единствено на тима. Играчите, треньорите, спонсорите са променлива категория. Хората в клуба са неговата душата и сърцето му. Те са тези, които го носят и работят, за това клубът да бъде на едно по-добро равнище от година на година. Една година тимът ще се успее да се класира, друга не, само че мениджмънтът в клуба е значим за неговото развиване,бюджет и.т.н. Лейкърс не са първенци в НБА, само че са Лейкърс като синоним за един от най-успешните клубове в света. Реал Мадрид не постоянно е първенец по футбол, само че е доста сполучлив като организация.Много малко клубове за жал го осъзнават. Аз пристигам от Македония, където разделяме всичко с персоналните проблеми и в спорта. Отделяме доста малко време на този аспект, а той става еднообразно значим, както тимът. Клубът е клуб без разлика на резултатите.

- Появи се информация, че Шампионска лига е подобрила 25-годишен връх в Европа с тимовете през новия сезон. 32 тима участници от 18 разнообразни страни, нещо, което не е реализирано в Европа от доста дълго време. Какво значи това за организацията на Шампионска лига.

- Рекордите са за историята да ги помни. За нас е доста значимо, че имаме опция да бъдем артикул или план в 18 страни. Все още даже не сме приключили четвъртата година на Шампионска лига. Надявам се да приключим сполучливо. Наша цел е да помогнем да се разбудят нещата, да помогнем на клубове от по-малки страни, които мечтаят да играят на високо равнище, на огромна сцена. Искаме да им покажем, че може с малко труд, с малко повече хора да стигнеш на огромна сцена и да играеш на най-голямо европейски нво. Това е основната цел на Шампионска лига. Шампионът на най-бедната страна да може да мечтае един ден да играе е с първенеца на най-богата страна. Това е формулата, по която баскетболът в Европа може да се развива вярно. Така цената на баскетбола ще се резервира. Не по отношение на финансовия аспект, а по отношение на това какъв брой хора го наблюдават, вземат участие и са дейни дали на терен, аудитория, зали, фенове или консуматори в обществените мрежи. Знаете какви резултати постигнахме ние единствено за четири години от началото на Шампионска лига.

- Благодаря Ви за това изявление. Бихте ли ни разказали малко повече за Вас?

- Не съм човек, който желае да приказва за себе си. Повече желая да приказвам за работа, клубове, ФИБА и другите баскетболните организации. Не съм значим като човек и единица, не е значимо кой е Деян Лекич и неговата кариера. Това не го слагам на първи проект. Моято най-голяма обич е баскетболът. 40 години от своите 46 съм прекарал в него, повече на паркета, в сравнение с асфалта. Мирисът на зала, паркет, панер и топка са моето ентусиазъм за живота. Моята фантазия, евентуално и на другите сътрудници от ФИБА е да създадем конкуренция, с която ще се гордеят доста хора и ще се играе във всички страни. Да се провежда шампионат на най-голямо равнище с най-големи стандарти, където клубовете ще имат и финансов принос, тъй като самичък по този начин баскетболът може да напредва. Наясно сме какво се случва последните 20 години. Няма да встъпвам в детайлности. Баскетболът застоява доста и като игра и считам, че даже финанси не е постигнала това, което има като потенциал, тъй като това е съгласно, който е известен и се играе в най-голяма и най-малката земя в Европа.

Източник:
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР